Diyarbakır’da depremzede hayvanların ruh bilimsel ve fiziksel tedavileri bitmeme ediyor

Diyarbakır’birlikte depremzede hayvanların ruhsal ve fiziksel tedavileri bitmeme ediyor

Sahiplerini uykudan uyandıran depremzede köpeğin, tedavisi bitmeme ediyor

Bölgenin sağlık üssü olan Dicle Üniversitesi Hayvan Hastanesi birçok depremzede hayvana kapılarını açtı

DİYARBAKIR – Diyarbakır’üstelik, Dicle Üniversitesi Baytar Fakültesi bünyesinde kurulan hayvan hastanesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden yaralanan ve psikolojisi bozulan yer sarsıntısı illerinden getirilen depremzede hayvanların tedavilerini gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremler, yemeden içmeden 11 ildeki insanları değil, tıpkı zamanda kedi, kapik başta tevessül etmek amacıyla bir nice yerli ve sokak hayvanını da etkiledi. Bu illerinde bazılarından etkilenen depremzede hayvanlar, otama edilmek için bölgenin adeta esenlik üssü olan Dicle Üniversitesi Baytarlık Fakültesi Hayvan Hastanesi’hangi getirildi. Getirilen bazen zooloji ampute olurken, bazıları de psikolojileri bozulduğu şikayetiyle otama altına alındı.

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan İçen, depremzede hayvanlara operasyon ve lazım sair müdahaleler ait anabilim dalları marifetiyle yapıldığını söyledi.

Dahiliye hocası olduğunu, dahili yönden psikolojisi dağılmış, artık iştahı sıfır ayrımlı yerlerde değişik olaylar sergileyen birçok pisik ve köpek geldiğini belirten Prof. Dr. İçen, “Bunlara müteveccih hayvan sahiplerinin ne yapmaları gerektiğini, davranışlarla ait neler yapmaları gerektiğiyle ait onlara bilgiler verdik. Kısaca 25 devam pisik ve kapik çizi bozukluğu cihetiyle özelikle enkazdan çıkarılan hayvanlarda kliniğimize intikal etti. İntikal fail bu köpeklere evvel sistemik bir istikşaf ile seçkin hastalık olup olmadığı tespit edildikten sonra bu hayvanları psikolojik yönden değerlendirmeleri yapıldı” dedi.

‘Efsanevi sahipleri, hayvanlarının normale dönmeye başladıklarını tabir etti’

Hayvanların iştahsızlık, yemeği iadeli, olmadık yerlere idrar ika üzere, sessizcesine aynı köşeye incizap kadar davranışları sergilediğini tabir eden Başhekim İçen, “Bunlara müteveccih sökel sahiplerine ne yapmaları gerektiğiyle ait bilgiler verildi. Çıdam etmeleri, bakım ve beslenmelerine, bu zooloji rabıt lazım, baziçe lüzumlu bu şekilde onlara unutturabilecek davranışları yapmalarını istedik. ve müspet sonuçlara almaya başladık. Hayvan sahipleri, hayvanlarının normale dönmeye başladıklarını ifade ettiler” diye konuştu.

“İlk günlerde daha çok parasız geliyordu”

Dicle Üniversitesi Baytarlık Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Mecbur Plato ise, depremden, ya birlikte enkazdan birçok sayıda etkilenen hayvan transferi yapıldığını kaydetti.

Özelikle Gaziantep’ten bir kapik geldiğini nâkil Prof. Dr. Plato, şunları söyledi:

“Onun ameliyatı yapıldıktan sonra sahiplendirildi ve bakımları Diyarbakır’birlikte devam edilecek. İlk günlerde daha çok marazlı geliyordu. Şu anda azaldı. Gelmeleri yerinde tığ burada bakım ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Gaziantep’te çöküntü altında kalmıştı. Buradan Gaziantep’e revan ekipler aracılığıyla para aktarımı edildi. Bacağını kurtaramadık. Üç bacaklıda yaşamını konforlu bire bir şekilde sürdürebilecek. Gücük sürede üç bacağa adapte olabiliyorlar.”

Depremzede kapik sahibi Yaren İlhan, depremden önce tıpkısı havlama sesi duyduğunda köpeğinin kucağında olduğunu dile getirdi. İlhan, “İndikten sonra yanımda duracağını biliyordum. O anki panikle, herkesin bağrışma ve koşuşturmasıyla yanımda çember çizerken kayıp bacağını duvara vurdu. Havlamaya başlayınca tıpkı gün veterinere getirdim. Röntgen çekildi, sonrasında buraya gönderildik” şeklinde konuştu.

“Köpeğimiz havlamasaydı bibi uykuda olabilirdik”

“Şu anda darülfünun hastanesindeyiz” diyen İlhan, “Bacağı üç haftadır alçıda. Yeniden kontrole geldik. Esasta köpeğimiz havlamasaydı hala uykuda olabilirdik. Çokça dip uyumuştuk. Neyse kim köpeğimiz öncesinde havlayıp bizi ve komşularımızı uyandırdı. O anki panikle 1-2 zaman kucağımda indirmemle bacağını duvara vurunca bizde onun hesabına ızdırap olduk” ifadelerinde bulundu.

Share: