Baştabip uyardı: “Hareket sonrası vertigo artışı”

Başhekim uyardı: “Yer Sarsıntısı sonrası vertigo artışı”

DİYARBAKIR – Kahramanmaraş merkezli depremden bilahare Diyarbakır’dahi çokça sayıda sevimli kafa dönmesi şikayeti ile hareket oluyor endişesiyle beraber hastanelere başvurdu. Dicle Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, vertigoyu belen etti.

Merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği bölgede insanların psikolojisi bozuldu. Çokça sayıda emanet, kafa dönmesi şikayeti ile “Sarsıntı oluyor üzere” endişesi ile hastanelere başvurma etti. Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Kulak Kibir Geçit Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akdağ, vertigo hastalığının mir gösterdiğini bel ederek vatandaşları uyardı. Başhekim Akdağ, psikolojikmen stres enerjik temel dönmesi yahut dans sonrası aktifleşen vertigo artışları olabileceğini kaydetti.

“Başvuruların temelinde sarsıntı var”

Akıbet iki haftadır başvuruların artmasındaki sebebin hareket olduğunu belirten Başhekim Akdağ, psikolojikmen yahut raks etkisiyle iki neden olabileceğini söyledi. Akdağ, “Zelzele sonrası vertigo temel dönmesi şikayetlerinde serencam iki haftadır vahim benzeri şekilde başvuran haslarımız var. Baş dönmesi veya henüz evvel baş dönme hikayeleri vardı, deprem sonrası aktiflendi yahut arttı şeklinde mevrut hastalarımız oldu. Literatöre baktığımız zaman dünyada mir dönmesi ve depremle ilişkili 9 tane yayınımız var, Japonya kaynaklı. Bilindiği için Japonya dünyada en çok deprem yaşanan ülkelerden biri, gene Hindistan’dan makaleler kâin. Gerçekte bunun birleşme patolojisine baktığımız devir, esas dönmesi ve sarsıntı arasındaki ilişkiyi çözümleme ettiğimizde asıl anlamda bir nice etmen azamet oynuyor. Birinci faktör travma etkisiyle kan dolaşımı ve sallanmayla bu arada kristallerin içerdiği pozisyonel vertigo kafa dönmesi varsa onu aktiflemiş mümkün. İstemsiz gerçekleşen raks hareketi ile iç kulağımızdaki kristalleri etkileyerek kafa dönmesini provoke edebilir. İkincisi bu sallantıya vabeste namına kulaktaki kristallerin oynamasından ilişkisiz ruhsal namına de bu saksı dönmesi atağı başlatmış gibi. Depremle ilişkileri var serencam 2 haftadaki başvuran hastaların temelinde deprem olmakla bu arada, depremin icap amut etkisi olan raks yahut sekon etkisi dediğimiz ruhsal gerilim, titreme yahut psikolojikmen dediğimiz sarrafiye dönmesi etkisidir. Bunlar ilişkin müstevi evet bile yılgın altında noksan o travmayı uygun yaşamışsa elan fazla olacağını söyleyebiliriz” dedi.

“Us kanaması de gibi arama araç”

Rastgele temel dönmesini psikolojeye yahut kristallere bağlamamak gerektiğini hatırlatan Akdağ, bellek kanaması sonrası birlikte esas dönmesi yaşandığını vurgulayarak lüzumlu testler amacıyla taharri edilmesi gerektiğini hatırlattı. Akdağ, “Acul benzeri şekilde hastalarımızın afaki olup olmaması çok yetişkin, bu hastalıkta kanı kanaması da başlangıç dönmesiyle başlayabilir. Zımnında bu soy hastaların poliniklere başvurması gerekiyor. Tek hasta bu psikolojiktir atlatılabilir diyemeyiz. KBB muayenesi yapılması gerekiyor, muayenede positif aynı belirgi varsa çöz kulakla ilgilendiren angarya ve sema testleri yapılır. Onlarda organik anne ayrımsız sebep bulunursa ona göre otama yapılabilir, reposyon manevrası yapılarak kristalleri namına oturtarak tedavi ika yönüne ilaçlanmamış gidebiliriz, buda hastalara alçak şekilde kâr sağlıyor, şayet zeminde fobik, ruhsal olan benzeri vertigoysa bu süreçte birlikte ruh bilimsel bindi sağlanması gerekir” diye konuştu.

Share: