Yabancı doktorlara ameliyatsız nodül tedavisini öğrettiler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Afiyet, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tiroit bezlerinde nodül bulunan hastalara uyguladıkları girişimsel radyoloji tedavileriyle dikkati çekici etibba, sıkı dışından mevrut meslektaşlarına deneyimlerini aktarıyor.

Türkiye’deki gâh esenlik kuruluşlarında kesi olmadan ameliyatsız çözümler üretilerek hastaların kısa sürede iflah bulmasına imkan sağlayan girişimsel ışın bilimi yöntemleri sınırlı dışından tıp uzmanlarının bile ilgisini çekiyor.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Işın Bilimi Malumat Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Küçükay ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nişancı Acu öncülüğündeki ekipler, deneyimlerinden ihata etmek isteyen çeşitli ülkelerden meslektaşlarına koruyucu oluyor.

Tayland ve Mısır’dan mevrut 5 nefis doktor grubuna, hastanede iki günce eğitim programı uygulandı. İlk çevrim girişimsel radyoloji alanındaki tedavilerin içeriğine ilgilendiren kuramsal yerine bilgilendirilen, kadavra üzerinde uygulama işleyen misafir doktorlar, ikinci zaman ise operasyona katılarak sökel üstünde uygulanan otama yöntemlerini gözlemleme imkanı buldu.

Prof. Dr. Fahrettin Küçükay, AA muhabirine, tiroit bezi nodüllerinin ameliyatsız tedavisinin güvenli ve aktif ayrımsız yöntem yerine Türk hekimlerince haddinden fazla başarılı şekilde uygulandığını söyledi.

Asya, Orta Şark ve Avrupa’dan bu otama yöntemlerini öğrenip uygulamak amacıyla çokça sayıda meslektaşının Eskişehir’e geldiğini belirten Küçükay, “Cerrahi otama seçkin antlaşma gereklidir; bunu unutmamak gerekiyor. Ameliyat tedavilerinin gelişigüzel ahit muktezi olduğu yerler vardır amma bazen tedavilerde üstelik böyle ameliyatsız seçenekler civar plana çıkabiliyor. Ihtimal önümüzdeki 5-10 yıl zarfında tedavilerin bire bir kısmı bu noktaya dönebilir.” dedi.

“Hastayı 1-2 saat takibinden sonra evine gönderebiliyoruz”

Doç. Dr. Patent Acu ise Türkiye’nin girişimsel radyoloji üzerine dünyada sözü güzeşte ülkelerden olduğunu vurguladı.

Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’birlikte meri bu yöntemler konusunda girişimsel radyologların gani aynı deneyime topluluk olduğunu, bunun de sınırlı dışından strateji edildiğini dile getiren Acu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tiroit nodüllerine, kesi olmadan hastayı bire bir çevrim taburcu edebilecek şekilde operasyonlar yapıyoruz. İşlem sonrası hastayı 1-2 saat takibinden bilahare evine gönderebiliyoruz. Boynunda seçme kirli olmadan, muamelat sonrası kırıcı bakım ihtiyacı veya hastanede yatış şeklinde olmayan işlem yapıp hastayı gönderiyoruz. İşlem sonrası üstelik hastanın konforu gayet ongun oluyor. Parasız dahi kıvançlı oluyor.

Özellikle Mısır’dan, Lübnan’dan, Yunanistan’dan, İtalya’dan, Tayland’dan, Endonezya’dan ve Pakistan’dan bu işi sanmak talip hekim ihvan, Türk hekimlerinin deneyimlerinden yararlanmak istiyorlar. O yüzden bize başvurdular. Biz da ülkemizin eş olduğu bu olanakları ve tecrübeyi onlarla paylaştık. Serencam mevrut mihman hekimlere kendi ülkelerinde bu aha tecrübeleri olmadığı için tecrübelerimizi ve birikimleri aktardık. Buradaki ayrıksı meslektaşımla bu işlemi bittabi yaptığımızı gösterdik. İşlem sırasında nelere ilgi edilmesi gerektiğini, işlem sonrası takibin nasıl olması gerektiğiyle ilgilendiren lokma yaptık.”

“Burada gördüğüm ekipmanlar ve şifahane son uygulayım bilimi”

Mısırlı girişimsel ışın bilimci Omar Sameh Heidar Elaassar, yetişek sayesinde Türk meslektaşlarından yarayışlı bilgiler edindiklerini belirtti.

Ameliyat sırasında rasat ika imkanının kendisi için altın olduğunu anlatan Elaassar, “Henüz ilk Fransa’dahi 3 sene kaldım. Burada gördüğüm ekipmanlar ve sayrılarevi serencam teknoloji. Burada ana kocaman olan özdek hastanın hangi kadar konforlu olduğu. Zaman gördük ki marazlı prosedürden bilahare gayet şen tıpkı şekilde kalkıp tabanvay gitti. Bu üstelik esasta girişimsel radyolojinin tıptaki yerini bize gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Tayland’ın başkenti Bangkok’taki polis güçleri hastanesinde memur Angkoon Anuwong birlikte kariyerinde birçok tiroit bezi vakasıyla ilgilendiğini ancak tiroit ablasyonu işleminin ülkesinde yapılmadığını bildirdi.

Türk meslektaşlarının kendilerine çokça gür ayrımsız kat suret olduğunu dile getiren Anuwong, şunları kaydetti:

“Ultrason koymak bu suret işlemlerde çok kocaman. Ultrason tutarken değişik elinizle de gene manipüle etmeniz gerekiyor. Lazım canlı vakalarda gerekse dahi benzer üzerindeki çalışmalarımız çokça şey kattı. Pespaye hayatımda daha önceki böyle işin ehli iki adam görmedim. Burada kullandığımız teknikler çokça iyiydi. Bu şehrin insanları böyle iki doktora otama olabilecekleri üzere çokça şanslılar.”

Share: