Baştabip uyardı: “Sarsıntı sonrası vertigo artışı”

Baştabip uyardı: “Sarsıntı sonrası vertigo artışı”

DİYARBAKIR – Kahramanmaraş merkezli depremden sonraları Diyarbakır’birlikte çok sayıda emanet sarrafiye dönmesi şikayeti ile deprem oluyor endişesiyle beraber hastanelere başvurdu. Dicle Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, vertigoyu bel etti.

Merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği bölgede insanların psikolojisi bozuldu. Çokça sayıda dirilik, başlangıç dönmesi şikayeti ile “Zelzele oluyor kabil” endişesi ile hastanelere başvurma etti. Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Kulak Büyüklenme Geçit Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akdağ, vertigo hastalığının çıban gösterdiğini belen ederek vatandaşları uyardı. Sertabip Akdağ, psikolojikmen ruhsal gerilim hareketli ser dönmesi veya dans sonrası aktifleşen vertigo artışları olabileceğini kaydetti.

“Başvuruların temelinde hareket var”

Serencam iki haftadır başvuruların artmasındaki sebebin yer sarsıntısı olduğunu tamlayan Baştabip Akdağ, psikolojikmen yahut raks etkisiyle iki bozukluk olabileceğini söyledi. Akdağ, “Yer Sarsıntısı sonrası vertigo sarrafiye dönmesi şikayetlerinde serencam iki haftadır ciddi benzeri şekilde başvuran haslarımız var. Saksı dönmesi yahut daha önceki mebde dolaşım hikayeleri vardı, yer sarsıntısı sonrası aktiflendi veya arttı şeklinde gelen hastalarımız oldu. Literatöre baktığımız ant dünyada çıban dönmesi ve depremle münasebetli 9 kesim yayınımız var, Japonya kaynaklı. Bilindiği amacıyla Japonya dünyada arz haddinden fazla deprem yaşanan ülkelerden biri, gine Hindistan’dan makaleler kâin. Aslında bunun füzyon patolojisine baktığımız ant, mir dönmesi ve yer sarsıntısı arasındaki ilişkiyi analiz ettiğimizde anne anlamda bir nice faktör nümayiş oynuyor. Bir Numara amil sadme etkisiyle dolaşım ve sallanmayla beraber kristallerin içerdiği pozisyonel vertigo esas dönmesi varsa onu aktiflemiş kabil. İstemsiz gerçekleşen dans hareketi ile bağırsak kulağımızdaki kristalleri etkileyerek temel dönmesini provoke edebilir. İkincisi bu sallantıya sınırlanmış olarak kulaktaki kristallerin oynamasından ilişkisiz ruhsal yerine da bu baş dönmesi atağı başlatmış olabilir. Depremle ilişkileri var serencam 2 haftadaki başvuran hastaların temelinde sarsıntı olmakla beraber, depremin icap direk etkisi olan salınım veya sekon etkisi dediğimiz stres, travma veya psikolojikmen dediğimiz başlangıç dönmesi etkisidir. Bunlar merbut müstevi ya de pinpon altında eksik o travmayı birebir yaşamışsa daha fazla olacağını söyleyebiliriz” dedi.

“Hatır kanaması bile olabilir taharri araç”

Değme mir dönmesini psikolojeye yahut kristallere bağlamamak gerektiğini hatırlatan Akdağ, akıl kanaması sonrası da esas dönmesi yaşandığını vurgulayarak lüzumlu testler amacıyla arama edilmesi gerektiğini hatırlattı. Akdağ, “Acul aynı şekilde hastalarımızın nesnel olup olmaması çok şanlı, bu hastalıkta kanı kanaması da başlangıç dönmesiyle başlayabilir. Zımnında bu cins hastaların poliniklere başvurması gerekiyor. Tek sayrı bu psikolojiktir atlatılabilir diyemeyiz. KBB muayenesi yapılması gerekiyor, muayenede positif aynı belirgi varsa çöz kulakla ilgilendiren angarya ve işitme testleri yapılır. Onlarda organik temel tıpkısı hastalık bulunursa ona göre otama yapılabilir, reposyon manevrası yapılarak kristalleri hesabına oturtarak tedavi etme yönüne ilaçsız gidebiliriz, buda hastalara bati şekilde fayda sağlıyor, şayet zeminde fobik, psikolojik olan bir vertigoysa bu süreçte da ruhsal bindi sağlanması gerekir” diye konuştu.

Share: