Iri hidrolik silindirleri üreten Türk firması 30’dan fazla ülkeye dış satım yapıyor

Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bire bir torna tezgahıyla başlayıp, üretiminin yüzdelik 85’ini 30’dan fazla ülkeye ihraç etme başarısı gösteren firmanın Türk ve Konya sanayicisinin neler yapabileceğinin genişlik sunturlu göstergesi olduğunu söyledi.

Varank, Konya Organize Endüstri Bölgesi’nde faaliyetini sürdüren Kayahan Hidrolik fabrikasında incelemelerde bulunarak, firma yetkililerinden hikmet aldı.

Gittikleri illerde fabrikaları ziyaret ederek, sanayinin durumunu yakından değerlendirdiklerini anlatan Varank, Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı ivmeden memnuniyet duyduklarını, yapılan teşviklerle Türk sanayisinin çokça henüz ongun yerlere geleceğini dile getirdi.

Varank, hidrolik firmasının aksiyon hayatına yegâne bir tezgahla başladığını belirterek, “Şu anda sanayinin eli kolu diyebileceğimiz preslerin hidrolik silindirlerini fail çok önemli benzeri firmamız. Dünyadaki global hep iri firmalara hidrolik silindir üretiyorlar. Bunun birlikte savunma ve havacılık alanında yıpranmamış teknolojilere üretim yapıyorlar. Bu firmanın hikayesi, gerçekte Türk ve Konya sanayicisinin neler yapabileceğinin genişlik güzelce göstergesi. İkinci nesil Amor Kayahan Bayan patronluğu üstlenmiş¸, dümen kurulunun hepsi kadınlardan oluşuyor. Firmamızın başarıları Türk sanayisinin geldiği noktayı göstermesi açısından çok değerli.” dedi.

“Konya’ya kazandıracağımız endüstri altyapılarında kendileriyle çalışmak istiyoruz”

Türkiye’bile tahakküm üretimleri işleyen firmaların olduğunu anımsatan Varank, şunları kaydetti:

“Bunun tedarikçisi oluşmak üstelik mehabetli. Bu firmamız bunları yapıyor. Önümüzdeki dönemde Konya’ya kazandıracağımız endüstri altyapılarında kendileriyle çalışmak istiyoruz. Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı ve TÜBİTAK ile Konya’ya çevrilmiş yatırımlarımız var. Onların aynı kısmında Kayahan Hidrolik ile çalışacağız. Türkiye sanayisini bu noktalara getirdiği üzere hanımefendiye teşekkürname ediyorum. ‘Siparişlerimiz dolu’ diyor. Türkiye temas zaman ekleme altın üretimle gelişecekse, ekonomisini ekleme altın üretimle büyütecekse Kayahan Hidrolik bunun genişlik pir örneklerinden ayrımsız tanesi. Türk sanayicisinin imkan verildikçe başarabileceklerini gösteriyor.”

Küresel markalara dış satım yapıyor

Kayahan Hidrolik Umumi Müdürü Sevda Kayhan Yılmaz de vahim endüstri sektöründe neşelilik gösteren hidrolik fabrikasında üretilen ürünleri, küresel markalara ihraç ettiklerini söyledi.

Baraj kapakları için silindirler, köprü hidrolikleri, hidrolik ve pnömatik üstüvane kadar ürünleri imal ettiklerini tamlayan Yılmayan, ayrıca tampon, darbe sönümleyici, zelzele izolatörü, paletli araçlar için asıltı ve hibrit silindirler ürettiklerini dile getirdi.

Bakan Varank’ın “Benzeri sanayici yerine akıbet 20 yılda neler değişti” sorusunu yanıtlayan Yılmayan, “Hilafsız, riyasız ve zorlanmadan şunu açık tıpkısı şekilde söyleyebilirim kim sanayiciler adına imdi dinlenir olduk. Daha ilk sesimi bu kadar bol duyuramıyordum. Elverişsiz dışında hisse senedi yaparken göz hizası tutturamamaktan tiksinme ediyordum. Daha Çok göz hizası tutturabiliyoruz. bundan sonra dikkate alınıyoruz.” dedi.

Yılmayan, yılın 11 maaş döneminde kapasitelerini yüzdelik 56 artırdıklarını belirterek, serencam 20 yılda istihdamı dahi iki katına çıkardıklarını dile getirdi.

“2003’ten önceki tek bire bir ecnebi müşterimiz vardı”

Elan önceden sanayide üretime verilen katkıların son aşama beş altı olduğuna dikkati calip Yılmaz, şunları kaydetti:

“İthalatın dolay plana çıkması bizi erinçsiz ediyordu. Diğer Duru Milli Hasıladan sanayinin aldığı pay yüzdelik 25’lerden 16’ya düşmüştü. İthalat haddinden fazla artmıştı. İthalatın değil üretimin dolay planda olmasını istiyorduk. Bu periyot zarfında dahi dertlerimizi daha mebzul anlattık ve dinlenildik. O nedenle henüz muvaffakiyetli oluyoruz. Almanya, Belçika ve İtalya’nın önde mevrut en şişman markalarına silindir veriyoruz. Deminden sesimizi elan gani duyurduğumuzu düşünüyorum. 2003’ten önce ancak dışında yegâne bire bir müşterimiz vardı. çıktı çıktı açıldık. Temas güzeşte ahit büyüdük, fuar destekleriyle adımızı duyurduk. Işaret ve istihdam destekleri aldık. Bu dönemde muhtelif teşviklerden faydalandık. İstihdamı bereketli şekilde artırmaya çalıştık.”

Share: