Türk askerinin Azerbaycan’daki fariza süresi uzatıldı

SELIM Fırka Kayseri Saylav İsmail Emrah Karayel, Türk askerinin Azerbaycan’daki fariza süresinin uzatılmasına yönelik tezkereye ilgilendiren, “Türk askerinin orada bulunması hem cömert Azerbaycan’a benzeri cesaret sağlanması hem üstelik bu bölgede barışın, istikrarın temini anlamında sonuç kademe makro.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Azerbaycan’daki görev süresinin 17 Son Teşrin 2022’den itibaren 1 sene uzatılmasına müteveccih Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Umumi Kurulunda akseptans edildi.

İYİ Fırka Grubu yerine mütekellim İstanbul Milletvekili Abdul Ahat Andican, 27 Eylül 2020’dahi başlayıp Azerbaycan ordusunun bütün cephelerde öldürücü zaferiyle sonuçlanan Karabağ Savaşı’nın üzerinden iki sene geçtiğini anımsattı. Elde ettiği şişman başarı üzere Azerbaycan ve Türkiye’nin kutlanması gerektiğini belirten Andican, zafer sarhoşluğu içerisinde hamasi nutuklar kovmak namına bölgedeki gelişmelerin gerçekçi tıpkısı bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğine meni etti.

Andican, “Yabancı mutluluk veya milletlerin pasaport mandalığı dedikleri bu politikanın devamı halinde Rusya, mail ayrımsız gelecekte Karabağ’de barış gücü yerine değil, özlük vatandaşlarının güvenliğini sağlayıcı ayrımsız kısık haline dönüşecektir. Bu durumda Karabağ meselesinin tarafları Azerbaycan ve Ermenistan değil, Azerbaycan ve Rusya olacaktır. Rusya’nın Ukrayna problemi devam ettikçe bu hırs şu anda rafta duruyor ama Ukrayna meselesini kişi istediği şekilde sonuçlandıran Rusya’nın daha sonraki hedeflerinden birisi Karabağ’de tıpkı Osetya yahut Abhazya fotoğraflamak olması kuvvetle muhtemeldir.” diye niteleyerek konuştu.

İYİ Partili Andican, partisinin tezkereye “peki” oyu vereceğini belirtti.

“Ara Sıra lehçe ve toptan güçlerin olduğu aşikar”

MHP Grubu adına meze alan Kayseri Saylav İsmail Özdemir, Mehmetçiğin, Türkiye ile Azerbaycan Ortada Ciddi Katılma ve Paçarız Arkalama Anlaşması göre Türkiye’nin sorumlu olduğu alanlarda başarıyla çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Türkiye’nin, yaşanan yüklülük döneminde seçme fırsatta Azerbaycan’ın yanı sıra olan tutumunu pekiştirdiğini ve hele Ermenistan’ı çekişme sonrası imzalanan anlaşmaya akla yatkın davranmaya çağırma ettiğini, Rusya’nın üstelik bu niyette olduğunun görüldüğünü ifade fail Özdemir, “Ancak Ermenistan’ı bölgenin tarihi ve güncel gerçeklerinden fasletmek talip gâh bölgesel ve global güçlerin olduğu bile aşikardır, bunların başında da Ermeni diasporasının ağır sıklet zindelik yürüttüğü ÇAKER ve Fransa gelmektedir.” diyerek konuştu.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan’ın 2020’bile imzalanan anlaşmanın şartlarına uyulması üzerine mutabık olduklarını söyleyen Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Istek edilen Ermenistan’ın bölgede gerginlik çıkaran özlük unsurları ve kesim dışından mevrut farklı yıldırı gruplarına argıt vermemesi, biran ilk üstelik taahhütlerini yerine getirmesidir. Bu çabalar sergilenirken askerlerimizin Moskof düzenlilik güçleriyle birlikte yürüttüğü faaliyetlerin, bölgenin asayiş, abra ve barışına olan katkısının sürmesi gerektiği kanaatini taşıyoruz. Mehmetçiğin Kafkasya bölgesinde aktif hayat göstermesinin ülkemizin erdemli menfaatine hizmet ettiği hakikati bize göre açıktır. Bunun yanında Azerbaycan ile olan ilişkilerimizin henüz doğacak bir seviyeye ulaşması ve kapsamının genişlemesine müteveccih atılmış ve atılacak rastgele kalem adımın de arkasında olduğunu belirtmemiz gerekir.”

MHP’li Özdemir, tezkereye “olur” oyu kullanacaklarını söyledi.

“İran dahi Zengezur Koridoru’nun açılmasını istemiyor”

HDP Grubu adına mütekellim Diyarbakır Mebus Hişyar Özsoy, parti yerine elan geçmiş askeri tezkerelerde olduğu kabil bu tezkereye de “faydalı” oyu vereceklerini belirtti.

Türkiye’nin hem Azerbaycan hem bile Ermenistan ile gani münasebat yürütmesi gerektiğini belirten Özsoy, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en balaban hatası temas iki bölüt cömert el kabilinden bakmamasıdır. Doğrusu bakmış olsaydı, amatör Paşinyan-Aliyev toplantısı Soçi’birlikte Putin’in familya sahipliğinde değil, ihtimal de Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’de, Ankara’birlikte ya birlikte Kars’ta, Erzurum’üstelik yapılabilirdi. Türkiye bu fırsatı kaçırmıştır. Rusya, hiçbir dönemde ihtimal olmadığı kadar Güney Kafkasya’evet yerleşmiştir. Şu an Rusya’nın iki dudağının arasında eskimiş bir kaderleri var Azerilerin ve Ermenilerin; herkese önceki olsun.” sözlerini sarf etti.

CHP Grubu hesabına yaptığı konuşmada Eskişehir Mebus Yengi Çakırözer, parti adına tezkereye “tamam” oyu kullanacaklarını dile getirerek, “Bu tezkereyi, Azerbaycan ile olan dayanışmamızı, kardeşlik anlayışımızı göstermesi, pekiştirmesi açısından, onların birlikte olduğumuzu aynı öğün elan hissettirmesi açısından serencam etap muhteşem görmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Zengezur Koridoru’nun kurulmasının Ermenistan tarafından daima geciktirildiğini anlatan Çakırözer, İran’ın birlikte bu koridorun açılmasını, çıkarlarına mugayir bularak istemediğini söyledi. Çakırözer, “Azerbaycan’dan sonuç birliklerini elan on sene önce çekici Rusya’nın demincek aktif bire bir şekilde Güney Kafkaslar’bile askeri hayat gösteriyor olmasına hepimiz özen etmeliyiz. Hele birlikte önce Gürcistan, sonra Katliam, deminden Ukrayna’nın değişik bölgelerine yönelik hukuksuz işgal ve putrel stratejisine bakılınca Kafkaslar’daki bakir Moskof varlığına ve bu varlığın gerilimlere öğün küşat potansiyeline, hemen bizim değil, umum bölgenin ve kül dünyanın yakından eğilmesinde fayda var.” ifadelerini kullandı.

“Türk askerinin orada bulunması bölgede barışın, istikrarın temini anlamında serencam basamak oylumlu”

SELIM Tümen Grubu hesabına meze düz Kayseri Mebus İsmail Emrah Karayel, Türkiye’nin Kuma Şekil marifetiyle bölgenin güvenliğine, istikrarına ve çevre beyninde yiğitlik inşasına yardım sağladığını belirterek, “TSK personelinin Kuma Tarz’deki görevlerine devam etmesi Türkiye’nin bölgedeki etkili ve olumlu rolünün ve milli menfaatlerimizin gereğidir.” diye konuştu.

Karayel, iki devlet arasındaki kardeşliği kadimleştiren Azerbaycan tezkeresiyle TSK aracılığıyla başarıyla yürütülmekte olan görevlendirmenin bire bir yıl elan bitmeme etmesinin, iki azamet için üstelik nazik ehemmiyet taşıdığına bel ederek, bazı siyasi parti gruplarının tezkereye olumlu yönde rey kullanacağını açıklamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Tezkerenin uzatılmasının hastalık şanlı olduğuna değinen Karayel, “12 Ilkgüz’birlikte tün saatlerinde Ermeniler marifetiyle başlatılan atak ve bunun neticesinde Daşkesen, Kelbecer ve Laçın bölgelerinde Azeri kardeşlerimizin, Azerbaycan askerlerinin fiyat vermesi neticesinde Azerbaycan’dan 80 martir verilmesi ve Ermeni eliyle da 240 askerin ruhsuz olması esasta burada barışın ne büyüklüğünde kırılgan olduğunu bize bire bir kere henüz tabir etmektedir. O anlamda Türk askerinin orada bulunması hem cömert Azerbaycan’a ayrımsız cüret sağlanması hem üstelik bu bölgede barışın, istikrarın temini anlamında serencam basamak önemli.” dedi.

DÜRÜST Partili Karayel, kardeşliğin tek yönlü olmayacağına dikkati çekerek, “Ermenistan, Bir Numara Acun Savaşı’nın böylelikle şu anki Türkiye toprakları, Osmanlı sınırları içerisinde Türk halkına temas ne büyüklüğünde ‘kırım’ diye niteleyerek tabir edilse bile soykırıma vasıl cani faaliyetleri içerisinde bulunmuştur. Bu anlamda Hocalı’daki kırım birlikte dikkate alındığında Ermenistan’a fakat doğruluk ettiği şekilde fiyat verebiliriz. Onlar kardeşlikle ilişkin haklarını kendileri çoktan kaybettiler, kardeşliklerini gösterirlerse Türkiye Cumhuriyeti onlara de yeğni yüzünü gösterecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kötü gözyaşları bitti, şimdi sevinç gözyaşları var”

CHP Ekip Başkanvekili Açık Deniz Altay birlikte şahsı adına yaptığı konuşmada, TSK’nın Azerbaycan’daki görev süresinin uzatılması tezkeresine tümen kendisine “olur” oyu vereceklerini rapor ederek, “Bacanak ve ahi Azerbaycan’ın geleceği ve kesim barışına yardım noktasında CHP’nin fikri nettir. DOĞRU Parti’ye dahi akseptans oyu verecek partilere üstelik şimdiden teşekkür etmeyi bire bir borç biliyoruz. Azerbaycan meselesi eskimemiş bire bir maslahat değil. 30 yıllık kırıcı gözyaşları bitti, demincek bayram gözyaşları var Azerbaycan’birlikte.” şeklinde konuştu.

Dağlık Karabağ işgalinin sona erdirilmesinde Türkiye’nin katkılarının çok olduğunu tabir fail Altay, “Amma bu katkıyı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin icra organının katkısı olarak görürsek falsolu yaparız.” ifadelerini kullandı.

Engin Altay, TBMM’nin o dönemde Azerbaycan’a çok muhteşem katkılarda bulunduğunu birlikte söyledi.

Görüşmelerin arkası sıra yapılan oylamada mektup akseptans edildi.

TBMM Umumi Kurulunda henüz sonra partilerin takım önerilerinin görüşmelerine geçildi.

Share: