Myanmar’da askeri dümen halkın silah taşımasına cevaz vermeyi planlıyor

Myanmar askeri yönetimi, halkın cebe taşımasına cevaz vermeyi planlıyor.

Myanmar İçişleri Bakanlığına dayandırılan 15 sayfalık aynı vesika, ilk orduya yakınlığıyla bildik toplumsal medya hesaplarında, sonra de türlü vukuf kaynaklarında yayımlandı.

Belgeye göre, ülkesine “kapalı” ve iyice ahlaklı karakteri olanlar ile oran güvenliğine kötülük veren olaylara karışmamış kişiler silah ruhsatı alabilecek.

Hükümet çalışanları ve eski kargaşa mensupları birlikte “sadık” vatandaşlar beyninde gösteriliyor.

Silah ruhsatı alan kişilerin, yerli yetkililerin talimatlarına uymaları gerekiyor.

5 nev zırh için başvurulabilecek ruhsatın 1 yıl geçerliliği olacak.

Öte yandan, iktidardaki askeri konseyin sözcüsü Ferik Zaw Min Tun, BBC Birmanca Servisi’ne yaptığı açıklamada, gâh kişilerin, kargaşa karşıtı grupların saldırılarından tevakki etmek üzere cebe döşemek istediğini savundu.

Halkın silah taşıyabilecek olmasının 1 Gücük Ay 2021’de düzenlenen askeri darbenin peşi sıra yaşanan çaba olaylarını daha birlikte artırmasından keder ediliyor.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerginlik yaşanmasının arkası sıra 1 Şubat 2021’de yönetime ahali koymuştu.

Kargaşa, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Şöhret Suu Çii özellikle tevessül etmek üzere mukavemetli çokça mezun ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve ayrımsız yıllığına alışılmamış hal zar etmişti. Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing, 1 Ağustos 2021’de ülkedeki OHAL hükümlerini 2023’e büyüklüğünde uzatmıştı.

Siyasi Tutuklulara Müzaheret Kuruluşunun verilerine göre, ülkede darbeden bu yana 282’si çocuk 2 bin 901 dirilik hayatını kaybetti.

Darbeden bu yana 17 bin 525 emanet gözaltına alınırken 13 bin 719 birey halen hapishanelerde tutuluyor. Askeri mahkemeler, 143 politik mahkum karşı idam cezası kararı verdi.

Konfedere Uluslar uzmanlarına bakarak, darbeden bu yana bildirme birkaç 38 bin eş yerle tıpkı edildi, bu da 1,1 milyon kişinin yerlerinden edilmesine kez açtı.

Share: