Duygu ve damar hastalıklarına cebin “Akdeniz usulü beslenme” önerisi

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anne Fen Dalı Başkanı Doç. Dr. Para Altay, ihtisas ve yaradılış hastalıklarına cebin korunmak üzere hayvanca gıdaların beş altı, yeşil sebze ve meyvelerin çokça tüketildiği Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi.

Altay, AA muhabirine, 29 Eylül Dünya Ihtisas Günü’nün kalp ve damar hastalıklarına alın farkındalık oluşturulması için eke bir çağ olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye’dahi genişlik yoğun ölüm nedenlerinin başında duygu ve soy hastalıklarının geldiğine dikkati çeken Altay, sağlıklı ve nitelikli aynı yaşamın duygu sağlığının korunmasından geçtiğini rapor etti.

Altay, Türk esenlik sisteminin ihtisas hastalıklarını otama etmede haddinden fazla gür konumda olduğunu, gelişigüzel kalem girişimsel tedavinin yapıldığını vurguladı.

Toplum sağlığını koruyacak engelleyici çalışmalar ve farkındalık çalışmalarıyla hiç tedaviye ister kalmadan ölümlerin önlenebileceğini belirten Altay, “Değme makule tedaviyi yapabiliyoruz fakat bundan daha mehabetli olan hastalığın ilerlememesi. Sonuçları tashih etmek hesabına, sebepleri namevcut etme noktasına gelmemiz gerekir. Asli siper yöntemlerini civar plana çıkarmalıyız. Çünkü hem hastalık oluşmamış oluyor hem maliyet anlamında kazanım oluyor.” dedi.

Sigarayı tasarruf etmek riski yarı yarıya azaltıyor

Altay, sigaranın ihtisas ve yaradılış hastalıkları açısından yeryüzü mefret risk faktörü olduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanlığının öncülüğünde yapılan çalışmalarla sigara kullanımında düşüşler olsa üstelik Türkiye’bile efdal oranda sigara kullanımı olduğunu anlatan Altay, şunları kaydetti:

“Avrupa’da sigara kullanımına baktığımız antlaşma Türkiye ve Bulgaristan geçmiş sırayı paylaşıyor. Erkeklerde sigara tüketiminde yüzde 37’lik nazaran Avrupa’da geçmiş sıradayız. Kadınlarda bu şevket yüzde 23 nispetle biraz henüz birkaç. İkinci riziko faktörü obezite. Obezite dünyada olduğu gibi maalesef Türkiye’dahi üstelik haddinden fazla arttı. Avrupa’da obezite oranı yer yüksek gine Türkiye maalesef. Sigara tüketimimiz yüksek, obezite oranımız artıyor. Bunlar kardiyovasküler emraz üzere en faal faktörler. Bunun dışında hayat tarzı, yeme alışkanlıkları, ölülük ve egzersizden ırak tıpkısı hayat tartı yaratıyor. Esasen sodyum klorür tüketiminde de dünyada sunma önde mevrut ülkelerden biriyiz. Çılgın sodyum klorür tüketimi hipertansiyon ve kalp hastalıklarının gelişmesine neden oluyor.”

Altay, sigarayı bırakanlarda his hastalığı riskinin nısıf yarıya azaldığını belirterek, “Ruh hastalıklarının genişlik temelinde birinci sırada sigara ve ardından obezite geliyor. Yapılan tetkikat sonucu elde edilen verilerde sigara kullanımını bırakan aynı gönül, önsezi hastalıkları açısından yakalanma ve ahiret yolculuğu riskini nısıf yarıya azaltıyor. Haddizatında bir tane başına sigarayı tasarruf etmek kalp hastalığı riskini düşürüyor. Obezite esasen kişinin kontrolünde olan tıpkısı durum.” diye niteleyerek konuştu.

“Türkiye Akdeniz tipi beslenmeye makul”

Altay, ihtisas ve huy hastalıklardan korunmada Akdeniz tarzı beslenmenin önemine aksan yaptı.

Türkiye’nin Akdeniz tipi beslenmeye makul olduğunu belirten Altay, şöyle devam etti:

“Her bölgemizde buna uygun besinler var amma tığ yeniden da hayvani azık ağırlıklı sönümsüz aynı durumdayız. Kardiyovasküler emraz için olumlu gördüğümüz Akdeniz tipi tagaddi modelinde al et tüketimi minimize ediliyor. Haftada aynı aktarılma muhtemelen porsiyonda al ten tüketimini öneriyoruz. Tereyağ gibi hayvanca yağları ve margarin gibi doymuş yağları önermiyoruz. daha çok zeytin hasım tüketimini öneriyoruz.”

Kızartmalardan uzak durulması tavsiyesinde mevcut Altay, şunları kaydetti:

“Kızartılmış yağ, aterosklerotik olayı artıran ve lipid metabolizmayı bozan bir kol. Omega 3 açısından balık tüketimi çokça muhteşem, haftada 2 devir balık öneriyoruz. Sodyum Klorür ve tütsülenmiş gıdalardan ırak durulmalı, günlük 5 gramda bir iki sodyum klorür tüketilmeli. artık yeşillik ağırlıklı tüketim yapılmalı. Tabaktaki uzanım sayısı ne büyüklüğünde çoksa o büyüklüğünde iyi diyoruz. Akşam yemeğinin erken yenilmesini öneriyoruz, akşam yemeği başvuru etmiyoruz. Akdeniz tipi beslenenlerde kardiyovasküler emraz daha beş altı görülüyor, metin tagaddi bu anlamda çok yetişkin.”

Share: