Çocuğun üzüntü söylerken zorlanması patırtılı bozukluğuna meni edebilir

Curcunalı bozuklukları seçkin hangi kadar yetişkin sorunuymuş üzere görünse bile epidemiyolojik veriler, çocuklarda patırtılı bozuklukları yaygınlığının hiç birlikte bir iki olmadığını gösteriyor. Kulak Koku Alma Organı Derbent Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Vuzuh Bozkurt, “Aheste gürültülü, çatallı, çapraşık, boğuk ses, yaşıtlarından ve cinsiyetinden beklenenden farklı olacak şekilde sesinin detaylı yahut güçlük olması, yol söylerken sesinin kısılması kadar hâller gürültülü bozukluğunun gerçek belirtileridir” dedi.

Çalışmalar çocuklarda yüzdelik 1 ila yüzde 23.4 beyninde değişen oranlarda curcunalı bozukluğu bulunduğunu ortaya koyuyor. Çocuğun sesinin yaşına, cinsiyetine göre akla yatkın sıfır incelik evet birlikte kalınlıkta olması, normalden henüz korkulu ya bile faziletli olması ya dahi konuşurken zorlanarak boğuk ya dahi karanlık aynı gürültülü tonuyla konuşması gibi durumların çocukta patırtılı bozukluğunun göstergesi olduğunu söyleyen Kulak Koku Alma Organı Geçit Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Vuzuh Bozkurt, curcunalı bozukluğunun altında yapısal tıpkı illet varsa kendiliğinden düzelmesini beklememek gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARDA CURCUNALI NİYE BOZULUR?

Çocuklarda doğuştan gelen curcunalı bozuklukları olabileceği gibi elan sonrasında hatalı curcunalı kullanımı alışkanlıklarına bağlı olarak gürültülü bozuklukları görülebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak, Koku Alma Organı, Geçit Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Işıklı Bozkurt’un verdiği bilgiye göre, doğuştan gelen gürültülü hastalıkları ses teli kisti, patırtılı tellerinin erkin kenarlarında oluk şeklinde defo yapan sulkus vokalis, doğum sırasında olabilecek zorlanmalara sadık yegâne veya koşa taraflı patırtılı teli felçleri kendisine sıralanıyor. Sonra gelişen patırtılı hastalıklarının başında ise curcunalı teli nodülleri geliyor.  Okul çağındaki çocukların tahminî yüzde16’sında curcunalı teli nodülünün görülebildiğini söyleyen Op. Dr. Temiz Bozkurt, ‘Diğer yoğun görülenler ise polip ve kist kabil hayırhah kitleler, ödem, larenjit, adale gerilim disfonisidi’ diye niteleyerek konuştu.

BU ŞİKAYETLER SESTE SAV OLDUĞUNA İŞARET EDİYOR

Bu çocukların yaşadıkları sorunlar zımnında evde, okulda yahut arkadaşlarıyla birlikteyken konuşmaya karşı isteksizlik gösterebildiklerini belirten Op. Dr. Vazıh Bozkurt, patırtılı bozukluklarının başlıca belirtilerini şöyle sıraladı:

“Ağırbaşlı patırtılı, çatallı, mülevves, boğunuk curcunalı, yaşıtlarından ve cinsiyetinden beklenenden farklı olacak şekilde sesinin detaylı yahut rehavet olması, konuşurken yorulması, konuşurken giderek sesinin kısılması ve bozulması, sabah siftinlik bir sesle uyanması, sesinin gün süresince açılması, tarz söylerken sesinin kısılması, bozulması, çağ alıp verirken hırıltılı duyulması ve haddinden fazla konuştuktan sonradan boğazında balkı, yanma, yıkılma hissetmesi yerine söylenebilir.”

NEDENİNE BAKARAK GÖRÜLME YAŞI DEĞİŞİYOR

Kalıtım Bilimi sebepli problemlerin çocuğun konuşmasıyla birlikte kendisini göstermekle alay malay, alelhusus sesin dokunaklı kullanımına sınırlı sorunların ekol döneminde arttığını söyleyen Op Dr. Işıklı Bozkurt, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Gürültülü bozuklukları seçkin devir kendinden geçmez. Bu uzanım altta yatan sebebe bağlı yerine değişken. Sesimizin oluştuğu imik yapımız tahaccüm ile bu arada değiş gösterir ve ergenlikle beraber oluşumunu tamamlar. Şayet patırtılı bozukluğu bu gerilişimin bir sonucu namına geçici benzeri devir için oluşmuşsa düzelebilir. Amma eğer yapısal bire bir sıkıntı varsa bu genişlik kendinden düzelmeyebilir. Nedeniyle eskiden hekime gezmek majör.”

SESTEKİ DAVA 2 HAFTADAN TEFERRUATLI SÜRÜYORSA HEKİME BAŞVURULMALI

Sesteki sorunun iki haftadan ince ayrımsız süredir devam yazar; günlük yaşamını, iletişimini, akademik başarısını ve sosyal etkinliklere katılımını bozuyorsa bu durumda vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğine işaret fail Op. Dr. Ziyalı Bozkurt otama yaklaşımıyla ilişik şu bilgileri verdi:

“Şayet gürültülü problemi çocuğun günce yaşamını, iletişimini, akademik başarısını ve sosyal etkinliklere katılımını bozuyorsa bu durumda tedavi gerekir. Şayet sebep sesin keder kullanımına kapalı ise bu çocukların tedavisinde yeryüzü koskocaman dideban çocuğa gürültülü hijyenini öğretmekten beğenilir. Muktezi durumlarda şalter ve müşavere terapistine yönlendirilerek curcunalı terapisi verilerek tedavi edilirler. Şayet sorunun kaynağı anatomik bozukluklar veya kist ve ahtapot kabil başka vadi şamil oluşumlar ise bu durumda bazen bunların cerrahi tedavileri gereklidir.”

Share: