“Güneşin ninnisi” ile gaflet uykusu kalitenizi artırabilirsiniz

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Asıl Olgun Dalı Başkanı Prof. Dr. Uzun Öztürk, D vitamini eksikliğinin dalgı kalitesi ve sağlığını aksi etkilediğini söyledi.

Öztürk, AA muhabirine, D vitamini ve aymazlık arasındaki ilişkiye yönelik çalışmaların serencam dönemde arttığını rapor etti.

D vitamini eksikliği canlı kişilerde uykusuzluğun sıkça görüldüğünü belirten Öztürk, “D vitamini alelhusus uykuyu düzenleyen beyin bölgelerine gravite ediyor. Yapılan çalışmalar bunu gösterdi. D vitamini, majör tıpkısı gaflet hormonu olan melatoninin yapımında alım çalım alıyor. D vitamini düzeyi düşük olan bireylerin, dalgı kalitesinin düşük olduğu ve uykuya dalmakta zorlandıklarını biliyoruz.” dedi.

Öztürk, uykusuzluk yakınmasıyla başvuran hastalarda süssüz tetkiklerin dışında D vitamini düzeylerinin de ölçülmeye başlandığını dile getirdi.

10-15 dakika güneşlenme önerisi

Vücuttaki D vitamini depolarının doldurulmasında güneşten faydalanmanın önemine değinen Öztürk, şunları kaydetti:

“Uykusuzluk şikayeti çekenler, gaflet kalitesinin dolgunca olmadığını düşünenler, sabahleyin kalktıklarında dinlenmemiş kendisine kalkanlar amacıyla ayrımsız doktora gitmeden önce yapılacak işlerden biri, güneşten faydalanıp 10-15 dakika güneş banyosu fethetmek. Güneşin D vitamini müspet etkilerinden çakmak ve orayı desteklemeyi öneriyorum. Buna ‘güneşin ninnisi’ adını vermeye başladılar. Güneşten yeteri büyüklüğünde faydalandığımızda D vitamini düzeylerimizi yalın kat seviyelerinde tutabiliriz. Bu dahi dalgı kalitesi ve sağlığını bol yönde etkileyecektir.”

D vitamininin vücutta mukavemetli çok işlevi olduğunu vurgulayan Öztürk, hekim kontrolünde D vitamini takviyesi alınabileceğini de sözlerine ekledi.



Share: