Isıdam çarpması süreğen hastalıkları tetikleyebilir uyarısı

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, yunak çarpmasının yaşlı ve riziko grubundaki kişilerin süreğen hastalıklarının belirtilerini arttırabileceği uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine, turizm bölgelerine gelenlerin ara sıra hamam çarpması şikayetiyle acil servislere başvurduğunu söyledi.

Sıcaklıkla ilişik rahatsızlıkların ortada ödem, ısırgın, kramp, sürmenaj ve bayılmanın da olduğunu nâkil Yüzbaşıoğlu, “Vücudumuzun sonsuz tıpkısı abra mekanizması var. Üzeri sıcaklığını 36-37,5 arasında tutmak amacıyla uğraş ederiz. Bu savaşım çoğu zaman liyakatli olur ancak efdal sıcaklıklarda, gönen oranının artmasıyla beden ehliyetli nakit ve gıda alamadığı zaman bu cidal kaybedilir.” ifadesini kullandı.

Yüzbaşıoğlu, gâh kişilerin havanın rehavetiyle alması müstelzim ilaçları kullanmaya vuzuh verdiğini ve bu durumun yüklülük yaratabildiğini belirtti.

Yunak çarpmasının, temelli hastalıkların belirtilerini artırabileceği uyarısında bulunan Ivedi Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu, şöyle devam etti:

“Hamam çarpmasının belirtileri bir nice organımızı etkileyen bulgularla karşımıza çıkıyor. Eğer altta yatan bire bir hastalık varsa, bu hastalığın elan ön plana çıktığını görüyoruz. Söz Gelişi şeker hastalığı hastalığınız varsa hipoglisemi şikayetiyle gelebilirsiniz. Kelle ağrısı, sara nöbetleri, zihin bulanıklığı ve kaybına kadar değişen bir tablo karşımıza çıkabilir. Yaşlılar ve altta yatan hastalığı olanların sıcağa ahenk sürecinin alışılagelen tıpkı koskocaman gibi olmayacağını biliyoruz. Daha edisyon ve mufassal tıpkı süreç olacaktır. Bu kişilerin serin yerlerde, yeterli nakit alarak zat rutin tedavilerini, ilaçlarını aksatmadan sürdürerek, beslenmelerine da özen edip bu tablodan uzak kalabileceklerini düşünüyoruz.”

“Daim birer çamçak akarsu içerek vücudu iaşe etmek gerekiyor”

Yüzbaşıoğlu, yaz aylarında idman yapanların da tetik olması gerektiğine işaret ederek, spor amacıyla günün serin saatlerinin yeğleme edilmesini önerdi.

Açık alanda çalışan işçilerin sıra çarpmasından etkilenmemeleri için havari kıyafetler giyip, yeterli hazır para tüketmesinin önemine aksan eden Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Şayet çalışmak zorunda kalınırsa vücudun ısı dengesinin korunmasına havari olacak şapka, ayrıntılı sunmak kadar yardımcı kıyafetler kullanılmalı. Aynı zamanda tam miktarda sıvı alınmasını öneriyoruz. Ehliyetli nakit alınmadan meram bir anda 1,5 litre su sorumak değil. Sonsuz birer çamçak akarsu içerek vücudu doldurmak gerekiyor. Can sıcak çarpması belirtileri hissediyorsa bildirme yakın sağlık kuruluşuna başvurması muhteşem. Başvurmadan ilk mümkünse tam likit tüketilip, bir duş alınabilir. Duş, üzeri ısısının düşürülmesine okkalı derecede koruyucu olacaktır.”



Share: