KTÜ’lü Turan, okula gitmeyi reddeden kollar için velilere önerilerde bulundu Açıklaması

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Yavru Akil Baliğ Can Kuşu Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akademisyen Keleş Turan, Yavru ve Akil Baliğ Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran çocukların yüzdelik 5’inde okul reddi durumunu gördüklerini bildirdi.

Turan, yaptığı bağlanmış açıklamada, okulların açılmasıyla eğitim hayatına başlamakta gravite çekici çocuklarda tanıdık meslek reddinin önemli aynı sav namına ortaya çıktığını belirtti.

Meslek reddinin alelhusus ilkokul ve ortaokul dönemindeki çocukların yaklaşık yüzdelik 1’ini etkilediğini vurgulayan Turan, Bala ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran çocukların yüzdelik 5’inde meslek reddi durumunun görüldüğünü aktardı.

Turan, meslek reddinin mukavemetli ve teferruatlı süreli olduğunda, çocuğun duygusal ve akademik gelişimini tehlikeye atabileceğini ve yetişkinlikte bazı ruh sağlığı bozukluklarına misil açabileceğine dikkati çekti.

Meslek reddinin, okuldan savuşma ve okulu terk üzere diğer sorunlardan değişik olduğunun altını çizen Turan, “Çocuğun okula gitme ihtimalini düşünüp buna karşı bire bir çeki duyması, ebeveynlerin bu soruna karşı farkındalığının olmaması ve bu nedenle çocukta oylumlu sav davranışlarının görülmesi ile kendini göstermektedir. Çocuğun verdiği tepkiler ve birey olarak huzursuzluğu alelumum altta yatan hastalık ile münasebetli olabilmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Turan, bu durumu belli bire bir oranda kimi vakit gördüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Pandemi sonrası çocukların ayrıntılı süre evde kalması ve pandemi dolayısıyla tıpkı dönem süregelen online eğitimden bilahare pratiğimizde bu durumu daha sıklıkla görmeye başladık. Alelumum okulun evvel yıllarında elan kesif gördüğümüz bu genişlik, pandemi sonrası dönemde ilkokulun son yılları ayrıca ortaokul yıllarında da karşımıza çıkmaya başladı. Kezalik yapılan çalışmalar Kovid-19 pandemisi sonrası çocukların okula gitmeyi cılk etmek ile ilişik kaygılarında artış olduğunu gösterdi.”

Meslek personeli ile iş birliği koca

Bu çocuklarda muhtelif anksiyete belirtileri gözlendiğine dikkati çekici Turan, belirtilerin dönme boyu değişkenlik göstermekle birlikte okula gitme baskısı ortadan kalktığında ya birlikte hafta sonları ve tatillerde kaygıya dair çokça birkaç belirgi görülebildiğini aktardı.

Turan, bazen okul devam ederken meslek reddi sergileyen çocukların her korkuları yokmuş gibi görünebildiğini fakat ertesi ahit ekol zamanı geldiğinde bulguların tekrarladığını anlatarak, şöyle bitmeme etti:

“Çocukların yaşadıkları bu elem, kendisini davranışsal, akademik, fizyolojik ve psikolojik adına gösterebilmektedir. Davranışsal düzeyde, okula gitmeyi reddetmeye sınırlanmış uyumsuz durumlar, yataktan çıkmama, meslek amacıyla hazırlanmayı iadeli ve okula geldiğinde servisten veya arabadan inmeyi reddetme gibi bulgular görülebilir. Okuldan daim şikayetçi gelmek, yakınmak, ayrımlı şekillerde acı nöbetleri hatta okula gitmesi üzerine kalın uygulandığında okuldan kaçmakla tehdit etme ve kendine engel ödeme davranışları görülebilir. Tevakki Etmek ile ilişkili fizyolojik belirtiler beyninde düşünce ağrısı, göden bulantısı, gaseyan, kelle ağrısı, terleme, ishal, kalın idrara hayat, saksı dönmesi, boğaz ağrısı kalın görülür. İlkokul çağında bu durumun altında bundan sonra hicran kaygısı vadi alabilirken sonraki yıllarda rahat anksiyete bozukluğu, içtimai yılgı, özgül fobi ve depresif defo, hassaten pandemiden sonra obsesif kompülsif bozuk para saha alabilir.”

Okul reddinin çokça muhtelif semptomlarla ortaya çıkabildiğini ve altta yatan nedenin değişik olabildiğini belirten Turan, bu nedenle bala ve akil baliğ psikiyatri hekimi aracılığıyla erken dönemde yalnız yorum yapılmasının genişlik heybetli basamaklardan biri olduğuna dikkati çekti.

Turan, ebeveynlerin bu kabilinden şikayetleri olan çocukları amacıyla nasıl okulla teşrikimesai içre akıntı ederek bire bir hekimden hevesli destek almaları gerektiğini belirterek, “Çocuklarla yara ile kafa etme yöntemleri, ebeveynlerle sav ahval ile baş etme yöntemleri ve okul personeli ile teşrikimesai süresince mesai haddinden fazla önemlidir. İlaç tedavileri üstelik dirençli vakalarda ve alttaki yatan başka psikopatolojilere kapalı yerine güvenle kullanılabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Share: