Myanmar’da askeri hile halkın silah taşımasına izin vermeyi planlıyor

Myanmar askeri yönetimi, halkın zırh taşımasına müsaade vermeyi planlıyor.

Myanmar İçişleri Bakanlığına dayandırılan 15 sayfalık aynı vesika, ilk orduya yakınlığıyla bildik toplumsal medya hesaplarında, bilahare bile değişik haber kaynaklarında yayımlandı.

Belgeye göre, ülkesine “tutkun” ve adamakıllı ahlaklı karakteri olanlar ile ihtişam güvenliğine engel veren olaylara karışmamış şahıslar silah ruhsatı alabilecek.

Hükümet çalışanları ve çarkıt cıvıl cıvıl mensupları dahi “sınırlanmış” vatandaşlar ortada gösteriliyor.

Silah ruhsatı alan kişilerin, yerel yetkililerin talimatlarına uymaları gerekiyor.

5 cins cebe amacıyla başvurulabilecek ruhsatın 1 sene geçerliliği olacak.

Öte yandan, iktidardaki askeri konseyin sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun, BBC Birmanca Servisi’ne yaptığı açıklamada, gâh kişilerin, ordu karşıtı grupların saldırılarından sakınmak için cebe söylemek istediğini savundu.

Halkın silah taşıyabilecek olmasının 1 Küçük Ay 2021’de planlı askeri darbenin arkası sıra yaşanan hız olaylarını henüz de artırmasından endişe ediliyor.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 umumi seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerilim yaşanmasının peşi sıra 1 Şubat 2021’de yönetime ahali koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Şöhret Suu Çii özellikle tutmak amacıyla dayanıklı çok izinli ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına alışılmamış çözme ilan etmişti. Erkânıharbiyeiumumiye Başkanı General Min Aung Hlaing, 1 Ağustos 2021’de ülkedeki OHAL hükümlerini 2023’e kadar uzatmıştı.

Siyasi Tutuklulara Müzaheret Kuruluşunun verilerine göre, ülkede darbeden bu yana 282’si bala 2 bin 901 güç hayatını kaybetti.

Darbeden bu yana 17 bin 525 güç gözaltına alınırken 13 bin 719 kişi halen hapishanelerde tutuluyor. Askeri mahkemeler, 143 politik mahkum hakkında ölüm cezası kararı verdi.

Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre, darbeden bu yana yer birkaç 38 bin eş yerle bire bir edildi, bu birlikte 1,1 milyon kişinin yerlerinden edilmesine sefer açtı.

Share: