Hayat üçgeni hareket anında avlu kurtarıyor

Dirim üçgeni sarsıntı çabucak avlu kurtarıyor

YOZGAT Hareket sırasında akilane ayrımsız şekilde makbul yaşam üçgeninin kişinin hayatta kalma ihtimalini artırdığını belirten Yozgat Şehir Hastanesi Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Okan Atahan, çöküntü altında oluşan dirim üçgeninin dirimlik derecede önemli olduğunu söyledi.

Dirim üçgeni ya de avlu üçgeni olarak bildik cümle, depremde gerileme durumlarında, kişinin hayatta kalma şansını artırıyor. Yer Sarsıntısı ülkesinde faal temas insanın bilmesi müstelzim bir tümce olan yaşam üçgeni, yapı duvarlarının veya sütun-kiriş üzere sırtçı sütunların, evdeki parafin yük evet bile mobilyaların konusunda düşerek altında oluşan boşluğun meydana gelmesi ile ortaya çıkıyor. Zelzele çabucak enkazda artan kişinin hayatta kalma şansını artıran yaşam üçgeni üzere, parafin pırtı ve möble kadar anif eşyaların birlikte çömelip direnmek gerekiyor. Kriz altında oluşan dirim üçgeninin sonuç paye hayati öneme ehil olduğunu ifade fail Yozgat Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Okan Atahan, “Depremin hayatımızın seçme alanında bizleri etkileyen benzeri buut olduğunu tekrardan görmüş olduk. Özellikle dirim üçgeni kendisine anlatılan bire bir kanepe veya tıpkısı möble üzere tehlikesiz adına gördüğümüz eşyaların yanlarına çömelme hareketi ile ve elimizi başımızda kapatarak yoklamak bu durumlarda yaralanma ihtimalini arz örgen indiren durumlardan tıpkı tanesi. Hayat üçgeni dediğimiz sistemi dizlerimizin üstüne çökerek vücudumuzu gövdemizle birleştirerek ve kafamızı elimizle koruyarak yapabilmekteyiz.” dedi.

Çok sayıda başvurma oldu

Yozgat Şehir Hastanesine Kahramanmaraş depremlerinin peşi sıra çokça sayıda hastanın başvurma ettiğini bile belirten Atahan, “Yer Sarsıntısı sonrası bize ahali yaralanmaları, sıyrıklar, duraç kırıkları, dolay dal veya dirsek yaralanmaları veya kırıklarıyla hastalar geldi. Kimi Zaman enkazın altında ayrıntılı süre kalmaya ilişkin namına bu yaralanmaların boyutu üstelik artabilmektedir. Organ yaralanmaları veya karın kanaması üzere yaralanmalarla birlikte de yeniden ortopedi hastaları de bize gelebilmektedir. Bu durumlarda bazen ampütasyon dediğimiz organının alınması kesilmesi gibi işlemleri üstelik yapabiliyoruz. Arada Sırada kırıksa bunu fikse edebiliyoruz. Bu fiksasyon geçmiş başta olamasa birlikte henüz sonraları sürekli tedavisini tamamlayabiliyoruz. Hastanın o anda dirimsel tehlikesi varsa rüçhan namına dirimlik tehlikesi üstünde duruyoruz. Organı yahut uzvunu henüz sonraki boyutlarda tekrardan görmek hesabına tespitler yapıyoruz. Bu süreç içerisinde depremzede vatandaşlarımız Yozgat Kent Hastanemize başvurdular. Hastanemizde otama sürecine girdiler. Bizlere artık mevrut yaralanmalar, el, inç, makas ve basamak kırıklarıyla mevrut hastalar oldu. ya da göçük altında teferruatlı müddet beklemeye merbut namına ezilme yaralanmalarıyla geldiler ve tedavileri yapıldı. Kendilerinin biran önce bozuk sağlıklarına kavuşup normal hayata dönmelerini murat ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Share: