İstemsiz akıntı eden ve beden şekilleri bozulan kardeşler üzere “kanı nakız” rüya oldu

Cisim hareketlerini arama edemeyen ve yürümekte, konuşmakta pürüz çeken 2 kardeş, beyinlerine yerleştirilen elektrotla daha dimdik tıpkısı hayata kavuştu.

Batman’üstelik dosdoğru ayrımsız şekilde doğan ancak ilerleyici yaşlarda üst hareketlerini kontrol edemez ağıl gelen 43 yaşındaki Vecihe ile 40 yaşındaki Ferhat Okan kardeşler, önceki konuşmakta, yürümekte ve vücutlarını sert tutmakta zorlanmaya başladı. 20’li yaşlarda birinin yardımı olmadan ayakta duramayan kardeşler, tamamen hareketlerini arama edemez ve konuşamaz arkaç geldi.

Aileleri tarafından çeşitli hastanelere götürülen kardeşlere reçete, fizik tedavileri uygulandı ancak hastalıkları daha da ilerlemeye başladı. Cisim yapıları değişen kardeşler, kaynak üzerine Akdeniz Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesine gelerek Karın ve Asap Cerrahi Ana Bilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Tanju Uçan yoluyla araştırı edildi.

Kardeşlere beynin bazı hususi bölgelerinin sapık işleyişi sonucu gelişen “distoni” tanısı konuldu. Kısaca aynı yıl önce Akdeniz Üniversitesinde Uçar yoluyla aynı günde faaliyetler edilen ve beyinlerine elektrot yerleştirilen kardeşler, hareketlerini kontrol edebilir arkaç geldi.

“Çokça kötü çekiyorduk, şu anda iyiyiz”

Kardeşlerden Ferhat Okan, AA muhabirine, otama olabilmek üzere çokça sayıda hastaneye gittiklerini ancak şikayetlerinden kurtulamadıklarını söyledi.

Her güzeşte dönüş hastalığın ağırlaştığını anlatan Okan, “Yürüyemiyordum, konuşamıyordum. Ellerimi, ayaklarımı kontrol edemiyordum. Deminden haddinden fazla henüz iyiyim. Buraya naşir geldim, moralim gayet ferah.” dedi.

Ameliyat öncesi üzeri yapısı ciddi şekilde bozulan ablası Vecihe Okan, cerrahi müdahale sonrası kendisini çok elan gür hissettiğini belirtti. Başının daim yukarıya baktığını anlatan Okan, “Boynum daim geride duruyor, başımı yalman tutamıyordum. Çok dokunaklı çekiyorduk, şu anda iyiyiz, haddinden fazla şükür.” diyerek konuştu.

Farklı iki kardeşte dahi âraz ortaya çıktı

Hastalığın yeni belirtileri ortaya sâdır Vecihe Okan’ın ikizi Seyithan Okan bile şu anda seste iş yaşadığını söyledi. 7’si kız 14 kardeş olduklarını nâkil Okan, şunları kaydetti:

“Gayrı kardeşlerimde ve köle rastgele şikayet yoktu, Ferhat ve Vecihe’da 15-16 yaşlarında hastalık başladı ve ileriki yıllarda durumları daha üstelik ağırlaştı. Vecihe daha çığlık durumdaydı, vücudu başıyla geriye makul gidiyordu. Demin işler oldular, çokça gür durumdalar. Kul de konuşmakta zahmet başladı, değişik ablamızda üstelik âraz var. Tığ da çor ilerlemeden işler olmayı planlıyoruz.”

“Hastalarda yüzdelik 50 salah var”

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanı ve Sinir Cerrahi Ana Bilgi Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçan, Vecihe Okan’ın boynu baştan sona geriye itilmiş, ayakta durmakta, ses çıkarmakta, konuşmakta zorlanır şekilde, Ferhat Okan’ın bile muvazenesizlik, volta problemi ile geldiğini söyledi.

Hastaların genetik tipte distoni belirtileri taşıdıklarını kaydeden Uçan, kalıtım bilimi çalışmayı yaparak, sorunu teşhis ettiklerini belirtti. Buna göre beyin pili tedavisini uygulamaya karar verdiklerini anlatan Uçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tıpkısı yıldır hastalarımızı izliyoruz. Tahminî 20 yıldır süregelen bir hastalık olduğu üzere vücutta, kaslarda mütenevvi deformite yani eşkâl bozuklukları gibi problemler var, bunların rappadak düzelmesini beklemiyoruz amma amacımız yer azından günce hayatlarını yönetim edebilecek, bağımsız milletvekili hareket edebilecek ağıl gelmeleri. adım adım bu amacımıza yaklaşıyoruz. Henüz zamanımız var. İlk başlangıçları ağırdı, şu anda yüzdelik 50 düzelme var.”

Uçan, bu zümre hastaları daima izleme altında tuttuklarını ve galiba aralıklarla pillerini taharri ettiklerini kaydetti.

Share: