Bilgisayar ve parafin eşyada ikinci halk pazarına büyük ikbal

Türkiye temsili 18 yaş üstü 800 duygusal ile online anket yöntemiyle yapılan araştırmada tüketicilere “sonuç tıpkısı yıl ve akıbet tıpkısı ayda dayanabilen istihlak ürünü alıp almadığı, tekrar aynı kategoride ikinci halk kitap satın alıp almadığı” soruları soruldu. mübayaa yapmaktan vazgeçenlerin, evet bile erteleyenlerin oranı ve bireylerin anlatım, şekilperest ve davranışları incelendi.

Dünya’de yer alan habere bakarak, Ipsos yoluyla gerçekleştirilen Anti Akse Monitörü Araştırması ile “Toplumda bireylerin serencam bir sene ortamında bire bir dayanıklı istihlak ürünü alıp almadığı, akıbet bire bir ay süresince ise bu çap nedir, ikinci el yayın satışında ebat ne, hangi kategorilerde yüksek, ne kategorilerde düşük?” soruları soruldu. satın alma yapmaktan vazgeçenlerin ya dahi erteleyenlerin oranı ve bireylerin tabir, tutum ve davranışları incelendi.

Araştırmaya bakarak son bir sene içre toplumun yüzdelik 46’sı dayanıklı tüketim ürünleri almamış. Serencam bir ayda ise seçme 10 kişiden 6’sının rastgele dayanıklı istihlak ürünü satın almadığı belirlendi. Beyinli cep telefonu lazım akıbet ayrımsız sene gerekse üstelik serencam tıpkısı kamer ortamında sunu çokça alınan eser oldu. Ayrıksı kategoriler arasında ise son bire bir sene süresince takkadak yoz karı aletleri ve parafin kayıt alımı yüzde 10 üzerinde. Gayrı kategorilerin ise alımları daha düşük. Sonuç benzeri ay süresince ise akil cep telefonu dünya ayrıksı bilcümle ürünlerin satın alımı yüzdelik 10’un altında.

SERENCAM BİR AYDAKİ EĞİLİM

Kategorilere göre farklılık gösterse da sonuç 1 ay içre satın alınan ürünlerde ikinci el ürünlerin tercih edildiği görülüyor. Tablet /PC kategorisinde 2. ahali satın alımı %35 seviyesinde. Beyaz eşyalarda dahi 2. ahali tercihi az çok faziletkâr (%29). TV dahi ise 2. ahali tercihi henüz düşük olsa bile esasen üstelik %15 seviyesinde.

Sonuç 1 ay ortamında cep telefonu düzlük bireylerin %73’ü birinci umum yapıt yeğleme ederken 2. umum tercihi %27… Çoğunluğun bu kullanılmamış satın alımlarda kullandığı işaret veya modelden daha gani tıpkısı marka yahut modele intikal yaptığı görülse üstelik daha madun marka yahut modele geçen kişilerin oranı %35.

HARCAMALARDA KISINTIYA GİDİLİYOR

Son tıpkı kamer zarfında kestirmece değme 10 kişiden 2’si dayanıklı istihlak ürünlerini satın almaktan vazgeçti. Cümle ürünler için satın almaktan vazgeçenlerin oranı dahi analog seviyede. Çokbilmiş el telefonu, kıytırık eş aletleri ve beyaz zehir yük kategorilerinde yayın alımını erteleyenlerin oranı henüz faziletli. Bilcümle ürün kategorilerinde satın almayı düşünenlerin oranı %10’un altında. Kısaca gelişigüzel 10 kişiden 3’ü harcamalarını büzdürmek üzere satın almayı ertelediğini söylüyor. Bu azamet uslu çökertme telefonunda %35 ile arz faziletli seviyede. Amma umumi kendisine bakıldığında zaten bireylerin bu kategorileri satın almayı planlamadıkları söylenebilir.

DURGUNLUĞUN İLK İŞARETLERİ

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Ara verilerle ait şu değerlendirmelerde bulundu: “beş on ayrıklık dış dayanabilen çokça ülkenin (tabii hep için zat ölçülerinde mütebeddil şekilde) faziletli pahalılık ile uğraş ettiği tıpkısı dönemden geçiyoruz. Akıbet yıllarda faziletkâr enflasyonun iktisadi dinginlik-küçülme ile gelişigüzel seyrettiği duruma stagflasyon dendiğini bile öğrendik. Ümranlı ekonomilerin dahi dahil olduğu benzeri çokça büyüklük stagflasyonun eşiğinde. Ülkeler üzere dış tecim tabiatıyla çok majör, fakat bağırsak istihlak dahi ekonominin durgunluğa girip girmemesi açısından ciddi. Mehabetli iç istihlak kategorilerinden biri de dayanıklı istihlak ürünleri. Bu kategorideki ürünlerin çoğu hızlı tüketim ürünleri gibi günlük hayati ihtiyaçlara yönelik olmadığı için tüketicilerin konuşu güçlerine ve ekonomiye güvenlerine müteveccih dolgunca bire bir alamet özelliği taşıyabiliyor. Yani özetle tüketicinin kazançlı gücü yeterli ise ve masraf yapacak güvene da sahipse bağıl yaşamsal olmayan ihtiyaçlara, bilfarz dayanıklı tüketim mallarına yönelebiliyor. Bu tutumun zayıflaması ise iktisadi durgunluğun önce işaretleri mümkün. Kâin koşullarda 2. ahali iz ahzetmek tıpkı hal haline mevrut. Çamaşır makinesi, buzdolabı, iz makinesi satın alan 10 kişiden üçü bu ürünü 2. halk almış.”

AYLIK ZAMLARININ ETKİSİ

Dayanıklı tüketim ürünlerine müteveccih araştırmada dikkat çeken iki belirgi olduğunu kaydeden Sidar Kesinti şöyle bitmeme etti: “İlki serencam aynı ay zarfında bu kategoride aynı mübayaa yapmamış olanların yüzdelik 30-45 ortada mütebeddil tıpkısı kısmı aslında satın çekicilik yapmaya niyetli iken ertelemiş yahut ağız ağıza sıkıntısız. İkinci belirgi ise önümüzdeki 1 ay içre mübayaa niyeti olanların oranının ürüne göre (çökertme telefonunda) maksimum yüzdelik 9’a fakat ulaşması… Çamaşır makinesi, soğutucu kadar elan anne gerekseme diyebileceğimiz ürünlerde bile mübayaa niyeti olanlar fakat yüzde 5. İhtiyacı, niyeti olup da gelecek 1 aydan ileri tarihe ertelemiş olanlar de yüzdelik 25-30 arasında değişiyor. Araştırmamızın yapıldığı son 1 ay ortamında dayanıklı istihlak ürünlerine yönelik bire bir temenni zayıflamasının başladığını izah etmek çokça hatalı gayrimümkün. Bu birlikte tüketicinin hesaplı gücünün ve güveninin aşındığının tıpkısı işareti. Orak Ayı ayındaki memur, emekli ve asgari ücretli aylik zamlarının bu kategoriye bir tecessüm getirip getirmeyeceğini ise önümüzdeki ay ve sonrasında göreceğiz.”

Beyaz yük satışlarında düşüş

Yenilenmiş cihaz sektörü çekmecedeki telefonları bekliyor

Z kuşağı tertipsiz sektörünü dönüştürüyor

 

Share: