Şeker Hastalığı hastaları ‘Diyabetik Kıç Konseyi’ ile koruma altında

Medipol Mega Üniversite Hastanesi bünyesinde 5 branşın eş katılımıyla diyabet hastalarına henüz aceleci ve faal otama sunabilmek üzere ‘Diyabetik Kıç Konseyi’ kuruldu. Konseyde saha alan ortopedi uzmanı, iç salgı bilimi uzmanı, duygu yaradılış cerrahı, klinik mikrobiyoloji uzmanı ve hiperbarik oksijen tedavisi uzmanı hekimler örgen kaybını minimuma indirmek amacıyla gelişigüzel diyabet hastasına özel tedaviler planlıyor.

Türkiye’de tahminî 7 milyon diyabet hastası olduğuna dikkati çekici Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi Bölümünden Doç. Dr. Bilgehan Çatal, “Şeker Hastalığı hastalığının sunma bunaltıcı komplikasyonlarından birisi diyabetik ayaktır. Diyabetik basamak, ayakta kapanmayan yaralar ile başlayan ve uygun otama edilmediğinde ilerleyerek organ kaybına kadar gidebilen bire bir klinik durumdur. Türkiye’de kısaca 7 milyon şeker hastalığı hastası olduğu bilinmektedir ve bu nicelik ne efsus kim artma eğilimi göstermektedir. Diyabet hastalarının yaklaşık yerine üçte birinde diyabetik göl ayağı gelişmektedir. Ülkemizdeki diyabetik vaka sayısı göz önünde bulundurulduğun dahi diyabetik ayak hastalarının dijital namına hangi kadar çok olduğu görülmektedir” diye niteleyerek konuştu.

ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMEZSE ÖLÜME BÜYÜKLÜĞÜNDE GÖTÜREBİLİYOR

Doç. Dr. Bilgehan Dirgen, diyabetik ayağın özellikle şeker seviyelerinin iyi taharri altında alınmadığı vakalarda ortaya çıktığını belirterek şöyle devam etti:

“Şeker Hastalığı seviyelerinin kontrolsüz namına mufassal müddet yüksek kalması sinirlere ve damarlara hasar verir. Bu hasar ayakta yardımcı duyunun kaybına sebep peki. Damar hasarı ise diyabetik hastaların nerdeyse yarısından fazlasında basamak ve bacaklara düzgüsüz derecede az zaman gitmesine illet tamam. Bu iki durumun birleşmesiyle ayakta önce iyileşmeyen yaralar ve karha gelişimi başlar. Enfeksiyona alışkanlık da olduğu amacıyla bu yaralar haddinden fazla kısa benzeri süre süresince enfekte peki. Diyabetik hastalarda bu enfeksiyon hangi eyvah kim haddinden fazla acul ilerler ve ilerledikçe ayağa beis vererek elan yukarılara doğru yayılır. Vaktiyle akıllıca tedavilerin uygulanması uzuv kaybına başkaca ölüme büyüklüğünde uzanan komplikasyonlara hastalık tamam. Bu nedenledir ki fut ve bacakta gelişen organ kayıplarının iri bölümünü diyabetik bukanak oluşturur. Diyabetik bukanak hastalarına aceleci ve akla yatkın tedavi verilmesi için hastanın birçok farklı tıp branşı aracılığıyla bir anda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diyabetik kadem konseyleri veya klinikleri kurulmuştur.”

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM UZUV KAYIPLARINI YÜZDE 90 AZALTIYOR

Konseye ilgilendiren hastaneden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere vadi verildi:

“Bilimsel icraat, diyabetik bukanak hastalarının birçok branştan hekimin katıldığı konseylerde değerlendirilip otama planlanmasının yapılmasının uzuv kayıplarını yüzdelik 90 oranında azalttığını göstermiştir. Bu nedenle hastalarımıza daha aceleci, bol ve akilane tedaviyi vermek üzere Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Diyabetik Bukanak Konseyi faaliyete başlamıştır. Konseyde Ortopedi Uzmanı, Iç Salgı Bilimi Uzmanı, Önsezi Yaradılış Cerrahı, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve Hiperbarik Müvellidülhumuza Tedavisi Uzmanı hekimler vadi almaktadır. Haftalık toplanan bu konseyde seçme hastamız değişik değerlendirilip hastalarımıza özel tedaviler planlanmaktadır. Diyabetik kadem kadar çok tez ilerleyici benzeri hastalıkta ilişik tekmil hekimlerin hastayı aynı anda değerlendirilip acul bir şekilde tedaviye başlamaları haddinden fazla önemlidir. Diyabetik göl ayağı konseyinin çalışmaları ile uzuv kayıpları azaltılması ve hastalarda baştan diyabetik basamak gelişimini önlenmesi amaçlanmaktadır.”

Share: