“Kontrolsüz biberli düşürücü çekmek batar semptomlarını gizleyebilir”

Akciğer iltihaplanması kendisine aşina zatürre (pnömoni), enfeksiyonlara kapalı namına gelişen yaşam kayıpları ortamında hala evvel sırada saha alıyor. Batar tanısının gecikmesinin dirim kaybı riskini dahi artırdığının altını çizen Döş Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, viral art teneffüs yolu enfeksiyonlarından sonraları geçmeyen öksürük, devam fail mukavim yara, dip renkli balgam tarh ve soluk darlığının eskimemiş gelişen zatürrenin bulgusu olabileceğini söyledi.

İngiltere ve ABD’da yaşam kaybı nedenleri ortada 6’ıncı sırada yer alırken zatürre Türkiye’nin ise 5’inci tam vadi aldığını tamlayan, Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, “Bakteri, virüs, mantar hastalığı üzere muhtelif mikroplarla oluşabilen bu muhteşem sorunda er ve akıllıcasına tedavinin bu nedenle maltalık halaskâr oluyor” dedi.  Dr. Öğr. Ü. Akduman, zatürrenin ciddiyetine bel fail istatistiklerle ilgilendiren şu bilgileri verdi:

“Veriler, ayakta tedavi edilen hastalarda yaşam kaybı oranının yüzdelik 1-5 iken, hastanede tedavi edilen vakalarda bunun yüzde 12’ye, ağır sıklet bakım desteği mucip hastalarda ise yüzde 40’a ulaştığını gösteriyor.”

HASTALIK İLERLEDİKÇE YAŞAM KAYBI ORANI YÜKSELİYOR

Türkiye’üstelik yapılan çalışmalarda pnömoniden ahiret yolculuğu oranının hastalığın ağırlığı ile ilişkili adına yüzdelik 1 ile yüzde 60 arasında değiştiğine işaret fail Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Hastanede yatması müstelzim sakil pnömonilerde oranın yıldızlı elan efdal olduğu (yüzdelik 10.3-60) gösterilmiş durumdadır” diye konuştu.

“YAŞLI HASTALARDA ATEŞ GÖRÜLMEYEBİLİR”

Zatürrede görülen ateşli mikroplar ile savaşın göstergesi olduğunu belirten Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, ancak bağışıklığı zayıflayan 65 yaş üstü kişilerde üzücü yanıtının olmayabileceğini belirterek sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Klasik bulgular, keder, öksürük, balgam emisyon, ciğer ağrısı yer sık rastlanan belirtilerdir. bununla birlikte hastalarda, nefes darlığı, dimağ kaybı, bulantı-gaseyan, kesif içki alıp ödeme, kas-mafsal ağrıları, halsizlik kabil belirtiler da görülebilir. Fakat hele nemli kişilerin daha dikkatli olması balaban. Çünkü yaşlı hastalarda elem görülmeden yalnızca bilinç bozukluğu ile de batar ortaya çıkabilir.”

KONTROLSÜZ ACI DÜŞÜRÜCÜ KULLANMAYIN

Zatürre tanısının gecikmesinin hayat kaybı riskini artırdığına dikkat calip Dr. Öğ. Ü. Seha Akduman, hele içinde bulunduğumuz dönemde kalan viral ense solunum yolu enfeksiyonlarından bilahare geçmeyen öksürük, yoğun renkli balgam tart ve soluk darlığı eklenmesinin yıpranmamış gelişen zatürrenin bulgusu olabileceğini söyledi. Dr. Öğ. Ü.  Akduman, sözlerine şöyle devam etti:

“Burada hele ilgi bürümek istediğim tıpkısı dideban var. Peş teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı kontrolsüz şekilde merhem evet bile çığlık zehir düşürücülerin kullanılması ateşi ve semptomları baskılayabilir. Bu durumda doktora müracaat etmek gecikeceği amacıyla batar tanısı dahi gecikecektir. Bu nedenle banko doktor yoluyla önerilmeden deva kullanılmamalı. Viral enfeksiyonlardan sonradan iyi soluklanmak, tam ve nitelikli dalmak, sıvı alımına ve beslenmeye dikkat etmek yüce. Alelhusus D vitamini kabil muafiyet sistemi ile münasebetli vitaminlerini ağır ezgi kullanması da önerilir.”

“RİSKLİ KİŞİLER HEM BATAR, HEM GRİP AŞILARINI YAPTIRMALI “

Özellikle KOAH, astım, diyabet, vakayiname böbrek hastaları, amansız hastalık hastaları ve kimyasal tedavi kayran kişilerin tevakki etmek için katiyetle batar ve grip aşılarını yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, dikkat edilmesi gerekenler konusunda şu bilgileri verdi:

“Sigara kullanımı zatürre amacıyla çok korkulu bir riziko faktörünü oluşturuyor. Bu nedenle şayet hastalanmış kullanıyorsa kesinkes bırakmalı ayrıca ürkek küplü konumunda olmamak amacıyla sigara dumanına maruz kalabileceği ortamlardan uzak durmalı. Bunun yanı sıra bağışıklığı zayıflamış kişilerin neşeli ortamlardan uzak durmaları ve maske kullanımına ilgi göstermeleri bile korunma anlamında ehemmiyet taşıyor.”

Share: