Dünyada ilk kez ölümcül genetik ayrımsız hastalığı olan süt kuzusu, asıl rahminde tedavi edildi

Kanadalı tababet uzmanları, dünyada bulunmaz tanıdık ve ölümsek olarak aşina genetik hastalığı olan tıpkı bebeği, ana rahminde otama etti.
Acun tababet literatürüne güzeşte otama, “New England Journal of Medicine” isimli bilimsel tıp dergisinin akıbet sayısında da yayımlandı.
Kanada’nın başkenti Ottawa’daki Gün Doğusu Ontario Yavru Hastanesi ve Ottawa Hastanesi’ndeki doktorlardan oluşan tıpkısı kadro, Sobia Bashir isimli annenin bebeğine, 2021 yılındaki mevlit öncesi testlerde Pompe hastalığı teşhisi koydu.
Daha evvel aynı kalıtım bilimi hastalık sebebiyle iki çocuğunu kaybeden Belirtik ve Sobia Bashir çifti, bugün 16 aylık olan Ağıl isimli bebekleri için doktorların anne karnında deneysel tedavi teklifini kabul etti.
Doktorlar, Pompe hastalarında kem olan bire bir enzimi yüklemek amacıyla Ayla’nın annesine hamileliğinin 24. ve 37. haftaları ortada altı infüzyon verdi.
Bebekte nakıs olan enzim, ultrason marifetiyle yönlendirilen iğneler kullanılarak fetal gömlek kordonu damarına enjekte edildi.
Ottawa Hastanesindeki doğum öncesi enzim replasman tedavisinden sonradan Kuzuluk, 22 Haziran 2021’de dünyaya geldi.
Hale’de yapılan testler, ihtisas ve adale gelişiminin alışılagelen olduğunu gösterdi.
Arkaç süt kuzusu üstünde gerçekleşen tedavi, dünya tababet literatürüne, “bir genetik hastalık amacıyla anne karnında tedavi edilen evvel süt kuzusu” kendisine geçe, fenomen benzeri zamanda “dünyanın önce acıma içi tedavisi” namına üstelik tescillendi.
Dünyada 100 bin bebekte tıpkı görülen Pompe hastalığı, bebeklerde genellikle duygu büyümesi ve adale güçsüzlüğüne illet yerine ölümlere defa açıyor.

Share: