Tayvan, Çin’e ilişkin 39 çarpışma uçağı ve 13 kavga gemisi tarafından abluka altında olduğunu açıkladı

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in, MEMLUK Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin peşi sıra başlattığı, henüz ilk açıklanan 4 günlük süresinin ötesinde sürdürdüğü askeri tatbikatların 5’inci günüde, 39 uğraş uçağı ve 13 savaş gemisinin Cezire çevresinde görüldüğünü duyurdu.

ÇİN ORDUSU TAKİP EDİLİYOR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin hava ve bahir araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.

Açıklamada, antrparantez uçaklardan 21’inin Tayvan Boğazı’nda tarafların külfet alanlarını sınırladığı kabul edilen albeni ve bahir hattının doğusunda ve Tayvan’ın Hava Defans Tanımlama Bölgesi’nin (ADIZ) güneybatı bölümünde uçtuğunun belirlendiği kaydedildi.

Bakanlık, Pelosi’nin Cezire’yı müzakere ettiği 3 Ağustos’ta 27, ziyaretin arkası sıra Ada çevresinde tatbikatın başladığı 4 Ağustos’ta ise 22 Çin kavga uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, 4 Ağustos’ta Çin asıl karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan’ın “esmer suları” kendisine gördüğü bölgeye düştüğünü bildirmişti.

Ayrıca 5 Ağustos’ta 68 kavga uçağı ve 13 cidal gemisinin, 6 Ağustos’ta ise 20 uçak ve 14 geminin, 7 Ağustos’ta ise 66 uçak ve 14 geminin Ada çevresinde görüldüğü duyurulmuştu.

FİİLİ BİR ABLUKA

Çin’in serencam 4-7 Ağustos tarihlerinde düzenleyeceğini açıkladığı tatbikatlar, egemenlik ihtilafı süresince olduğu Cezire’nın çevresinde fiili tıpkı abluka oluşturmuştu. 6 bölgede düzenlenen tatbikatlar dolayısıyla kâh alanlar, gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda düzenlilik endişesi dolayısıyla seferlerin aksadığı bildirilmişti.

NOTAM SÜRESİ DOLMASINA RAĞMEN BITMEME ETTİRECEK

Çin ordusu, cemaziyelevvel yapılan açıklamada, tatbikatlarla ilgili yayımlanan gelgel ve bahir güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi veriş günü öğle vakti saatlerinde dolmasına rağmen, tatbikatları sürdüreceğini bildirmişti.

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI’NIN TAYVAN ZİYARETİ

Pelosi ve beraberindeki 5 şahsiyet Kongre heyetinin güzeşte hafta yaptığı görüşme, Cezire’yı topraklarının parçası gören Pekin’in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi’nin uçağının Tayvan’a inmesinin tezce ardından yaptığı açıklamada ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı de Ada çevresinde “bire bir dizi askeri manevra” düzenleyeceğini duyurmuştu.

Pelosi, 25 sene aradan bilahare Ada’yı ülfet eden evvel MEMLUK Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Henüz geçmiş 1997’de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı görüşme etmişti.

Share: