Yalova’da kurulan midye çiftliklerinde hasat başladı

Ekincilik ve Orman Bakanlığının destekleriyle Yalova’de kurulan midye çiftliklerinde önceki hasat yapıldı.

Yalova Valisi Yaşamış Erol, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ve hava müdürlerinin katıldığı programda, örgensel midye üretilen çiftlikler gezildi. Protokol üyeleri, çiftliğin ürünlerinden hazırlanan midye dolmaların tadına baktı.

Atalay, hasat sonrası yaptığı açıklamada, midyelerin ekolojik dengeyi korumadaki önemine dikkati çekti.

Midyelerin denizi temizleyen sunu yetişkin canlılar olduğunu tamlayan Atalay, şöyle bitmeme etti:

“Henüz dosdoğru, temiz şartlarda üretilmiş midyelerin hem denizlere ulama sağlaması hem kazançlı alanda vatandaşımıza dirimsel sağlaması için bir proje başlattık. Bu proje çerçevesinde Yalova arz şanlı illerimizden biri. Biliyorsunuz geçtiğimiz sene müsilaj problemi oluşmuştu. Bunu önlemede midyeler, çift kabuklular çok şanlı canlılar. Hem ekonomiye hem halkımıza daha mebzul, iyice şartlarda midye vererek bütçelerine ulama sağlayarak aynı zamanda denizi temizleyerek geliştirilen aynı hep.”

Parıldar ise almanak 9 bin tonluk midye çiftliklerinin mecmu kapasiteye eriştiklerinde dolaylı namına 400-500 milyon lira ekleme ayar oluşturacağını anlattı.

Bunun üstelik ildeki istihsal alanlarının çalışkan kullanımı itibarıyla çok kebir olduğunu vurgulayan Parıldar, “İyi tarım uygulamalarında, uzvi tarımda ilk ve yegâne midye çiftlikleri. Bu anlamda bizler üstelik şu anda yapmış olduğumuz hasatlarda hem bereketli ekincilik uygulamaları prensiplerine hem organik ekincilik prensiplerine makul olarak istihsal yapıldığını ve bu üretimin gür ekincilik ve uzvi tarım sertifikalarıyla pazara sunulduğunu da tebşir etmek istiyoruz.” dedi.

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ise balıkçılık üstelik yaptığını aktararak, bir midyenin günde 6-7 litre suyu temizlediğini dile getirdi.

Çınarcık açıklarında midye çiftliği kuran Kahraman Bingöl üstelik ati sene hasat yapacaklarını, 2 sene süresince kapasitelerini 2 bin tona çıkararak ağız ağıza organik midye üretmeyi hedeflendiklerini bildirdi.

Hasadın yapıldığı çiftlikte proje yöneticiliği görevini yürüten Yüce Evsen da şu ifadeleri kullandı:

“Son tüketiciye zinde midyeyi yansıtmak için elimizden geleni yapacağız. 170 dönüm kayran üzerine kurulu çiftliğimizin 2 bin 500 titrem kapasitesi var. 4’üncü yılın sonunda umum kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Marmara Denizi dahi bu konuda sunma bahtlı yerlerden biri. 4-5 sene sonradan Marmara Denizi’nde midye üretimi ile ilişkin çok farklı konuşacağız.”

Share: