Yer Sarsıntısı enkazı kalkıyor, uzmanlar türap üzere uyarıyor

– Yer Sarsıntısı enkazı kalkıyor, uzmanlar toz üzere uyarıyor

KTÜ Tıp Fakültesi Döş Hastalıkları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Özlü:

“Çökme kaldırma, nakil işlemleri sırasında çevreye çok korkulu bire bir toz saçılıyor; Bu tozu solumanın esenlik açısından çokça yavaş sorunlara kere açabileceğini belirtmemiz lazım”

TRABZON – Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin peşi sıra bölgede kriz kaldırma çalışmaları sürerken, uzmanlar kriz kaldırma sırasında çıkan tozun keyif açısından hastalık olacağı rahatsızlıklar üzere uyarılarda bulunuluyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tababet Fakültesi Ahşa Hastalıkları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, bölgede bitmeme eden depresyon tahammül, transfer işleri sırasında oluşacak tozların keyif yönünde güç sorunlara kez açabileceğini söyledi. Enkaz kaldırma sırasında çevreye haddinden fazla ağırbaşlı tıpkısı toz saçıldığına ilgi çekici Özlü, hele süreğen hastalığı olanların tozlu ortamdan uzak durması gerektiğini ifade etti.

Özlü, “Deprem bölgesinde depresyon tahammül, taşıma, boşaltma işlemlerine başlandı iş makineleri ile enkaza giriliyor. Bu amal sırasında çevreye çokça kısık tıpkı toz saçılıyor. Bu tozu solumanın keyif açısından çok dokunaklı sorunlara yol açabileceğini belirtmemiz lazım. Öncelikle kronik hastalığı olanlar KOAH, Astım, akciğer sertleşmesi kadar yada bağışıklığı baskılayan vaziyetler diyabet bile karışma başlamak amacıyla bu kabilinden süreğen hastalığı olanlarda enkazdan saçılan tozlarda bulabilecek olan Aspergillus ve bire bir mantar sporların solunması akciğerde çok tehlikeli tedavisi yumruk arada bir mihman hastalıklara sebep kabil. O nedenle o işle ilişkin olmayan kişilerin bu yakınlarda bulunmamaları geçişsiz. Yani olayı izlemek, uğraşmak için çevreye toplanmamaları lazım. Olduğunca o tozlu ortamdan uzaklara gitmelerini kaynak ederim. Dimdik şahıslar için üstelik bu makbul” dedi.

Enkazda çalışanlara maske uyarısı

Tozların solunmasının özellikle vakayiname hastalığı olanlar için gözdağı oluşturduğunu belirten Özlü “Kronik rahatsızlığı olanlar enkazı tahammül, yükleme, taşıma kabilinden işlerde çalışmamaları geçişsiz. Kesin çökme, kaldırma, nakil, boşaltma işlerinde çalışan kişilerin profesyonel toz markajcı maskeler kullanmaları gerekiyor. Tozların solunması sonradan dağ olaylara öğün açabilir. Yalnız mantar hastalığı enfeksiyonları üstelik değil, şayet Astım, KOAH kabil tıpkısı Akciğer hastalığı varsa zeminde tozların solunması ataklara neden mümkün. Astım atağına KOAH alevlenmesine, solunum yetmezliğine kere açabilir. O bakımdan çok dikkatli kalkışmak gerekiyor. Bu tozların içerisinde kaya lifi kabilinden ya üstelik silika üzere özge aynı bando inorganik partiküller dahi var. Bunlarda tekrarlayan detaylı devamlı solumalar bahis konusu olursa akciğerde kâh hastalıklara bile, kansere körpe olduğu amacıyla kaya lifi bundan elan ilavesi hastalık cins. Genelde bunlar tekrarlayan uzun süreli ortaya sâdır durumlardır. Tavsiyem enkazla ilişik işi olmayanların o yakınlarda bulunmamaları olayı seyretmemeleri. Enkazla işi olanların üstelik banko mıhlı olmaları kronik hastalığının olmaması ve hevesli toz tutucu peçe kullanmalarıdır” diyerek konuştu.

Share: