Keyif Bakanlığı Karaciğer Nakli Selen Yerleşmiş Başkanı Prof. Dr. Polat: “Türkiye’de 6 bin civarı organ nakli yapılıyor”

Sağlık Bakanlığı Uykuluk Nakli Malumat Kurulu Başkanı Prof. Dr. Polat: ” Türkiye’dahi 6 bin civarı organ nakli yapılıyor”

Uzmanı uyardı: “Siroz hastalığı Güneydoğu bölgesinde çok aşkın, kullanılmamış doğan bebeklere aşılar eşya”

DİYARBAKIR – Esenlik Bakanlığı Karaciğer Nakli Bilim Müesses Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalman Çelik, Türkiye’bile 30 yıl öncesine bakarak örgen naklinde bereketli tıpkı küşayiş kat edildiğini belirtti.

Diyarbakır’de Memorial Hastanesi bünyesinde organ aktarımı için farkındalık tekvin amacıyla tıpkı otelde planlı konuşma salonunda doktorlar bilgilendirildi. İhlas Selen Ajansı muhabirine açıklamalarda kâin Memorial Bahçelievler Organ Aktarımı Kürsü Başkanı ve Afiyet Bakanlığı Uykuluk Nakli Vukuf Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Sert Polat, ülkemizde 5-6 bin civarında uzuv naklinin yapıldığını belirtti.

“Organ naklinde Türkiye ışıldak ayrımsız şans oldu”

Serencam dönemlerde aza naklinin pop olduğuna belen fail Polat, “Türkiye’birlikte dünyadaki konumu bu konuda daha bir sağlamlaştırdık. Türkiye ışıldak aynı nasip oldu. Türkiye’birlikte 5-6 bin civarında organ aktarımı yapılıyor. Bu bizim üzere haddinden fazla ferah tıpkısı cirim. Afiyet Bakanlığı ve devletimizin toplumsal kerem olma anlayışıyla SGK çerçevesinde bilcümle hastalar özelde ve kamuda ücretsiz bu ameliyatları ve tedavileri görebiliyor. Bu aslında çokça balaban avantajdır. Serencam 30 sene öncesine bakılırsa o zamanlar bunaltıcı ayrımsız organ aktarımı yapılamamaktadır. Amma artık Türkiye’birlikte yıllık 5-6 binin üzerinde organ nakli yapılmaktadır. Uzuv naklinin elden uykuluk adına düşündüğümüzde bin 700-800 rakamlarını görmüş durumdayız. Bari uzuv bağışı artsa de bizim bu sayılarımızın otama sayısı daha çok hastaya ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye’birlikte hemen öz vatandaşımıza değil, yabancı mutluluk vatandaşına bile hizmet sağlandığını söyleyen Polat, “Dünyanın bir nice ülkesinden organ nakli amacıyla ülkemize başvurma fail hastalar var. Bu ülkemiz namına birlikte muştulu bir olay. Örgen naklinin temel felsefesinde haddizatında ölen insanların organlarının alınması gerekiyor. Amma bu çap Türkiye’dahi biraz az. Amacımız bunu yükseltmek olmalıdır. Türkiye tabi daha ileriye gidebilir” diye konuştu.

“Siroz hastaları özellikle Güneydoğu bölgesinde çokça fazla”

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Sarılık B açısından endemik bir havza olduğunu belirten Polat, şunları kaydetti:

“Türkiye içerisinde yeryüzü aşkın popülasyonun olduğu bölgedir. Ama bu üstelik aşılardan kaynaklı her an azalmaktadır. Sarılık B’ye sınırlı siroz hastaları hele Güneydoğu bölgesinde haddinden fazla fazla. Siroz hastalığı otama edilebilir benzeri hastalık olduğu amacıyla bakir doğan çocuklara bu aşılar yapılmalıdır. Eğer aşılar yapılırsa siroz ve Sarılık B gibi benzeri problemlerle karşılanmamış olacak. Tıpkı üstelik son dönemlerde özellikle obeziteye mecbur karaciğer nakillerini görmekteyiz.”

Share: