Milli Yetişek Bakanı Özer, Aydıncık Karye Dirim Merkezi kursiyerlerinin sertifika törenine katıldı

Milli Yetişek Bakanı Mahmut Özer, şu temel kadar 520 köy yaşam merkezini hayata geçirdiklerini belirterek “Bu sayıyı 2022-2023 terbiye-tedrisat döneminin başlangıcı bakımından 1500’e çıkartacağız. Bu, gine kalkınma hamlesinin köylerden başladığı çok mefret bire bir akın.” dedi.

Bakan Özer, Altındağ ilçesi Aydıncık Karye Hayat Merkezi’nde kursiyerlerin şehadetname ve kovan tevzi törenine katıldı.

Van’dahi güzeşte hafta köy dirim merkezi açılışını yaptıklarını anımsatan Özer, bu merkezin, Türkiye’deki tamlık illerin türkülerini hikayeleriyle birlikte derleme, kayıtlarını yapma ve dokümanlarını hazırlama görevini üstlendiğini aktardı.

Sanatçı Neşet Ertaş’a dahi yağmur dileyen Özer, “İnşallah 2-3 ay ortamında Van’daki bu baş, adamakıllı sanatlar liselerimizin performansıyla ülkemiz sathına yayılacak ve çocuklarımızı türkülerimizle, türkülerimizin arkasındaki hikayelerle buluşturacağız.” diye niteleyerek konuştu.

“Yıl sonuna büyüklüğünde 3 bin anaokulunu hizmete alacağız”

Karye Hayat Merkezleri Projesi’yle köylerde işsiz durumdaki yaklaşık 7 bin karye okulunun eğitimle gine buluşturulmasının amaçlandığını vurgulayan Özer, okulların sadece çocuklara değil, yetişkinlere üstelik bakım sunacağını belirtti. Vekil Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bağlamda, öncelikle Nezaret olarak köylerde ilkokulların açılmasıyla ilişkin kül engelleri ortadan kaldırdık. Talimatname değişikliği yaparak, mergup birlik köylerde okulların tekrar mektepli alabilmesi imkanını getirdik. İkinci bir kadem elan attık, Vekâlet kendisine bu yıl en öncelik verdiğimiz ekol öncesi terbiye seferberliği, 3-5 yaş grubundaki çocuklarımızın sağlık seviyesi hangi olursa olsun ekol öncesi eğitime ücretsiz tıpkısı şekilde erişebilmesi için aheste bir kampanya yapıyoruz. 3 bin anaokulu yapmak üzere yola çıktık, mazi Cumhurbaşkanı’mız da Bakanlar Kurulu sonrası açıkladı, 1200’ünü şu zaman hizmete aldık. Milli Eğitim Bakanlığı, yılda sayı farkı 50-70 beyninde anaokulu açarken, 10 kamer kabil güdük sürede 1200 skor hür anaokulunu hizmete almanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah sene sonuna büyüklüğünde 3 bin anaokulunu da aceleci bire bir şekilde hizmete alacağız.”

Özer, köylerde anaokulu açılabilmesi üzere gerekli mektepli sayısının 10’dan 5’e düşürüldüğüne belen ederek bu adımla 1800 köyde 20 bin çocuğun anaokullarıyla buluşturulduğunu bildirdi.

Karye hayat merkezlerinin sayısı eylülde 1500’e ulaşacak

Bu çalışmaların birlikte yetişkinlere Umum Terbiye Merkezleri ve Tekemmül Enstitüleri üzerinden eğitim bilimi verdiklerini, karye hayat merkezlerinin üstelik köylerde hem çocuklara hem yetişkinlere hizmet sunacak şekilde tasarlandığını anlatan Icra Vekili Özer, bu merkezleri çalışkan hala değirmek için Türkiye genelinde çalışmalara başladıklarını belirtti.

Milli Yetişek Bakanı Özer, “Projeye literatür başladık, bugün itibarıyla 520 köy dirim merkezini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Üç hafta önce açtığımız Aydıncık Karye Dirim Merkezi çabucak bir tanesi. Yekpare illerimizde, ilçelerimizde bu sayıyı 2022-2023 eğitim bilimi-tedrisat döneminin başlangıcı itibarıyla 1500’e çıkartacağız. 2022’nin böylelikle dahi gerekseme mahsus parçalanmamış köylerdeki köy okullarını aceleci benzeri şekilde onarımdan geçirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu tekrar kalkınma hamlesinin köylerden başladığı çokça majör bir atılım.” diye konuştu.

“Kadın kooperatiflerini bile karye hayat merkezleriyle entegre edeceğiz”

Köylerdeki karı kooperatiflerinin bile köy hayat merkezleriyle bütünleşmiş edileceğini kaydeden Özer, “Köylerdeki kadınlarımız, Ahali Eğitim Merkezleri üzerinden ürünlerini karye hayat merkezlerinde üretecek. Tekmil masrafları tığ karşılayacağız amma kadınlarımız ürettikleri ürünlerini satarak algı sağlayacaklar. Böylece eğitimle hisse senedi gücü piyasasını üstelik bağırsak içe geçiren tıpkısı mekanizmayı hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

Bakan Özer, Aydıncık Köy Dirim Merkezi’nde arıcılık eğitimini tamamlayarak bugün şehadetname alanlara, Ankara Valiliğinin arıları, Altındağ Belediyesinin ise kovanları realizasyon edeceğini söyledi.

Sadece arıcılık değil, 3 binin üzerinde değişik kursun da hizmete sunulacağı karye yaşam merkezlerinin, yaz-şita demeden, tıpkı eğitim bilimi ocağı namına daim dumanını tüttüreceğini dile getiren Mahmut Özer, “Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar birlik noktalarında bu elem, bu meşale yanacak ve bu vesileyle birliğimiz, beraberliğimiz çok henüz kalık, âdem kaynağımızın niteliği çokça daha oturmuş benzeri halde, kıpırdak Türkiye yürüyüşüne sizlerle devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu çalışmalar arıcılığın daha doğacak noktalara taşınmasına ulama sağlayacak”

Ankara Valisi Vasip Delicesine de zaman kursiyerlere 32 halis kovanının verileceğini belirterek Türkiye’nin bal üretiminde acun sıralaması zarfında genellikle ikinci tam meydan aldığına ve bu türlü çalışmaların arıcılığın daha ati noktalara taşınmasına yardım sağlayacağına dikkati çekti.

Altındağ Belediye Reisi Asım Balcı, 3 hafta önce açılışı yapılan Aydıncık Köy Hayat Merkezi’nde yürütülen faaliyetlerin ilk meyvesini zaman aldıklarını, Altındağ’ın ince yıllardan beri ihtiyacı olan malumat lisesinin de yeni eğitim tedris döneminde geçmiş öğrencilerini kabul edeceğini bildirdi.

DOĞRU Parti Ankara Saylav Lütfiye Selva Çam de Ankara genelinde köylerde eğitim seferberliği yürütüldüğünü, eskimemiş açılışların birlikte lansman toplantıları ve protokoller imzalandığını, antrparantez eskimemiş eğitim bilimi-öğretim dönemi öncesinde birçok okulda değişiklikler çalışmaları yapıldığını anlattı.

Törende, Aydıncık Köyü Türk folk müziği putrel grubu öğrencileri bile konser verdi.



Share: