Bakan Ersoy : ” Türk Dünyası Kültür Başkenti’ sancağını 2023 yılında, Azerbaycan hars ve sanatının sunma muhteşem merkezlerinden Şuşa şehrine…

Hars ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) bodur sürede Türk dünyasında ve arsıulusal camiada saygın tıpkı durum kazandığını belirterek, “Bu konumuyla de hars ve görüşme alanlarında değerlerimizin, varlıklarımızın ve dilimizin yüceltilmesi amacıyla Türk dünyasının ortak aklı ve sözcüsü haline gelmiştir.” dedi.

TÜRKSOY Hars Bakanları Daimi Konseyi 39. Dönme Toplantısı, 2022 Türk Dünyası Firez Başkenti Bursa’da Merinos Atatürk Kurultay ve Ekin Merkezi’nde başladı.

Bakan Ersoy, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ?TÜRKSOY’un, toplumları eş bir çatı altında buluşturan, geçmişin işlek bağlarını bugüne ve geleceğe taşıyan firez olgusunun temelleri üstüne kurulduğunu söyledi.

Teşkilatın, kuma hars ve musahabe zenginliği ile Türk dünyasını kucaklamak, halklar ortada bağlanak, beraberlik ve beraberlik duygularını esermek ve tıpkı zamanda arkadaş ve ahi ülkelerin görüşme eserlerini, sanatçılarını, hars adamlarını farklı ülkelerde lanse etmek misyonunu yerine getirme gayreti içinde olduğunu anlatan Ersoy, şöyle bitmeme etti:

“Ayrıca kültürümüzün bağlılık, ufuk ve hoşgörü ilkelerine dayandığının bilinci süresince Türk kültürünün uluslararası düzeyde tanınması ve yaygınlaştırılması üzere çalışmaktadır. Kültürel dezenformasyon ve çarpıtmalarla mücadele ederek uygarlığa, dünya barışına ve adam haklarına katkıda bulunmaktadır. ?Böylesi kebir aynı görevi yürütme fail TÜRKSOY, bodur sürede Türk dünyasında ve uluslararası camiada saygın bire bir hava kazanmıştır. Bu konumuyla dahi ekin ve laf alanlarında değerlerimizin, varlıklarımızın ve dilimizin yüceltilmesi üzere Türk dünyasının ortak aklı ve sözcüsü haline gelmiştir. ?Coğrafyamızın jeopolitik konumu ayn önüne alındığında TÜRKSOY’a bundan sonraki dönemde üstelik şanlı görevler düştüğü ve düşeceği açıktır. Gelişigüzel birini başarıyla ifa edeceğinden ise şüphemiz yoktur. ?Bugünkü birlikteliğimiz vesilesiyle, ati dönemlerde mevzuat üzerinde yapılması muhtemel düzenlemelere Nezaret namına seçme soy desteği vermeye amade olduğumuzu üstelik burada afişe etmek isterim.”

“Arsıulusal Türk Dili Haset” için 15 Fasıla üzerinde antant sağlandı

Ersoy, degaje aynı coğrafyada değişik lehçeleri konuşulan Türk dilleri yerine UNESCO nezdinde uluslararası aktarılma ilan edilmesi amacıyla TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO Milli Komisyonları tarafından özverili çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Türk tarihinin nazirsiz mukayyet kaynakları olan Orhun Kitabeleri’nin dilbilimci William Thomsen eliyle çözülüşünün zar edildiği 15 Mesafe haset üzerinde antant sağlandığını aktaran Ersoy, “Bahis Konusu günün UNESCO gözetiminde kabulünün Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında zar edilmesini umuyoruz. O zamana büyüklüğünde ülkelerimizin UNESCO Milli Komisyonları arasındaki işbirliği ve eşgüdümün birlikte güçlenerek artacağına, çokça uluslu kuma çalışmalarımızın çoğalacağına ve ‘Uluslararası Türk Dili Haset’ ilanı sonrasında düzenlenecek etkinliklerde hisse senedi birliğimizin sürdürüleceğine olan inancım tamdır.” ifadesini kullandı.

Bakan Ersoy, dünyanın sunu kapsamlı görüşme etkinliklerinden olan Türkiye Hars Yolu Festivalleri’nde ati sene birlikte Türk dünyasından görüşme gruplarıyla ayrımsız araya geleceklerini bildirdi.

İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’dahi bu yıl 7 curcuna kapsamında 20 binden çok sanatçının 362 mekanda gerçekleştirdiği 4 bini fazla etkinliğe 33 milyon kişinin katıldığını ifade fail Ersoy, bu şehirlere 2023’te İzmir, Adana, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum’u ekleyerek etkinliklerin 10 ile yayılacağı bilgisini verdi.

“Türk Dünyası Firez Başkenti projesi bu sene dahi hedefine ulaşmıştır”

Ersoy, ?TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Ekin Başkenti” uygulamasıyla, kentlerin kültürel tıpkı marka değeri kazanmasının sağlandığına bel ederek, bu kapsamda 2013 yılında Eskişehir’üstelik, 2018’da Kastamonu’da karı sahipliğini yaptıkları Türk halkları hars şöleninin sonuncusunu Bursa’da ayrımsız kere elan gururla hayata geçirdiklerini belirtti.

Dünyanın dört bir yanından sanatçı, öğretim üyesi ve entelektüellerin kültürel etkileşim ve tecrübe paylaşımında bulunduklarını anlatan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Memnuniyetle anlatım ediyorum ki evcil yönetimlerimizin ve Bakanlığımızın işbirliği ve siz zer kardeşlerimizin katılımı ile Türk Dünyası Firez Başkenti projesi bu yıl da hedefine ulaşmıştır. ?Medeniyetler şehri ve Osmanlı’nın başkenti Bursa, mucibince taşıdığı ‘Türk Dünyası Ekin Başkenti’ sancağını 2023 yılında, Azerbaycan hars ve sanatının bildirme balaban merkezlerinden Şuşa şehrine devredecektir. Şuşa varlıklı tarihiyle, Azerbaycan halkının geleneklerinin sembolü niteliğindedir. Türk dünyasının işgalden kurtarılan bu kadim firez beşiği yeniden diriltilecek ve dünyayı kendine hayran bırakacaktır.

?Bu yıl Daimi Konsey Toplantımız ile eş zamanlı gerçekleştirilen Korkut Ağababa Türk Dünyası Film Festivali’yle birlikte laf alanındaki kardeşliğimizi perçinlediğimize inanıyorum. Türk milletinin özünü oluşturan insani ve kültürel değerleri, asırlardır dilden gönüllere nakşeden Türk’ün hakim atası Ağababa Korkut anısına düzenlediğimiz curcuna yardımıyla eş çevirici ve dilek coğrafyamızın beyaz perde sanatını, profesyonellerin birlikte tüvana kuşakların birlikte ilgisine sunuyoruz. Türk dünyasının kültürel kodlarını haiz eserleri peyrev ile buluşturup beraberinde tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerimizi beyaz perde sanatı vasıtasıyla güçlendirmeyi, antrparantez sektörde işbirliği olanaklarının artırılmasını amaçlıyoruz. ?Geçtiğimiz yıl festivale katılan siz altın dostlarımız ile sinema alanında ortak benzeri deklarasyona imza atmıştık. Önümüzdeki dönemde da işbirliğimizi konkre projelerle hayata geçirmemize imkan verecek ortak yapım anlaşmalarının imzalanması için müzakerelerimizi yeryüzü kısa sürede sonuca vardırmayı arzuluyoruz.”

TÜRKSOY Genel Sekreteri Hükümdar Raev de toplantının Türk dünyasında ekin ve laf hayatına yön verecek yüce kararlara çevirici olmasını diledi.

Teşkilatın 30 almanak geçmişiyle Türk kültürünün gelişimi, aktarılması ve tanıtılmasına direkt katkı sunduğunu vurgulayan Raev, “TÜRKSOY halklarımız beyninde bire bir altın köprüdür. Sorumluluğumuzu hesabına aktarmak için canla başla çalışıyoruz.” diye konuştu.

Toplantının küşat programına, Azerbaycan Ekin Bakanı Anar Karimov, Kırgızistan Firez, Hikmet, Spor ve Cahillik Politikaları Bakanı Altynbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, Türkmenistan Hars Bakanı Atageldi Şamuradov, Yıldız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Turizm, Hars, Deneyimsizlik ve Kasaba Bakanı Fikri Ataoğlu, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Firez Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova, Türk Devletleri Mebus Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Mehmet Ülker Asker, Uluslararası Türk Akademisi Başbuğ Vekili Fuzuli Mecidli, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Şehremini Alinur Denizköpüğü, DÜRÜST Öğür Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile TÜRKSOY üyesi ülkelerin heyetleri katıldı.

Share: