“Düşüklerin genişlik büyük sebebi gebelikte yaşanan enfeksiyonlar”

Gebelikte enfeksiyonun misil açabileceği problemler ve dikkat edilmesi müstelzim noktalara değinen Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Cezire Alver, hamilelik takibi sürecinde kan grubu, pelvik USG, tamam gereklilik ve çağ tahlili, rutin biyokimya ve pıhtılaşma faktörlerinin beraberinde izlenmesi gereken enfeksiyona dayalı izleme olan TORCH (Toxoplasma, Kızamıkçık, Sitomegalovirüs, Herpes) testinin gerçeklenmiş yapılması gerektiğini söyledi.  Alver, gebelikte yaşanacak değme enfeksiyon durumunun temel ve bebeğin sağlığını zıt yönde etkileyerek, düşüklere etken olacağını tabir etti.

İdrar yolu enfeksiyonlarının gebelerde karşılaşılan en sık enfeksiyon türü olduğuna özen çeken Dr. Öğr. Üyesi Alver, “Gebelikle gelişigüzel rahmin genişlemesi ve lüzum kesesine yapılan basıdan hava lüzum eksiksiz boşalamaz ve biriken lüzum enfeksiyona neden olur. İdrar yolu enfeksiyonunu tetikleyen etmenler, hıfzıssıhha eksikliği ve dışkıdaki bakterilerin lüzum için methal yapması, vajinadaki floranın değişmesi, sık tensel ahzüita, hormonal tebeddülat, muafiyet sisteminin baskılanması, bir iki su tüketilmesidir” diyerek konuştu.

Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek yetmezliklerine, düşük veladet ağırlığı ve er doğuma bozukluk olabileceğini nâkil Alver,  sidik yolu enfeksiyonunun bildirme kemiksiz özellikleri ortada, lüzum yaparken yanma, hacet tutamama hissi, vajinal akım ve kaşıntı, cinsî alım satım sırasında veca, kasıklarda balkı, mide bulantısı, efdal zehir geldiği bilgisini verdi. Dr. Alver, alelhusus 6-24. haftalar arasında idrar yolu enfeksiyonu açısından riziko yapılanma ettiğine ilgi çekti.

“İYİ PİŞMEMİŞ ETLERİN TÜKETİLMESİ BEBEĞİN SAĞLIĞINI KONTRA ETKİLİYOR”

İyi pişmemiş etlerin tüketilmesinin seçkin bireyde keyif problemlerine defa açtığını ancak gebelerde henüz balaban problemlere sebep olduğunu söyleyen Alver, plasenta aracılığı ile gani pişmemiş etten sabık abacı ve bakterilerin, bebekte sistemik hastalıklara ve ölüme da neden olabildiği uyarısında bulundu. Alver, “Özellikle, salam, sosis kadar çiğ etlerin tüketilmesi ve konserve istavrit azmanı, tavuk özellikle kalkmak amacıyla ahşa, kırmızı deri ve balık kadar etlerin ferah pişirilmemesi güçlü haddinden fazla ekti ve bakterinin anneye oradan birlikte bebeğe geçmesine illet evet. Bu hastalık olumlu mikroorganizmalar, bebeğin uykuluk, ruh ve beynine yerleşerek sistemik hastalıklara, düşüklere ve ölüme bozukluk olabildiği amacıyla etlerin mebzul pişirilerek tüketilmesi gerekir. Bire Bir zamanda, aşısı olmayan hayvan bilimi ve dışkıları ile direkt irtibat de tufeyli enfeksiyonlarına bozukluk kabil” ifadelerini kullandı.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ GIDALARLA BESLENMENİN ÖNEMİ BÜYÜK”

Gebelerde derman kullanımının kısıtlı olması cihetiyle tekmil enfeksiyon çeşitlerinden korunmada muafiyet sistemini güçlendirmenin önemini vurgulayan Alver, “Özellikle gebelerde çöz sistemindeki yararlı mikroorganizmaların florasını yükseltmek kritik tıpkı konu. Bunun için kefir, prebiyotik, probiyotik ve fermente gıdaların tüketilmesini öneriyoruz. Böylece bağışıklık sistemi güçlenerek, enfeksiyonlara karşı hem annenin hem bile bebeğin enfeksiyonlardan mahfuz olacaktır. Yalnız bağışıklık sistemini güçlendiren bazı nebat çaylarının hamilelikte merhamet kaslarının gevşemesine neden olması dolayısıyla kesinlikle bilinçsizce tüketilmemelidir” dedi.

Share: