Çin’den uzaya dev rasıt

Çin yıllardır, Xuntian adını verdiği optikçi ve ultraviyole/morötesi ilk uzay müşahede tesisini geliştirmeye çalışıyor. bahis konusu teleskopun iki metre çapındaki tıpkı mercekle mücehhez olacak olması, onu anılmış Hubble teleskopu ile kıyaslanabilir kılacak. Kaldı ki, seçkin ne kadar Çin teleskopunun görünümü Hubble’ınki ile benzer çözünürlükte olsa dahi onun fikir alanı kısaca 350 kat elan balaban olacak. Bu de Xuntian’ın gökyüzünün haddinden fazla daha açık alanlarını tarayabilecek durumda olacağını gösteriyor.

2,5 bilyon piksellik kamerasından başka rasıt, yanı sıra uzaya dört ayrıksı alet elan götürecek. Bunlar Samanyolu galaksisindeki yıldızların dokuma bölgelerinin haritasını çıkaracak, komet ve asteroid üzere aceleci akım eden gök cisimlerini saptayacak, alışılmadık vahim kara delikleri inceleyecek ve kâh gezegenlerin görüntüsünü alacak. Misyonu tahminî 10 sene sonra tamamlanacak.

Xuntian, 2035 yılına değin astronomi bilimi amacıyla hizmet görecek yer nazik uzay teleskopu olacak. Elan evvel doğrudan doğruya Tiangong ünlü Çin uzay istasyonuna kurup takma edilmesi planlanan teleskop, bilahare bunun içerebileceği titreşim, otlakçı ışınlar ve düşünce alanının bire bir kesiminin istasyon tarafından engellenmesi kabil sakıncalar yüzünden bir yörüngeye, amma feza istasyonundan belirli ayrımsız uzaklığa yerleştirilecek. Teleskopun sunu geç tıpkı sene içre uzaya fırlatılması bekleniyor.

Çin şehirlerinde hava kirliliği azaldı

 

Share: