PROF. DR. AHMET AYDIN: İLAÇ BUYURMAK PROFESYONELLİK GEREKTİRİR

İlaç kullanmanın profesyonellik gerektirdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Entelektüel, ‘İlaç kullanımında bilinmesi müstelzim sunma heybetli noktalardan biri hastalarımızın kendi başlarına ya da kulaktan dolma tavsiyelerle çare kullanmamasıdır. İlaçları kullanırken hekim ve eczacı marifetiyle müstahkem olan talimatlara harfiyen uyulması gerekiyor. Uyulmazsa, derman etkisini göstermeyebilir evet da zehirlenmeye kadar gidebilen istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir’ dedi.

Kış aylarının gelmesi ve gribal enfeksiyonların artması üstüne parasız olmamak ya dahi hastalığı hafif atlatmak üzere hekim onayı olmadan birtakım ilaçlar kullanmaya başlayan insanların olduğuna belen eden Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ispençiyari Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Temel Marifet Dalı Başkanı Prof. Dr. Görgülü, bu durumun çok dokuncalı olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Vazıh, çıkar yol kullanma sürecinde uyulması müstelzim kavait için bilgi verdi.

‘İLAÇLARIN MAKUL ORTAMDA SAKLANMASI GEREKİYOR’

İlaçların aklık ortamda saklanması ve uygun ortamda tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Görgülü, ‘Şayet ilaçlar akillica ortamda saklanmazsa maatteessüf ilaçlardan muhtemel gravite alınmayabilir. Diyelim ki, bayağı ayrımsız çocuğa hekim vasıtasıyla antibiyotik yazıldı. Alelumum çocukların kullandığı antibiyotikler sulandırılarak geçer antibiyotiklerdir. Burada o antibiyotiklerin şişedeki ölçüye kadar sulandırılması, adamakıllı karıştırılması nazik önem bildirme ediyor. Bağdaşık tıpkı karışımın olduğunu vatandaşımızın görmesi gerekiyor. Bire Bir farklı koskocaman bahis ise bu sulandırılmış antibiyotiğin nerede saklanacağıdır. Islak antibiyotik banko buzdolabında saklanmalı çünkü sulandırılmış antibiyotikler derhâl bozulmaya başlar. Antibiyotik eğer akla yatkin saklanmazsa 3-4 aktarılma sonra etkisini göstermez, tedavinin tamamlanmasını engeller’ ifadelerini kullandı.

‘HERKESİN VÜCUDU, HASTALIĞI FARKLI; BİRİNE İYİ MEVRUT İLAÇ DİĞERİNE İYİ GELMEYEBİLİR’

Viral enfeksiyonlar sırasında birçok insanın birbirlerine tılsım tavsiyelerinde bulunduğunun dahi altını çizen Prof. Dr. Işıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Herkesin vücudu, hastalığı ayrımlı; birine dolgunca gelen derman diğerine bereketli gelmeyebilir. Diyelim ki, hastalar ilaçları birbirine verip, kaynak etmeye başladı; ilacı kullanmaya devam fail hasta fire kullandığı amacıyla tıpkısı faydasını göremez, farklı dirilik ise kullanmaması gereken tıpkısı ilacı kullanmış olacak. İnsanlardaki hastalık belirtileri birbirine benzeyebilir; söz gelişi iki tarafın birlikte ateşi mümkün. Amma aynı tarafın ateşinin sebebi bakteriyel enfeksiyon olabilecekken gayrı tarafın ateşinin sebebi viral benzeri enfeksiyon cins. Bakteri amacıyla kullanılabilecek antibiyotiğin şu anda deli dolu olan grip ve bir emraz amacıyla hiçbir faydası yok ve vücuda boşu boşuna deva almış olunur. Hele şita aylarında bağışıklığımız güçlensin diye hekimler tarafından hastalara vitamin desteği önerilebiliyor. C vitamininin ambalajı açıldığı anda bozulmaya başlaması kabil çokça cesim tıpkı özelliği vardır. O nedenle hastalanmış C vitamini kullanırken ilacın kapağını enikonu kapatmayı unutmamalı ve vitamin evde ince müddet bekletilmemeli.’

‘ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA HEKİMİN BELİRLEDİĞİ MÜDDET TAMAMLANMALI’

İlaçların kullanma talimatlarına çokça özen edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Okumuş, ‘Aynı çare tok karnına alınması gerekiyorken haris karnına alınıyorsa midede rahatsızlığa ve istenmeyen reaksiyonlara sefer açabilir. Bu nedenle hekim ve eczacı vasıtasıyla marke olan talimatlara harfiyen uyulması gerekiyor. Uyulmazsa, çıkar yol etkisini göstermeyebilir, zehirlenmeye kadar gidebilen istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. İlaçlar hekimin yazmış olduğu düze bitene kadar kullanılmalı. Bire Bir de bu tılsım antibiyotikse format çok henüz ciddi. Antibiyotiklerde hastalık belirtileri geçse dahi merhem kullanımında belirlenen müddet tamamlanmalı. Şayet 6 çağ kullanılması gerektiği söylenmişse, merhem 6 dönem boyunca kullanılmalıdır. Evde, genellikle, otama süreleri ayrımlı olduğu için aspirin, parasetamol gibi dert kesiciler bulunuyor. Evde noksan kalık ilaçları benzer olduğu kadar tutmamak gerekir’ dedi.

‘KARACİĞERDE NAZIK BİR AYGIN BAYGIN MEYDANA GELEBİLİR’

İlaçların evde çocukların erişemeyeceği yerlerde tutulması gerektiğinin ve çocukların ilaçlara erişmesinin bir nice sıkıntılı süreci üstelik birlikte getireceğinin altını çizen Prof. Dr. Aydın, yetişkinler için bile günce hayatta kullandıkları ilaçlara dayalı bilgilendirmelerde bulundu:

‘Günümüzde, şita aylarında çokça çok tercih edilen ve parasetamol etkili maddesini tablet yahut şurup formundaki ilaçların kullanımında hastalarımız çok titiz olmalı. Önerilen günlük dozunu geçmemeleri gerekiyor. Eğer geçilirse sonuçları haddinden fazla kırıcı olanaklı; karaciğerde büyük bire bir bitkin meydana gelebilir. Şayet hastanın iyileşmek için daha aşkın doza ihtiyacı varsa kesin hekimine ve eczacısına danışması gerekir kim bu durumda hangi yapılması gerektiği üzerine kaynak alacaktır ve vücudunda istenmeyen ayrımsız kalın oluşması önlenecektir.’

Share: