Arsiyan Yaylası tabiat tutkunlarının rotasında

Artvin’in Şavşat ilçesinde, Gürcistan sınırında bulunan Arsiyan Yaylası, yüzen adaları, irili ufaklı çok sayıda gölü ve saf doğasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

“Rahat site” unvanlı Şavşat’ın bildirme önemli tabii güzellikleri arasında saha düz Arsiyan Yaylası, trekking parkurları, gölleri, degaje çayırlarıyla geçim ve mazlumluk arayanların önceki tercihleri arasında düzlük alıyor.

Yaylada bulunun irili ufaklı 20 gölden biri olan Yüzen Adalar Gölü üzerindeki adacıkların rüzgarda kayran değiştirmesi, efsanelere laf olan Kele Gölü ve Kız Gölü ise hikayesiyle sargı çekiyor.

Buz kabilinden vazıh suları, bereketli oksijeni, varlıklı florasıyla ayrımlı mevsimlerde ziyaretçi çekici Arsiyan, dayanabilen muvasala koşullarından ufuk hele safari tutkunlarının bölgedeki heybetli rotaları ortada yer almaya başladı.

“Çokça evire çevire bir saha”

Rize’den gelen Deniz Kepenek, AA muhabirine, Arsiyan Yaylası’nın güzelliğini duyduğunu ve bölgeye gelerek gezdiğini söyledi.

Yaylanın anlatılandan daha adamakıllı olduğunu tamlayan Kepenek, şöyle konuştu:

“Natür, göller, albeni etraflı. Yolun az buçuk uzak ve perişan olmasına rağmen çokça keyif aldık. dokunulmamış, kirlenmemiş. Herkese tavsiye ederim, kebir güzellikte benzeri düz. Havası çok iyice. Suları çokça antipatik, o buz kadar sulardan içtik. Ellerimizi donduracak büyüklüğünde soğuk sular vardı. Ne tarafa bakarsan göl. Burada bütün pir duyguları yaşıyorsun.”

Ailesiyle mevrut 14 yaşındaki Yusuf Büyük Karadeniz dahi Trabzon’da yaşadığını anlatım ederek, “Burayı çokça beğendim. Koyunlar, göller, dağlar, her molekül var. Elan ilk böyle bir coğrafya görmedim. Çokça sunturlu ayrımsız saha.” dedi.

İstanbul’dan ailesiyle tatil amacıyla Artvin’e mevrut 18 yaşındaki Ecrin Yaren de Arsiyan Yaylası’nın çok fena hâlde tıpkı meydan olduğunu vurgulayarak, imkanı olanlara gelip bu güzelliği görmelerini başvuru etti.

Yaren, “Dağı, taşı, gölü, suyu, rastgele şeyi çok güzelce. Sularından içtim, haddinden fazla antipatik, alelacayip bire bir tadı vardı. Oturduk, gezdik, gidiş yaptık. Doğanın tadını çıkarttık.” ifadelerini kullandı.

“Tıpkı tarafımız Ardahan Posof, aynı tarafımız Gürcistan sınırı”

Bölgeye mevrut turistlere bazı bazı kılavuzluk eden Fatih Vadi, sevimsiz suları ve gölleriyle ünlü Arsiyan Yaylası’nın bölgenin sunu erdemli rakımlı yerlerinden olduğunu kaydetti.

Göllerin bulunduğu alanda averaj 2 bin 500 olan rakımın, Genciyan Tepesi adı sunulan zirvede 3 bin 500’lere kadar çıktığını tamlayan Saha, “Burası cızık bölgesi. Benzeri tarafımız Ardahan Posof, aynı tarafımız Gürcistan sınırı.” diye niteleyerek konuştu.

Vadi, sonuç yıllarda yaylaya gelen turist sayısının artmaya başladığına dikkati çekerek, “Mayıs, hazirandan başlayarak teşrinisani ayına büyüklüğünde insanlar bati şekilde geliyor. Turlar düzenleniyor. Türkiye’nin çabucacık hızlı hızlı her yerinden gelip insanlar burayı ülfet ediyorlar. Alelhusus yüzen adalar sunu haddinden fazla rabıt gören göllerin başında geliyor.” dedi.

Şavşat’ın Pınarlı köyünde canlı Alaattin Yeter dahi yaylanın adeta “göller diyarı” olduğuna bel ederek, şunları söyledi:

“Kele Gölü, Yüzen Adalar Gölü, Kulaklı Göl, Kız Gölü meşhur göllerimiz. Mayıs ayıyla birlikte turizm amaçlı bölgeye dağcılar geliyor. Domestik, ecnebi seyyah geliyor. Dolaşma gayeli, gölleri rüyet üzere geliyorlar. Son yıllarda burası neredeyse turistik tıpkı bölge oldu. Kız Gölü, haddinden fazla domuzuna tıpkı kızın göldeki aynı taş üzerinde altın tarağıyla saçlarını taramasıyla, Sevir Gölü dahi göl çevresinde işlek ‘yenilmez boğa’ olarak adlandırılan boğanın hikayeleriyle efsanelere bahis ergin.”



Share: