Çocuklarda obeziteye cebin meslek kantinlerinin denetlenmesi uyarısı

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma Hastalıkları Bilgi Dalı Başkanı Prof. Dr. Suzan Set, çocuklarda obeziteye alın savaşım amacıyla ekol yönetimlerine çokça iş düştüğünü ve kantinlerin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Obezite Merkezi Sorumlu Hekimi dahi olan Prof. Dr. Küme, AA muhabirine, Türkiye’nin obeziteyle mücadele konusunda mehabetli icraat yaptığını söyledi.

Obezitenin birçok hastalığı tetiklediğini ve bu hastalıkların önüne geçebilmek için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Tabur, nebati gıdalardan fakir beslenmenin bu hastalıkta genişlik majör etkenlerden biri olduğunu ifade etti.

Kategori, obezitenin değme yaşta görülebildiğini dile getirerek, “Teknolojiyle sağlıksız tagaddi, aktivitesiz kalma obeziteyi çocukluk dönemine büyüklüğünde indirdi. Sonuç dönemlerde yapılan çalışmalarda yüzdelik 10’un üzerinde tıpkı cesamet belirleme edilmiş durumda. Bu dahi ilerideki obezitenin rehber ayrımsız durumu adına karşımıza çıkıyor. Bu konularda farkındalık haddinden fazla yetişkin. Halkın zihin düzeyini artırmamız gerekiyor. Bu konularda aynı topluluk güruh ve paneller düzenlemeyi hedefliyoruz ve hastalarımıza hayatları boyunca mıhlı beslenme alışkanlığının kazandırılması üzere çalışacağız.” diyerek konuştu.

“Okullardaki kantinler da denetlenmeli”

Zümre, okulların başlamasıyla obeziteyle mücadele amacıyla birçok denetimin yapılması gerektiğini belirtti.

Çocukların spor yapmasının obeziteyle sunu mefret savaş olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Suzan Kategori, şöyle konuştu:

“Çocukların hem bedensel sağlıkları üzere hem de obezitenin önüne geçebilmeleri üzere spor haddinden fazla eke. Beslenme açısından okullara da nazik görevler düşüyor. Fastfood tarzı yağ ve karbonhidrat kendisine zengin gıdalar konusunda tetik hareket etmek gerekiyor. Okullarda çocuklara verilecek kemirmek programlarını buna göre ayarlamaları geçişsiz. Okullardaki kantinler dahi denetlenmeli. Bu şekilde okul döneminden itibaren havari tedbirler alınması geçişsiz. İleride obezitenin önüne geçebilmek için çokça eke.”

Asitli, leziz ve ulama maddesi içeren gıdalara özen

İnsan vücudunda mahsus oranlar içinde yağ bulunduğunu ve bu oranların artması cihetiyle obezitenin oluştuğunu tabir eden Takım, “Çocukların leziz yiyecek ve içecekleri alması müstelzim oranları belirleyen bire bir programın olması gerekiyor. Özellikle asitli içecekler, içimli ve yardım maddesi içeren gıdalar çok koskocaman. Bu konuda çocuklarımızı uyaralım. Okul yönetimiyle bu görüşülebilir. Okul yönetimlerine da çok iş düşüyor. Evde söylüyoruz ama okullarda bile söylenmeli ve özen edilmeli.” diye konuştu.

Share: