Demincek birlikte depozito krizi başladı

Sülale sahibi – müstecir krizinde yıpranmamış iddia… Söylenenlere bakarak bazen familya sahipleri, kiracılarını çıkartırken depozitoyu ansız ifa konusunda sıkıntılar çıkarıyor. Kimisinin vermediği, kimisinin ise yarım yamalak ödemenin yollarını aradığı iddia ediliyor. “Öyle ki 5 sene evvel Euro cinsinden aldığı depozitoyu o günün TL mesabesinde ödemeye çalışanlar de var” deniyor.

‘PARA SAHİBİ DEPOZİTOYU İADE ETMEKLE MEMUR’

Kiracıların hakları karşı hikmet veren Parçalanmamış Müteşebbis Gayrimenkul Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Kağan Aksungur “Güvence Akçesi umumi uygulamalarda kira bedelini mahsup edilse üstelik hukuki açıdan bu şekilde mahsup edilmesi gibi değildir. Mülk sahibi güvence akçesi bedelini tahliye sonrasında reddetme etmekle yükümlüdür. Eğer depozitosunu iadeli alamaz ise türel yollara başvurması gerekir” dedi.

HANGİ DURUMDA ÖDENMEZ?

Depozitonun ne durumlarda ansız ödenmeyeceği üstüne ise Akdoğan, “Depozito esasen güvence bedeli demektir. Kiracı kiralanan gayrimenkulü boşaltma ederken vermiş olduğu engel ve ziyana ilişik meblağ ile ödenmemiş kâin ruh, akarsu, doğalgaz, ödenti ve borçları varsa bu düyun mülk sahibi vasıtasıyla depozitodan mahsup edilebilir. Şayet sunulan depozito ehliyetli olanaksız ise, mütezayit miktarı müstecir kontratlarda genellikle ödemeyi kabul ve üstlenme fehamet” diyerek konuştu.

‘3 maaş bedeli aşamaz’

Aksungur, depozito prosedürlerini ise şöyle özetledi: “Göz ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya depozito verme borcu getirilmişse, bu kıymet üç maaş icar bedelini aşamaz. Güvence Akçesi adına mal yahut bulunmaz evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli tıpkısı artırım hesabına yatırmalı, kıymetli evrakı ise tıpkısı bankaya depo etmelidir. Banka, depozitoyu fakat iki tarafın rızasıyla yahut icra takibinin kesinleşmesiyle ya de mukannen duruşma kararına dayanarak düşüncesiz verebilir. Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı icar sözleşmesiyle ilişkin bir sorun açtığını veya yürütme ya üstelik hüsran vasıtasıyla takibe giriştiğini bankaya kayıtlı olarak bildirmemişse vezneci, kiracının istemi üzerine güvenceyi kafasız vermekle yükümlüdür.”

Icar krizi büyüyor

 

Kira sözleşmesinde ilgi edilmesi gerekenler

 

Temmuz kocaoğlan kira artma oranı hangi kadar?

 

Aile sahibinden kullanılmamış taktik: Parayla müstecir emisyon

 

Kiracılar dikkat: Oportünist aile sahiplerinden tahliye şartı!

 

Share: