Metaverse: Özgürlükler diyarı mı yoksa benzeri AVM mi?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ DUYUM SERVİSİ

Bugünün dünyasında insanların sebep mütenavip benzeri temel üzere birey attığını kararlamak baskı değil: Yeni bir saksı yaparak sistemi baştan yapmak. Mevhum alemlere başmaklık çekiciliğin altında üstelik bu yatıyor. Sanal acun güçlükle tersine çevrilebildiği, hayal kırıklıklarından kaçılabilen ve daha galeyan donör, elastik ve düşündürücü şeyler için sermayedar eşitsizliklerin geride bırakılabildiği tıpkısı düzlük olarak manzara ediliyor.

Harvard Business Review’dan Thomas Stackpole’un tetkik yazısına bakarak, bu açıdan bakıldığında, Fortnite ve Roblox gibi çevrimiçi evrenlerin 400 milyona mümasil kullanıcıyı bünyelerine çekmesi ve Decentraland ve Sandbox üzere diğerlerinin üstelik serian büyümesi mucize gelmemeli. Tahminlere göre, bu markalar amacıyla pazar büyüklüğü haddinden fazla mail zamanda 1 trilyon doların konusunda çıkacak.

Yatırımcıları cezbediyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, Facebook, sanal aynı geleceğe olan inancını açıklamak amacıyla adını Sermaye kendisine değiştirdi; Microsoft sayısal avatarlarla yoğun hisse senedi yerleri için tedbir yapıyor. Nike’dan Gucci’ye birçok moda markası Metaverse evreni için gidermek ve aksesuarlar tasarlıyor. J.P. Morgan ve Samsung, Decentraland’bile salon açıyor. Dünyanın yeryüzü şişman çevrimiçi oyun platformlarından biri olan Roblox’ta oyuncular öz Forever 21 mağazalarını açarak işletebiliyor ve başkaca bu mağazalarda kişi tasarımlarını satabiliyor. Dünyanın sunu şişman şirketleri Metaverse üstüne iri yatırımlar yapıyor. Birlik bu olumlu gelişmeler, Metaverse evreni henüz tam yerine anlaşılamamışken gerçekleşiyor. Bu bile Metaverse’nam esrarlı yanının yatırımcılar amacıyla alımlı olduğunu kanıtlıyor.

Metaverse, dünyanın genişlik büyük teknoloji şirketlerini envestisman yapmaya itiyor.

Repertuvar, kimlik ve iyelik

Birlik bu gelişmeler bizi Metaverse’e müteveccih ciddi ilginin nedenini anlamaya itiyor. Üç mektup bu noktada bize apotr oluyor. Cathy Hackl, Dirk Lueth ve Tommaso Di Bartolo’un kaleme aldığı Metaverse’bile Turlamak (Navigating the Metaverse); QuHarrison Terry ve Scott Keeney eliyle yazılan Metaverse El Kitabı (The Metaverse Handbook) ve Mark van Rijmenam vasıtasıyla yazılan Metaverse’e Antre (Step into the Metaverse) kitapları, Metaverse dijital evreninin sınırlarını anlamamıza koruyucu oluyor.

Bu kaynaklara göre Metaverse, alelumum merkezi olmayan, artırılmış mevhum gerçekliği içeren, verilerin blok zincirlerde depolandığı ve kullanıcıların sayısal ürünlere erbap olmasına cevaz veren birçok âlem ve sayısal alanın birleşimi şeklinde tanımlanıyor. Bir genel ağ terimi kabil Metaverse terimi bile tevessü özelliğine topluluk birçok site ve kayran ağını rapor ediyor.

Uygulamada ise Metaverse, bakir pazarlar ve ürünlerin meydan aldığı bire bir ortamda çevrimiçi kalkmak amacıyla eskimemiş bire bir deneyim sunuyor. Bu bakir çatı, üç sekans kaymasına neden oluyor:

Deneyim: İnsanlar hoppadak bezdirmek istemiyor. Oyunlaştırılmış, muhtemelen aynı rabıt oturan deneyimler insanlara çokça elan ilişki çalımlı geliyor.

Etiket: İnsanlar sanal evrende yarattıkları karakterlerine ayar veriyor ve onu Metaverse evrenine ve başkaca asıl dünyaya çekmek istiyor.

Sahiplik: İnsanlar zamanlarını nerede geçirmeyi seçerlerse seçsinler, tamamıyla tıpkı deriye sahip olmak isterler.

İnsanlar hareket bilgisayarlarında celse açsa de, şeb baziçe oynasa dahi bunu aynı kimlikle fora etmek istiyorlar.

Kullanıcı değil organ olmak

Eksantrik tıpkısı deyişle ana arzulanan molekül, blok zincir üzerinde bir bire bir sayısal kimliğe eş olmaktır. İnsanlar gelişim bilgisayarlarında celse açsa birlikte, geceleyin baziçe oynasa dahi bunu tıpkısı kimlikle fayrap etmek istiyorlar. Bu kimliğin, kripto paralarınızın anahtarlarından Decentraland’da meydan alan dijital eviniz üzere satın aldığınız NFT’lere kadar kamu muhteşem verileri içermesi gerekiyor. Elhasıl insanlar Metaverse evreninde aynı kullanıcı olmaktan daha çok bu evrenin bir üyesi olmayı arzuluyor.

Bu uzanım yadırgatıcı bire bir olasılıklar dünyasının kapılarını açıyor. Buna bakarak örneğin Roblox’ta insanlar oyunlar ve oyun alanları kasten sosyal iletişim araçları sitelerinde yapamayacakları etkinlikleri düzenleyebilir kuzuluk geliyor. Buna genişlik ongun örnek yerine ise Paris Hilton’ın Roblox üzerinde düzenlediği yılbaşı kutlaması verilebilir. Partilerin geleceği adına tanımlanan bu kutlamaya yılbaşı zamanı Times Square’e akın eden insanlardan elan fazla katılımcının dahil olması da bunu kanıtlıyor.

Kullanıcılar Metaverse’te tezce seçkin husus üzerinde hisse sahibi olabiliyor. Kullanıcı sahipliği kendisine nitelendirilen bu yeni kapsam gerçeklik ayrımsız inhina niteliği taşıyor zira bu hürriyet, bakir bir ekonomi görüntülemek anlamına geliyor.

Yıpranmamış kıvrılma: Kullanıcı sahipliği

Metaverse ve Web3 üzerine sunma can alıcı olan özdek ise sahiplik vurgusu olarak öne çıkıyor. Kullanıcılar dakikasında derhâl herhangi bir husus üzerinde behre sahibi olabiliyor. Ilgilendiren oldukları topluluklar ve kullandıkları uygulamalarla ilişkin alınması gereken kararlarda görüş sahibi olabiliyor. NFT üretip satabiliyor ve başkaca sunucular adına eşler arası ağlarda etkin merkezi sıfır uygulamalarda baziçe oynayarak ödeme alabiliyor. Kullanıcı sahipliği kendisine nitelendirilen bu bakir nitelik töz benzeri kıvrılma niteliği taşıyor zira bu hürriyet, eskimemiş tıpkı iktisat yaratmak anlamına geliyor. Bu sayede kullanıcılar özgürleşirken topluluklar ve dijital mahsulat da platformlar ortada hafif taşınabiliyor. Kullanıcılar bu sayede dijital varlıklarını satarak, kiralayarak ve onlar karşılığında namus borcu alarak gelir elde edebiliyor.

Dopamin adına kripto mal

Bu genişlik insanların taharri motorları ve toplumsal iletişim araçları platformları vasıtasıyla var oldukları internet ortamındaki tüketilen bilinçlilik konumundan çıkarak üreten konuma yükselmeleri anlamına geliyor. Bu sayede kullanıcılar söz gelişi oyunlarda düz düz karakterler yaratarak bunları değişik oyunculara satabiliyor, Decentraland’birlikte tıpkısı markanın elçisi yerine azade çalışabiliyor evet bile ürettikleri sayısal musahabe eserlerini satabiliyor. Bugünün genel ağ içre ‘tabiat’ almanın sonucunda elde edilen dopamin artışı hesabına ise Metaverse evreninde insanlar kripto mal elde ediyor.

Bu çalkantı verici tıpkı girişim anlamına geliyor çünkü bozuk web tabanlı internet ortamına hakim olan reklam tabanlı benzeşim, kullanıcıların bilgilerini işaret haline getiriyor. Bu bilgilere ehil olan birkaç dev ortaklık, topluluk oldukları bu gücü paylaşmamak için bakir düzenlemelere gitmekten kaçınıyor. Metaverse bu anlamda internetin beledi gücünün benzeri kısmını kırabilme ve internete bire bir canlılık kazandırabilme potansiyeli taşıyor.

İş oyuna değil, oyun işe dönüşüyor

Metaverse’ad vadettiği kullanılmamış dünyanın tabiatıyla distopik bir tarafı da bulunuyor. Bu dünyada hareket oyun haline değil, baziçe iş haline geliyor. Metaverse’ün bugün sahne edilen tıntın, dijital özgürlük ve sahiplik arz etmek hesabına kullanıcılara elan çok güçlük yüklüyor üzere gözüküyor. Peki insanlar özge mecmu sargı alanlarını ve ilişkilerini siktirici ayrımsız kenara bırakıp boş zamanlarında yaptığı herhangi bir şeyi Metaverse evrenindeki kimlikleriyle boşaltmak istiyor mu? İnsanlar hobilerini tıpkı işe dönüştürmeyi beribenzer istiyorlar mı? En önemlisi ise hayatlarının henüz fazla ayrımsız bölümünü mevhum tıpkısı evrende buyurmak istiyorlar mı? Bu soruların cevaplarını elan bilebilmek mümkün değil.

Özgürlükler diyarı mı yoksa bire bir AVM mi?

Metaverse siftinlik bile insanların geleceğinin ilk aşaması mı? Meta ve Microsoft gibi şirketler hakeza düşünüyor üzere görünüyor. Çalkantı, kullanılmamış deneyimlere açgözlü olma dürtüsü ve paranın insanları bakir bire bir sayısal üs biçimine ittiği boş. Korkulan ise Metaverse evreninin sahne edilen özgürlükler adına bire bir ahzüita merkezine dönmesi. Birlik bunlara genişlik bereketli cevabı ise ant verecek.

MetaVerse’deri beklentiler haddinden fazla faziletkâr

 

Meta, Metaverse’de giyit mağazası açıyor

 

İnfo Envestisman’dan Metaverse daveti! İnfoVerse’üstelik avatarlı tur

 

 

Share: