Türkiye gök yolcusu seçiyor

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, feza ve havacılık tıp çalışmalarının mefret olduğunu vurgulayarak, “Andıran aynı zamanda Türkiye’nin uzaya göndereceği insanları vermek amacıyla duyuruya çıkacağız. Uzaya gidecek insanların hususi şartları olması gerekiyor.” dedi.

Esenlik Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Komple 2022 Bergüzar Töreni, Bağlarbaşı Kurultay ve Firez Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Nazır Varank, törende yaptığı konuşmada,”Ayrımsız kuruma kendilik veren onun tarihidir” sözünü hatırlatarak, “Mekteb-i Tıbbiye-i Yetkin’ye ‘Türk çağcıl tıbbının ruhu’ dersek herhalde kusurlu imkânsız. İbn-i Sinalardan, İbn Rüşdlerden gelen tababet mirasımız Mektebi Tıbbiye-i Komple ile kurumsallaştı. Bu nadide ekol, kuruluşundan itibaren birikimiyle Türk tıp tarihinin öncüsü oldu. Yetiştirdiği hekimler, cerrahlar ve eczacılar sebebiyle Anadolu’daki birçok keyif kurumunun temelleri atıldı.” diye niteleyerek konuştu.

 Bugün bu mirasın Esenlik Bilimleri Üniversitesi ile bitmeme ettiğini nâkil Varank, şunları kaydetti:

“3 bine mümasil hocası, 20 bini çok öğrencisi ve onlarca fakültesi ile Afiyet Bilimleri Üniversitesi afiyet alanında uluslararası aynı okul. Yaptığı hizmetler imdi Ölçülü Asya’evet, Afrika’evet kadar uzanıyor. Somali’deki Tıp Fakültesi’nin şahsen açılışına katıldım. Buradan mezunlarla karşılaşmış girmek çokça altın. Bu seçilmiş kurum bugün Türkiye’nin yeryüzü prestijli ödüllerinden birine bile aile sahipliği yapıyor. 11 bilim kadını ve araştırmacımız alanlarında yaptıkları muvaffakiyetli çalışmalardan yağlık Mekteb-i Tıbbiyye-i Harika Akademik Ödülleri’ne müstahak görüldü. Tıpkısı zamanda çalışmaları ile sağlık alanında içtimai farkındalık oluşturan 8 iletişim araçları temsilcimize da Mekteb-i Tıbbiyye-i Ilahî Iletişim Araçları Ödülleri ikram edilecek. Üniversiteler arası müsabakalarda başarı sağlayıcı okul mensubu sporcularımız de Mekteb-i Tıbbiyye-i Harika Spor Ödülleri’ni takanak.”

“Teknoloji seviyesi efdal, eş dostu tıpkı keyif sistemini nesir ettik”

Vekil Varank, dimdik benzeri aklın, metin bire bir vücutta bulunduğunu belirterek, bu makul ilişkinin sosyal yasalar için dahi meri olduğunu anlatım etti.

Bu bilinçle esenlik alanında Türkiye’birlikte tıpkı kıvrılma gerçekleştirdiklerini vurgulayan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2002’den itibaren kurduğumuz afiyet altyapısı ve sağladığımız keyif güvencesi yardımıyla sosyal izzet olmanın arz iyice örneğini dünyada ortaya koyduk. Türkiye’nin mecmu sağlık harcaması 2002 yılında sadece 18 milyar lira iken bu misil günümüzde 250 milyar lirayı aşmış durumda. Tıpkı taraftan site hastaneleri ile yenilikçi yapılar kurarken doktorlardan hemşirelere kadar yeryüzü kalifiye esenlik personellerini ülkemizde yetiştirmeye başladık. Mecmu sağlık personel sayısını ise 295 binden 1 milyona ulaştırdık. Biliyoruz ki sağlık sistemimizin kalitesi esenlik çalışanlarının refahı ve dirim kalitesi ile doğru oranlı. Bu çerçevede, esenlik çalışanlarımızın dirim standartlarını iyileştirecek hamleleri dahi gerektiğinde atmaktan çekinmedik.

Bilcümle bu atılımlar sayesinde uygulayım bilimi seviyesi faziletli, elan üstelik önemlisi insan dostu tıpkısı afiyet sistemini inşa ettik. Acun ve Türkiye esenlik sistemi bildirme yumruk sınavını pandemi döneminde verdi dersek kusurlu söylemiş olmayız. Fakat mütekâmil ülkelerin pandemi döneminde elbette sınıfta kaldığını hep bu arada izledik. Tabiri caizse komaya girdiler ve işler masasından kalkamadılar. Türkiye ise şehir hastanelerinden yerli aşısına, doktorundan teknisyenine kadar sağlık ekosistemi ile bu sınavı kalburüstü tıpkısı şekilde atlattı. Anca ki Türkiye’nin Kovid-19’a karşı verdiği mücadele, yekpare dünyada yaşıt gösterildi. Bizi mülakat fail oran adamları, bunu nasıl başardığımızı sordu. ‘Bu tecrübeyi bizimle paylaşır mısınız’ diyerek talepte bulundu. Pandemi, keyif alanında ne büyüklüğünde uygun adımlar attığımızı tıpkısı nöbet henüz gösterdi.”

Gençlere “daima bilime yönelin ve bilginin arkasından koşu” tavsiyesi

Varank, iktidara geldiklerinde Türkiye’üstelik kağıt üzerinde 5 teknopark olduğuna işaret ederek, 20 almanak dönemde teknoparkların sayısını 90’ın üstüne çıkardıklarını söyledi.

Türkiye’nin herhangi bir tarafında üniversitelerin yıpranmamış teknopark talebi olduğunu nâkil Varank, “Yaptığımız işler neticesinde Ar-Ge harcamamız 54 bilyon liraya yükseldi. Bu harcamanın haddinden fazla şişman benzeri kısmının özel sektörümüzün yapılıyor olması birlikte ayrıca değer verdiğimiz tıpkı muvaffakiyet. Bu başarıların arkasındaki temel kıpırdak yetişmiş kayırıcı kaynağı. Rekabetçiliğimizi artırmanın yolu kayırıcı kaynağımıza yaptığımız yatırımlardan geçiyor.” dedi.

Nazır Varank, Vekillik kendisine güre araştırmacılardan görmüş geçirmiş marifet insanlarına büyüklüğünde bütün paydaşlara müteveccih desteklerin kâin olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Arsıulusal Reis Araştırmacılar Programı ile dünyanın sunma bereketli üniversitelerinden ve araştırma merkezlerinden akademisyenleri ülkemize kazandırıyoruz. Liseden doktoraya kadar degaje aynı yelpazede gençlerimize burslar veriyoruz. TEKNOFEST’le, fen festivalleri ile Ar-Ge kültürünü gençlere aşılarken, onların yeteneklerini DENEYAP ve Ekol 42 kabilinden okullarla geliştiriyoruz. Tamam bu desteklerimiz tabiatıyla parasız kalmıyor. Gençlerimiz bizleri seçkin antlaşma ve rastgele yerde gururlandırıyor. Geçen hafta 11. Avrupa Kızlar Aritmetik Olimpiyatları’nda 1 değerli, 2 gümüş ve 1 bronz madalya alarak Avrupa ikincisi olan kızlarımız iftiharımız oldu. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatları, yeni açılan benzeri tabur ve güzeşte sene ilk defa gerçekleştirildi. Bu sene bu olimpiyatlara Türkiye’birlikte ocak sahipliği yapacağız. Kızlar, Antalya’birlikte yarışacaklar.

İnanıyoruz ki gençlerimiz kompetitif Ar-Ge ekosistemine katılarak bir nice başarılara imza atacaklar. Birilerinin gençliğimiz için çizdiği taraf, zikzaklarla, bed gündemlerle doluyken bizim çizdiğimiz taraf ise bilgelik ve teknoloji ışığında ışıklı ayrımsız geleceğe doğrudur. Gençlerimizden istirhamımız şudur: Tek ahit hayalet kurmaktan vazgeçmeyin. Unutmayın ki sahne dayamak başarının yarısıdır. Çalışmalarınızı tek devir aksatmayın. Sizleri yolunuzdan alıkoyacak yoksul tartışmalardan ırak durun. sabah akşam bilime yönelin ve bilginin peşinden koşu. Göreceksiniz kim bilginin peşinden koştuğunuz sürece tığ desteklerimizle her daim sizlerin yanında olacağız. Kendinize güvenin.”

Tarihimizin olgun insanlarımızın yekpare dünyaya dünyalık olmuş buluşlarıyla mahmul olduğuna değinen Varank, “Kendinize istinaden çalışırsanız, inanıyorum kim, kullanılmamış Ermiş Sancarlar, Heyecan Türeciler, Gaye Şahinler sizlerin arasından çıkma. Sizin kadar gençlerin varlığı geleceğin entelektüel Türkiye’sinin arz büyük teminatıdır. Bu yolda Cenabıhak hepimizin yardımcısı olsun. Ödüle layık görülen malumat insanlarımızı, akademisyenlerimizi, medya temsilcilerimizi ve sporcularımızı tebrik ediyorum. Bire Bir tebriki üstelik Dumansız Üniversite’yi oluşturduğu için Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e tahsis etmek istiyorum. Bunun bütün Türkiye’ye yaşıt olması ve YÖK ile teşrikimesai yaparak üniversitelerimizi dumansız hale getirmemiz lazım.” diye konuştu.

“Uzaya gidecek Türk vatandaşını testlerden geçireceğiz”

Nazır Varank, gök ve havacılık tıp çalışmalarının mefret olduğunu vurgulayarak, “Andıran benzeri zamanda Türkiye’nin uzaya göndereceği insanları sökmek için duyuruya çıkacağız. Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kurduğu merkez bile çokça işimize yarayacak. Uzaya gidecek insanların özel şartları olması gerekiyor. Bu merkezin yakın zamanda önceki kullanıcılarından bir tanesi Bakanlığımız olacak. Uzaya gidecek Türk vatandaşını orada testlerden geçireceğiz.” dedi.

Afiyet Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl üstelik Keyif Bilimleri Üniversitesinin faaliyetlerine dair tıpkısı sokum gerçekleştirdi. Erdöl, sunumunda, mevki genelinde ve ensiz dışındaki öğrencilerle toplamda eksperlik öğrencileri birlikte sayıldığında 35 bin 800 öğrencinin eğitiminden mesul olduklarını dile getirdi.

ÇAKER marifetiyle dışlanan Çinli astronotlar Acun’ya döndü

 

BENDE aracılığıyla dışlanan Çinli astronotlar Dünya’ya döndü

 

55 milyon dolar ödeyerek uzaya çalışmaya gittiler

 

Share: