Tedavi için Türkiye’yi seçen MS hastası İngiliz olumlu sonuç aldı

Multiple Skleroz (MS) teşhisi konulan ve ülkesinde muteber tedaviye rağmen hastalığı ilerleyen İngiliz öğretim üyesi Osman Latiff, felah çıkarmak için başvurduğu Antalya Yetişek ve Araştırı Hastanesinde gördüğü robotik rehabilitasyona olumlu karşılık verdi.

Londra Royal Holloway Üniversitesi Zaman, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Akademisyen Dr. Latiff’e 10 yıl geçmiş tababet literatüründe “Primer Progresif MS” kendisine adlandırılan ve hızlı hızlı ilerlediği üzere gücük sürede hastayı engelli ayla getirebilen MS teşhisi konuldu.

Ülkesinde gördüğü tedaviye karşın yük bozukluğu hararetli, sıkça düşen ve halsizlik şikayeti artan 40 yaşındaki Latiff, hastalığı ilerleyince Avrupa’nın beraberinde KUL ve Türkiye’deki tedavi imkanlarını araştırdı.

İngiliz öğretim üyesi, Türkiye’dahi MS’e merbut volta ve abra bozukluklarının tedavisinde liyakatli olunduğunu öğrenince tedavisine burada devam etmeye değişmeyen verdi.

Türkiye’üstelik zinde dayısıyla görüşen Latiff, yakınlarıyla Antalya Terbiye ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Burada lüzumlu klinik tetkikleri değerlendirilen İngiliz hastaya, Türk firması yoluyla üretilen tutum rehabilitasyon robotu RoboGait ile tedaviye başlandı.

Seanslar sonrası kendisinde olumlu gelişmeler gözlemleyen Latiff, AA muhabirine, uzun zamandır MS ile uğraş ettiğini, yürümekte baskı çektiğini, daima şaşkın olduğunu söyledi.

Türkiye’dahi meri robotik tedavinin beyninin yenilenmesini bile sağladığını belirten Latiff, “İngiltere’bile tedaviye idrak süreci çok mufassal sürüyor ve felah bulamadım. Burada anında organize edildi, herkese teşekkür ederim. Bana meri tedavi adi çokça deli dolu, iyileşmemde dakikasında bereket yaşadım. Doktorlar, tüm kol yakından ilgileniyor. Otama üzere Türkiye’yi herkese başvuru ediyorum. Bir müddet burada tedavime devam edeceğim.” diyerek konuştu.

Hastanın dayısı Aftab Alam Mohammed ise yeğeninin felah bulması için nerede, hangi tedavinin uygulanması gerektiğine dair mufassal süre araştırı yaptıklarını anlattı.

Türkiye’deki tedaviden memnun kaldıklarını dile getiren Mohammed, “İyi kim burayı yeğleme etmişiz. Tedavisine burada benzeri süre elan devam edilecek.” dedi.

“Robotik rehabilitasyonun motor kaybını düzeltmen etkisi var”

Robotik iyileştirme ünitesinin sorumlu hekimi Doç. Dr. Çiy Koldaş Doğan ise zillet, murdarilik yaralanması, serebral palsi, parkinson hastalığı ve MS gibi nörolojik hastalıklarda robotik rehabilitasyonun değişik geleneksel iyileştirme yöntemlerine koruyucu olarak kullanıldığında işlevsel kayıpların kavrayışsız kazanılmasına katma katkı sağladığını vurguladı.

Denge, koordinasyon ve yürüme bozukluğu olan MS hastalarında volta biçiminin iyileştirilmesi üzere cihazın oylumlu olduğunu nâkil Doğan, “Robotik rehabilitasyonun motosiklet kaybını iyileştirici etkisi var. Uyguladığımız tedavi, MS hastalarında abra ve volta motor bozukluklarının iyileştirilmesine müteveccih katkı sağlamaktadır.” diyerek konuştu.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği uzmanlarından Doç. Dr. Meral Bilgilisoy Sürgün ise hastanın dolaşma biçiminde salah hatırlamak, abra problemlerini ve düşme riskini azaltabilmek hedefleriyle robotik iyileştirme tedavisi planladıklarını kaydetti. Çımbar, “Hastamızın motivasyonu haddinden fazla erdemli, hastanemizden aldığı hizmetten haddinden fazla memnun.” ifadesini kullandı.

Share: