Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Zimbabveli mevkidaşı Shava ile eş matbuat toplantısında konuştu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk şirketlerinin Zimbabve’birlikte yatırım yapmasının motivasyon edilmesi gerektiğini belirterek, “Ülkede gerçekleştirilmesi planlanan enfrastrüktür çalışmalarını vazgeçmek amacıyla Türk şirketleri hevesli.” dedi.

Çavuşoğlu, Zimbabve’ye gerçekleştirdiği resmi görüşme kapsamında bu ülkenin Dışişleri ve Arsıulusal Tecim Bakanı Frederic Shava ile ortak basın toplantısında konuştu.

Bunun gecikmiş tıpkı musahabe olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Zimbabwe’yi mülakat eden geçmiş Türk Dışişleri Bakanı olmaktan saygınlık duyduğunu aktardı.

Zimbabveli mevkidaşı Shava ve Zimbabve Şevket Komutan Yardımcısı Constantino Chiwenga ile yaptığı görüşmelerin artağan geçtiğini tamlayan Çavuşoğlu, düet ilişkilerin gözden geçirildiğini ve hesaplı ilişkilerin geliştirilmesi yönünde görüşüldüğünü aktardı.

Çavuşoğlu, görüşmede, hesaplı işbirliğinin evleviyet verilen konulardan biri olduğunu aktararak, “Soylu Erki ilişkilerimizi ve ticaretimizi artırmalıyız. İkili ticaretimiz sadece 35 milyon dolar seviyesinde. İki ülkenin potansiyelini ayn önüne aldığımızda 35 milyon dolar tek madde.” dedi.

Çavuşoğlu, “Ortak Iktisadi Komisyonu toplantısını kurmamız ve ilişkilerimizin kanuni dayanağının anlaşmalarını ve mutabakatlarını sonuçlandırmamız gerekiyor.” diyerek, Türk şirketlerinin Zimbabve’ye envestisman yapmaya niyetli olduğunu belirtti.

Türk şirketlerinin Zimbabve’bile envestisman yapması üzere hep birlikte teşvik edilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Ülkede gerçekleştirilmesi planlanan altyapı çalışmalarını vazgeçmek için Türk şirketleri iştahlı.” dedi.

Çavuşoğlu, “Zimbabve- Türkiye ilişkilerinin cümle yönlerini ele aldık. Eğitim, ekincilik, Türk Gelgel Yolları’nın Harare ve Victoria Falls uçuşları, öğrencilere sağlanan burslar iki mevki arasındaki işbirliğini iyileştiriyor. Birçok alanda düet ilişkileri yetiştirmek için mail iş üzerine anlaştık.” dedi.

Zimbabve’nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine destek

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki kazançlı ve ticari ilişkilere müteveccih soruya bile karşılık vererek, “Tıpkı Zimbabve şirketi Türkiye’üstelik aksiyon yapmaya rabıta duyuyorsa bu şirketi desteklemek üzere elimizden gelenin yeryüzü iyisini yaparız.” diyerek konuştu.

Türkiye’nin Zimbabve’den yaman, pamuk, lityum, mücevher ve çipo-çelik ürünleri aldığını, Zimbabve’ye ise makineler, yüksek teknoloji ürünleri, yapı ürünleri ve besin kabil mahsulat sattığını kaydeden Çavuşoğlu, “Alelhusus ekincilik alanında işbirliğimizi artırmalıyız. Burası mübarek bir talih. Herhalde dünyanın ekincilik ürünü doldurmak için bildirme verimli ülkelerinden birisi.” dedi.

İki ülkenin tarımın yanında turizm, bakım sektörü, yenilenebilir enerji başta doğmak amacıyla enerji kabil alanlarda eksperlik ve vukuf paylaşması gerektiğinin da altını çizen Çavuşoğlu, “Türk ve Zimbabve şirketleri gündüz enerjisi, yenilenebilir enerji kabil alanlarda eş girişimlerde da bulunabilirler.” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Zimbabve’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi arızi üyeliğini desteklediğini sözlerine ekledi.

Share: