Kış mevsiminde D vitamini eksikliğine özen

Kış mevsiminde D vitamini eksikliğine dikkat

İSTANBUL – Kansere ve mızrap erimesine karşı koruyuculuğunun beraberinde bağışıklığı de arttıran D vitamininin cisim için önemini anlatan Beslenme ve Diyetetik Kürsü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Itır Nüfuz Etmek Sancar, pek çokça kişide özellikle kış mevsiminde D vitamini eksikliği görüldüğünü söyleyerek, vitaminin vücutta depolanmasıyla ilgilendiren bilgiler paylaştı.

D vitamini, yaz aylarında güneşin ultraviyole B ışınlarının etkisiyle deride sentezlenir yahut başta besili balıklar gelmek üzere bazen hayvansal gıdalardan, elde edilir. Yeterince mor ötesi ışını alamamanın ve deriyle temasının engellenmesinin D vitamini sentezinin daraç olmasına illet olduğunu kaydeden İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Kürsü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Itır Yakalamak Sancar, alelhusus güneş kremlerinin devir ışınlarının deriye temasını engellediğini belirtti.

Kansere karşı koruyuculuğu var

D vitamininin vücuttaki görevini anlatan Sancar, “D vitamini esas vücuttaki kalsiyum ve fosfor metabolizmasında memur. Kalsiyumun bağırsaklardan et kafalı emilimini artıyor. Böylecene mızrap dokudaki kalsiyum ve fosforun birikmesine kıvrım sağlıyor. Sunu tanıdık görevi bu olmakla birlikte D vitaminin çokça elan koca görevleri dahi var. O dahi vücudun bağışıklığını attırıcı sorumluluk göstermesidir. Vücudun bağışıklığını artırdığı amacıyla birlikte bir nice hastalığa alın havari ağırbaşlılık gösteriyor. Ihtisas ritmini düzenliyor. Ruh hastalıklarına ve mızrap erimesine karşı üstelik koruyucudur” dedi.

Doğru mevsimde D vitamini almak mehabetli

D vitamininin devir ışınlarının ultraviyole B etkisiyle derinin serian benzeri alt tabakasında üretilip, depolandığını tamlayan Sancar, “Öncelikle akilane mevsimde D vitamini almamız eke. Devir ışığına maruz işlemez olmak değil, ultraviyole B ışınını kabul etmek şanlı. Bunu dahi sadece yaz mevsiminde ve yemeden içmeden güneş ışınlarının sarp geldiği saatler olan 11: 00 ila 15: 00 beyninde ahzetmek gibi. Yapılan çalışmalar haftada birkaç kez 15- ila 30 dakika arasında diz ve dirseklerinin madun kısımları ve beniz bölgesinden bu ışınların alınmasıyla cisim üzere lazım olan D vitaminin üretildiğini göstermiştir” dedi.

D vitamini eksikliğine kat açan faktörler

D vitaminini vücudun üretmesine karşın birçok kişinin vitamin eksikliği yaşadığını hatırlatan Sancar, bu durumun bir nice faktöre ilişkin olduğunu kaydederek, nedenlerini şu şekilde sıraladı:

“D vitamini eksikliği açısından riziko gurubunda olan insanlar yaşlılar, hamileler ve emilim bozukluğu rahatsızlığı olan kişilerdir. Hamilelere doktorları yoluyla D vitamini takviyesi verilmektedir. Ancak hamilelerin imdi tarih ışığına çıkması kebir. Yaşa tutkun olarak dahi vücuttaki emilim azalmaktadır. bu bakımdan buğulanmış insanlarda ve Emilim bozukluğu olan kişilerde D vitamini eksikliği daha çok görülmektedir. Bunların dışında sezonluk faktörler bile var. daha çok yaz mevsiminde alındığı üzere kışın çıktı eksikliği görülüyor. Antrparantez gün ışınları açısından coğrafi nahiye da D vitamini eksikliği üzere koskocaman ayrımsız bozukluk.”

“Besinlerle alınsa üstelik mülhak takviyeye gerekseme var”

İnsan vücudunun sadece yüzde 10 ila 20 beyninde gıdalardan D vitamini gırla üstelik ilgi çeken Sancar, “Mukannen gıdalar D vitamini için ensesi kalın. Alelhusus somon ve orkinos kabilinden besili balıklar, husye sarısı, uykuluk, kabilinden hayvani gıdalar D vitamini yönünden zengin. Fakat tekrar de eklenmiş takviyeye gerekseme duyabiliyoruz. Ülkemizde şita mevsiminin birlikte ayrıntılı olması zımnında ilişik vitamin takviyesi alınması uzmanlar tarafından önerilmekte. Yapılan icraat farklı görüşler içerse de D3 vitamini K2 vitamini ile birlikte alındığında emiliminin henüz ongun olduğu yönünde ifadeler vardır” diye niteleyerek konuştu.

Sebzelerle çokça fazla D vitamini alınamadığı ifade eden Sancar, “artık hayvanca gıdalarla alınıyor. Bu noktada da akman denizden elde edilen balıkların tüketilmesi muhteşem. Alelhusus eğin balıkları alçak esrar yönünden risk taşıdıkları üzere D vitamini almak istenirken başka tıpkı etkene maruz kalınmasın. Bu nedenle aldığımız gıdaların güvenilirliği haddinden fazla büyük” diye niteleyerek sözlerini sonlandırdı.

Share: