Erken ölümler, ekonomiye kayıp kendisine yansıyor

Esenlik ekonomisine odaklanan ve bu yıl Viyana’birlikte gerçekleştirilen ISPOR Europe zirvesinde, gerçeklik hayat verileri ile sağlık ekonomisi analizleri konuşuldu. Zirveye katılan Türkiye merkezli, Estonya ve Tunus’ta ofisleri olan ECONiX Araştırı, ülkedeki afiyet harcamaları ve onkoloji ilaçlarına erişim gibi konularda büyük veriler paylaştığı etkinlikte 19 posterle meydan aldı. Dünyanın muhtelif noktalarından sağlık profesyonellerine verilen icraat ortada er ölümlerin Türkiye ekonomisine etkisini anlayış eden poster öne daha çok. Benzeri vatandaşı 10 yaşında kaybetmenin, talih ekonomisine 763 bin TL’yi aşkın tıpkı kayıp yerine yansıdığı belirtildi.

Esenlik pazarında değişmeyen verme süreçlerini kolaylaştırmak ve sağlıkta son trendleri temas etmek üzere dünyanın önde mevrut afiyet profesyonellerini buluşturan ISPOR Europe 2022, bu yıl Viyana’dahi gerçekleştirildi. Amme, yüksekokul ve özel sektörden 2 bini aşkın profesyoneli ağırlayan etkinlikte, katılımcılar çalışmalarını bini aşkın poster yoluyla paylaştı. Sağlık alanında araştırmalar yürüteç ve danışmanlık hizmeti veren ECONiX Araştırma bile etkinlikte 19 posterle düzlük aldı.

“SAĞLIK PAZARINA İLİŞKİN KAPSAMLI İÇGÖRÜLER SUNUYORUZ”

Etkinliğe dayalı izlenimlerini paylaşan ECONiX Araştırma Idare Ekibi Üyesi Dr. Itimat Koçkaya, “Cins dirim verisi analizleri üzerinden Türkiye, Gün Doğusu Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Gün Batısı Asya’da afiyet pazarına ilgilendiren şümullü içgörüler sunuyoruz. ISPOR Europe zirvesine, Türkiye’nin yanında Ukrayna gibi ülkeleri de kapsayan 19 posterle katıldık. Diyabet, kardiyoloji, nefroloji, hematoloji ve onkoloji alanlarına odaklanan çalışmalarımız, dünyanın dört bir yanından profesyonellerin geldiği etkinlikte katılımcılarla paylaşıldı. ECONiX Araştırma olarak şirketler, kamu ve yüksekokul arasındaki köprü vazifemizi Estonya ve Tunus ofislerimizle arsıulusal alanda birlikte konfirmasyon etmiş olduk” dedi.

2021’DE SAĞLIK HARCAMALARINDA 13 MİLYAR TL BÜTÇE FAZLASI VERİLDİ

Toplumsal Düzenlilik Kurumu (SGK) ve Kaynak ve Maliye Bakanlığı’nın halka bulutsuz verilerinden derlenen sağlık harcamaları mevzulu araştırı, zirvede sunulan posterler beyninde düz aldı. Çalışmaya göre hastanelere yapılan başvuru sayısının 2020’bile 2019’a nazaran yüzdelik 35 azaldığı, 2021’bile ise yüzde 20 arttığı görüldü. Antrparantez geçtiğimiz yıl, esenlik hizmetlerine SGK’nın ayırdığı bütçenin 2020’ye nazaran yüzde 38 yükseldiği görüldü. Faaliyet kapsamında üç yıllık verinin incelendiğine ve sonuçların toptan salgın sonrası süreçte keyif harcamalarının izlediği seyre kandil tuttuğuna özen çekici Dr. Güvenç Koçkaya, “Keyif harcamaları ve SGK eliyle toplanan primler incelendiğinde, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla 11 bilyon TL, 27 milyar lira ve 13 milyar liralık bütçe dahası verildiği görülüyor. Bu ebat, Türkiye’dahi afiyet harcamalarının pandemiye nazaran arttığını gösteriyor” dedi.

ERKEN ÖLÜMLERİN MALİYETİ 100 BİNLERCE LİRAYI BULUYOR

Dünyanın muhtelif noktalarından sağlık profesyonellerine verilen icraat arasında erken ölümlerin Türkiye ekonomisine etkisini aritmetik fail poster de öne bundan sonra. Eş dağılımı, istihdam uyumu, okula anahtar yaşı, eğitim bilimi yılı, tekaütlük yaşı, aylaklık oranı kabil göstergelerin almanak adına değerlendirildiği mücahede kapsamında benzeri vatandaşın ülkesi üzere para boyu ürettiği tahmini ekonomik değer üzerinden er ölümlerin mutluluk ekonomisine kaybolma kendisine yansıdığı bulundu. Benzeri vatandaşı 10 yaşında kaybetmenin, mutluluk ekonomisine 763 bin lirayı fazla benzeri kaybolma kendisine yansıdığının altını çizen ECONiX Araştırma Hile Ekibi Üyesi Dr. Itimat Koçkaya, “Erken ölümler, iktisadi kayıplara fiyat geliyor. Er ölümleri sunu örgen dökmek için kamu sektörü marifetiyle icraat yürütülmesi ve bu ölümlere faktör olan hastalıklara odaklanılması gerekiyor” diyerek konuştu.

106 ONKOLOJİ İLACININ YALNIZCA 36’SI KARŞILANIYOR

ISPOR Europe 2022 etkinliğine 19 değişik posterle katılan araştırı şirketinin çalışmaları ortada onkoloji ilaçlarına erişimi laf eden rapor üstelik vardı. Yapılan analizler sonucunda KUL Azık ve İlaç Dairesi (FDA) ile Avrupa İlaç Ajansı (EMA) listelerinde kişiselleştirilmiş 116 onkoloji ilacının olduğu tayin edildi. Türkiye’den bu ilaçların yalnızca 63’üne erişilebildiği görülürken, icazet onayına cemaat çıkar yol sayısının 43, sökel satışına müsaade verilen ilaçların sayısının ise 20 olduğu belirleme edildi. Türk vatandaşlarının FDA ve EMA yoluyla konfirme 70 ilaca erişiminin olmadığının altını çizen ECONiX Araştırma Dalavere Ekibi Üyesi Dr. Birol Tibet, değerlendirmelerine şu şekilde yer verdi:

“bahis konusu 116 ilaçtan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Maşa Kurumu ruhsat onaylı onkoloji ilaçlarının yalnızca 30’u, icazet onaysız ve sıkı dışı umar kapsamında hastalanmış bazlı izin ile alelumum Türk Eczacıları Birliği tarafından ithal edilen ilaçlarda ise yalnızca 6’sı gabi ifa kapsamında.  Ayrıksı ayrımsız deyişle Türkiye, vatandaşlarının 116 kişiselleştirilmiş onkoloji ilacından sadece 36’sına idraksiz ödeme kapsamında ulaşabiliyor.”

Share: