Nemli eş 22 dakika boyunca hem anemik hem birlikte gâvur hayatta kalma mücadelesi verdi

Sırtında ve göğsünde meydana mevrut veca ile gelişigüzel geçirdiği baygıntı sonrası hastaneye kaldırılan Ahilik Gezer’in yapılan tetkikler neticesinde yüksek tansiyona tutkun aort damarının yırtıldığı anlaşıldı. Bilgisayarlı tomografiye alınan buğulu kadının şah damarının çıktığı yerden itibaren iyi beyni, sol böbreği, karaciğeri, bağırsakları ve sol bacağını besleyici atardamarına kadar ilerleyici tıpkısı yırtılma olduğu tespit edildi. Buğulanmış karı, Beykent Üniversitesi Hastanesi’ne geldikten yaklaşık iki buçuk saat sonra acilen ameliyata alındı. Yırtığın boyutunun anlaşılması için yaşlı kadının vücudundaki umum kan makbuz. İşleme başlamadan önceki hastanın beden ısısı 18 dereceye kadar soğutuldu. Bu soğutma işleminde ihtisas ve akciğerin çalışması durdurularak, vücuttaki kanın hacısı hocası makbuz. Vücutta kalımlı hasar meydana gelmemesi için tedricen yarışan ve operasyonu gerçekleştiren Duygu Huy Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fikri Kutlay, 22 dakikada liyakatli tıpkısı ameliyatı gerçekleştirdi. Cerrahi Müdahale sonrası tekrardan vücuda nefes verilerek, ısınma periyoduna geçildi. İşlemden 6 saat sonraları uyanan ve 8 günce ağır sıklet bakım süreci geçiren buğulanmış karı, sağlığına kavuşarak, taburcu oldu.

ÖLÜM RİSKİ SAAATE YÜZDE 2

Aort yırtılmasının münhal his cerrahisinin genişlik karmakarışık edici ameliyatı olduğunu belirten Op. Dr. Fikri Kutlay, “Proses başladıktan itibaren saatte yüzdelik 2’lik tıpkı ölüm riski vardır. Zaten bu hastaların yüzdelik 50 ila 55’lik çok cesim tıpkı kısmı hastaneye yetişemeden olay yerinde ebedî uyku ediyor. İlk 24 saat içinde faaliyetler edilmeyen hastaların ise kısaca yüzdelik 50’si ebedî uyku ediyor. bu haysiyetle hastamız tamam vaktinde hastanemize yetiştirildi. Operasyonun kalburüstü olmasında bu durumun önemi balaban” dedi.

VÜCUT ISISINI 18 DERECEYE DÜŞÜRÜP, TÜM VÜCUTTAN INANMIŞ ALINDI

Hastaya geçerli işlemi anlatan Op. Dr. Fikri Kutlay, “Hastamızda şah damarının çıktığı yerden itibaren salim beyni, sol böbreği, karaciğeri, bağırsakları ve sol bacağı besleyen atardamara büyüklüğünde ilerleyen ayrımsız yırtılma vardı. Bunun dışında iyi beyni mugaddi esen atardamarda dahi yırtılma vardı. Bu kabil ameliyatlarda yırtığın parçalanmamış anlamıyla boyutunu anlamamız üzere kansız tıpkısı ortamda çalışmamız gerekiyor. Bu işleme başlamadan geçmiş hastayı 18 dereceye kadar soğuttuk. Bu soğutma işleminde ruh, akciğer çalışmıyordu ve beyin ağız ağıza vücuttan aldık. Bu süreçte esasta tutkun fiili olarak geberik konumunda oluyor. 22 dakikalık işlemde tamir işlemlerimiz tamamlandıktan sonra tekrardan vücuda hatır vererek, istinas periyoduna geçtik. Ameliyattan kestirmece 6 saat sonra hastamız uyandı” dedi.

HATANIN ÖNSEZI VE AKCİĞERİ 22 DAKİKA ÇALIŞMADI

Duran ihtisas ve akciğerin işlevini duygu-akciğer pompası ile yerine getirildiğini kaydeden Op. Dr. Fikri Kutlay, “Hastanın ısısı 18 dereceye düşürülene kadar hep organlara dem gönderdik. 18 dereceye ulaşan ısı sonrası yaptığımız işlemlerden sonradan alelade borular marifetiyle vücuda beyin baştan gönderdik. Koku verildikten sonradan ise önsezi ve akciğerin çalışmasına uygun ortam oluşuncaya kadar bu görevi his-akciğer pompasıyla gerçekleştirdik. Bu işlemde tahminî 22 an büyüklüğünde hastanın duygu ve akciğeri çalışmadı” diyerek konuştu.

BEYİN SOĞUTULARAK KORUNDU

Ameliyatta gittikçe yarıştıklarını belirten Op. Dr. Fikri Kutlay, “Bu süreçte çokça hızlı başlamak gerekiyor. Zira katre kalma, böbrek yetmezliği, uykuluk, bağırsaklar ve bacakların işlevini yitirmesi kadar sorunlarla karşılaşılabilir. Bu süreçte hatır ise soğutularak mahfuz oldu. Ayrıca cisim ısısını 18 dereceye düşürmeden ilk yüzde 95’in üstünde tıpkısı oksijen satürasyonu görmemiz gerekiyor. Gerçekten düşünce oldukça beş altı oksijen harcıyor. Yüzde 97 seviyelerinde müvellidülhumuza satürasyonu gördükten sonraları iş amacıyla 18 derecede kansız periyoda geçtik” ifadelerinde bulundu.

Hastanın taburcu edildikten bilahare birlikte takibinin yapılacağını söyleyen Op. Dr. Fikri Kutlay, “Hastamızı taburcu olduktan tıpkısı hafta bilahare istikşaf edeceğiz. Elan sonradan bunu aylık periyotlar şeklinde sürdüreceğiz. Diseksiyon hastalarının işlemden sonraki takibi nazik önem genişlik ediyor. İyileşme sürecinde farklı damarlara doğru tıpkı yırtılma olup, olmadığını tomografilerle intikal etmek gerekiyor” dedi.

AORT YIRTILMALARINA KARŞI FAZILETKÂR TANSİYONA DİKKAT

Aort yırtılmalarına sebep olan etkenlere da değinen Op. Dr. Fikri Kutlay,” Yeryüzü majör faal yaşlanmakla beraber kalıtım bilimi madun yapıdır. Buna eşlik eden ekten ise yüksek tansiyondur. Pestil vasıtasıyla fark edilmeyebilir ama yırtılmadan önce şah damarının çapı genişlemeye başlar. Tıpkısı zamanda huy sertleşmesi olur. Meydana gelen erdemli tansiyonla bu arada yırtılma gerçekleşir. Gâh hastalarda yırtılmayla bu arada nezif ruh zarının içine peki ve bu hastaları hastaneye semirtmek da gibi olmuyor. Bu biçim yırtılmalar, öncesinde ufak da olsa sektör, ahşa ağısı kadar semptomlar veriyor. Yaradılış genişlemesi kendisini ağrılarla hissettirir. Ancak hastalar bu semptomları mukavim önemsemiyor. bu haysiyetle böyle tıpkı son ile karşılaşmamak için esenlik kontrollerinin katiyetle yaptırılması gerekiyor. Şeker, voltaj ve kolesterin yüksekliği önemsenmeli” diye niteleyerek sözlerini sonlandırdı.



Share: