Nazır Varank: Avrupa’da yer efdal lige yükseldik

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, ‘Unicorn Çağı’ temasıyla çevrimiçi başlayan ‘6’ncı Yeni Soy Sop Girişimcilik Zirvesi’nin hususi oturumu üzere videoteyp niyet gönderdi. Varank, birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’nin ‘unicorn’ terimine ecnebi olduğunu ifade ederek, 2019’da açıklayan Uran ve Uygulayım Bilimi Stratejisi’nde 2023 yılına kadar yeryüzü birkaç 10 unicorn çıkarma hedefi konulduğunu anımsattı.

Icra Vekili Varank, ‘Unicorn Çağı’ temasıyla çevrimiçi başlayan ‘6’ncı Kullanılmamış Nesil Girişimcilik Zirvesi’nin hususi oturumu için videoteyp kanı gönderdi. Varank, beş altı sene öncesine büyüklüğünde Türkiye’nin ‘unicorn’ terimine yabancı olduğunu anlatım ederek, 2019’da açıklanan Uran ve Uygulayım Bilimi Stratejisi’nde 2023 yılına büyüklüğünde en az 10 unicorn tarh hedefi konulduğunu anımsattı. Bugüne büyüklüğünde Türkiye’den 6 unicorn çıktığını dile getiren Varank, “Bunların iki tanesi decacorn seviyesine yani 10 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaştı. Bu durum tabii hem sıkı ortamında hem de ev dışında aşama ekosistemimizin potansiyeliyle ilişik nazik bir heyecan uyandırdı. Dünyanın önde gelen para ve iktisat basını ülkemizin bu başarısını gündemlerine taşıdılar. 2021’bile 300’den fazla girişimimiz toplamda 1,5 milyar doların üzerinde envestisman alarak cümle zamanların rekorunu kırdı. 2022’de de bu trendin artarak sürdüğünü görüyoruz. Bu yılın önce çeyreğinde, toplanmış 1 milyar 273 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’da İngiltere’nin dahi zarfında olduğu bildirme erdemli lige yükseldik” dedi.

10 turcorn emisyon hedefi

Bugüne büyüklüğünde Türkiye’den 6 unicorn çıktığını dile getiren Varank, 10 turcorn tart hedefinin ulaşılması print aynı murat olmadığını bildirdi. Süfli tıpkısı ‘start-up’ın, güdük sürede büyüyerek en güzel sanayi firmalarının onlarca yılda ulaştığı seviyelere gelebildiğine işaret eden Vekil Varank, bu firmaların oluşturduğu ekleme değer ve istihdamla ekonominin soğuk gücü olabildiklerini ve ürettikleri yenilikçi iz ve hizmetlerin birçok sektörün teknolojik dönüşümüne nazik katkı sağladığını kaydetti. Nazır Varank, bu nedenle faziletkâr teknolojili sektörler ilkin olmak amacıyla bilcümle alanlarda başarılı girişimlerin kurulmasını teşvik ettiklerine dikkati çekerek, ‘Milli Uygulayım Bilimi Hamlesi’ vizyonuyla hazırlanan Sanayi ve Uygulayım Bilimi Stratejisi’nde girişimcilik üzere ayrı bir antet oluşturduklarını anımsattı.

‘Girişimcilerimize hamur oluşturuyoruz’

Vekil Varank, finansmana erişimin girişimcilerin önündeki genişlik balaban engellerden biri olduğunu belirterek, “Er aşamalarda riskli görülen hele uygulayım bilimi tabanlı girişimler banka kredilerinden yeterince faydalanamıyor. Bu noktada, kadem sermayesi fonları, girişimcilik ekosistemi üzere hayati bir ehemmiyet taşıyor. Tığ da gerek özlük kurduğumuz gerekse bindi sağladığımız fonlarla girişimcilerimizin kullanabileceği kaynaklar oluşturuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin üretim, istihdam, ihracat ve yatırım konularında çok büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Icra Vekili Varank, global piyasada adından bayram ettirecek külhanbeyi girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye bitmeme edeceklerini sözlerine ekledi.

Mustafa Varank’tan Türk oyun geliştiricilerine konuşma

 

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, domestik Kovid-19 aşısı üzere fahri oluyor

 

Vekil Mustafa Varank, uran üretimindeki artışı değerlendirdi.

 

Share: