organ nakli yapılan hastayla bağışçısının tevellüt tarihleri aynı imdi

Çanakkale’da organ nakli olan marazlı ile Bursa’da kanı ölümü gerçekleşen bağışçısının mevlit tarihlerinin dönüş, ay ve yıl adına aynı olduğu anlaşıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tababet Fakültesi Akademisyen ve Örgen Aktarım Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Kayran, gazetecilere, Çanakkale’dahi, faziletkâr tansiyona ilişkin namına böbrek yetmezliği zımnında 12 yıldır diyalize giren Utkulu Göksal’ın (75), 1 sene önceki böbrek nakli için merkezlerine başvurduğunu söyledi.

Yenmiş Göksal’ın, 6 aktarılma ilk Bursa’da us ölümü gerçekleşen İ.S’nin ailesi aracılığıyla bağışlanan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştuğunu anlatan Kayran şunları kaydetti:

“Hastamız 12 sene önceki yüksek tansiyona sınırlanmış namına böbrek yetmezliği yaşıyor. Aile içre doku uyumu olmadığı üzere diyaliz makinasına ısınmak zorunda kalıyor. 12 yıldır diyalize giren tıpkısı hastamız. Kendisi Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezine başvurma ediyor. Orada 10 yıl böbrek nakli amacıyla ayakyolu bekliyor ama fasıla gelmiyor. Sonrasında örgen nakil merkezimize pusat oluyor. 1 yıl içerisinde kendisine akıllıca böbrek saptanıyor. 18 Ocak’ta Bursa’da kanı ölümü gerçekleşen ayrımsız hastanın nesiç uygunluk testlerinde Muzaffer beye aktarım için ahenk saptandı. Merkezimizde mukteza yorum sonrası 3 saatlik aynı operasyonla böbreği naklettik.”

Bu aktarım sırasında ilginç ayrımsız detayın ortaya çıktığına bel fail Cabir Kayran, “Utkulu satma ile bağışı özne kişinin doğum tarihleri uygun aynıydı yani ikisi üstelik 18 Mayıs 1947’bile doğma. Bir felek birliği var ortada, bu hem bizim için hem hastamız üzere şiddetli bire bir doğru oldu. Yenmiş beye nakledilen böbrek şu anda çok gani durumda, günce 2,5 litrelik benzeri gereklilik çıkışı var. Yenmiş satış artık diyaliz makinasından kurtuldu. Hastamızı birkaç gün zarfında taburcu edeceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

Türkiye’bile yaşanan böbrek yetmezliğinin genişlik kebir nedeni hipertansiyon ve diyabet olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Cabir Alan, şöyle devam etti:

“Hele ailesinde böyle olan bireylerin kategorik mevkut aralıklarla familya hekimi, bevliye, dahiliye uzmanına kendilerine göstermelerini faydası var. Ben vatandaşlarımızı organ aktarımı olması konusunda hassas olmaya davet ediyorum.”

Nakil yapılan züğürt Yenmiş Göksal, daha ilk günlük işlerini yaparken zorlandığını anlatım ederek şunları söyledi:

“Çok halsizlik yaşıyordum. Diyalize girdiğim zaman uzun sürüyordu. Ancak böbrek nakli olduktan sonradan rahatladım. Sağlığıma kavuştum. Yeniden dünyaya geldim. Çalışabileceğim, işlerimi yapabileceğim. Böbrek nakli üstüne dürü yapmak talip vatandaşlar çekinmesinler, korkmasınlar. İnsanlar hayatları boyunca bir tane böbrekle üstelik yaşayabiliyor. Böbrek nakli bekleyen hastalar üzere organ nakli bağışı yapıp, sökel olmaktan yatalak olmaktan kurtarsınlar.”

Share: