Bilgelik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener’den Strep A bakterisi uyarısı

Marifet Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Şener’den Strep A bakterisi uyarısı

Marifet Müesses Üyesi Prof. Dr. Alper Şener:

-“Strep A bakterisi Beta tipi eklem iltihabı, his iltihabı, böbrek iltihabı yapabiliyor”

“Strep A, ölümsek seyretme beraberinde batar, ılımlı kulak iltihabı, karın iltihabı yapabilir, antibiyotik tedavisi kayıt”

ÇANAKKALE – Afiyet Bakanlığı Vukuf Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine vabeste yerine antibiyotiksiz salah döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda his zarı iltihabı, önsezi iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi tanıdık çocuklarda antibiyotik tedavisinin eşya olduğuna ilgi çekti.

İngilterede 13 çocuğun hayatını kaybetmesine illet olan halk beyninde BETA yerine bilinen Strep A bakterisi Türkiyede geçtiğimiz aylar bile görülmüştü. Bu bakteriye kapalı kendisine ise geçmiş ahiret yolculuğu geçtiğimiz günler da Ankara’bile gerçekleşti. Strep A bakterisi el arasında eskimemiş aynı salgına neden peki mu tedirginliğine hastalık olurken, Sağlık Bakanlığı Veri Müesses Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisi konusunda ailelere uyarılarda bulundu.

Bilgelik Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Step A bakterisinin eskimemiş görülmediğini ve tafsilatlı zamandır bilinen ayrımsız bakteri olduğunu ve erken teşhisle birlikte antibiyotik tedavisiyle dakikasında tedavi edilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, antibiyotiksiz iyileşme döneminde ise çocuklarda enfeksiyon sonrası kalp zarı iltihabı, önsezi iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabına sebep olabildiğine ilgi çekti. Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisinde antibiyotik tedavisinin araç olduğunu de vurgu yaptı. Prof. Dr. Şener, Strep A bakterisi üstüne aileleri titiz olmaları üzerine uyararak, “Açıklık tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz rahatlıkla munsap içine baktığımızda görebiliyorsak ve dal bölgesinde dahi ak kan bezesi varsa banko bire bir esenlik çalışanına, hekime yada familya hekimine başvurmamız geçişsiz” dedi.

Prof. Dr. Alper Şener, aleniyet tatilin çocuklar ve sülale fertleri için çokça yetişkin aynı dönem olduğunu söyledi. Bu dönemde kendilerini genişlik çokça zecrî konulardan benzeri tanesinin çocukların ateşli emraz geçirmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

“O coşkun hastalıkların yeryüzü çokça dikkatini calip de son zamanlarda Avrupa’da ve Türkiye’dahi yavaş yavaş kendini daha yeğin hissettirmeye başlayan Streptokok Tonsillit enfeksiyonları yada Takım A Streptokok enfeksiyonu, Streptokok enfeksiyonu yada henüz başlangıçta vâsi aşina adıyla beta mikrobu enfeksiyonları denilebilir. Bunlar esasta birbirinden farklı hastalık ayrımlı. Beta mikrobu dediğimiz vâsi olarak çocukluk çağında her yıl görüyoruz. Ama Grup A Streptokok İnvaziv enfeksiyonları dediğimiz ise bu adım adım dünyada de farkına varılan ve artık ölümlere amil ihtimalî, çocuklarda ölümsek seyredebilen enfeksiyonlar. Bu bizim üzere bozukluk büyük bire bir nöbet düşmeyen yüksek ateşle, derbent ağrısıyla seyrediyor. Çocuğun boğazına baktığınız zaman tonsillitleri rahatlıkla sağlık çalışanı olmayan birisi, ebeveyn bile çokça şişman aynı şekilde görüyor. ve daha çok çekicilik pasajını engelleyecek düzeyde büyümüş şekilde görüyor. Bunun yanı sıra üstelik özellikle üzeri bölgesinde lenf bezlerinde tahaccüm, enli adına bile elan sonrasında bitmeme fail faziletli ateşle gelişigüzel diğer organlarda hasarlar oluşturabiliyor. Hangi ayrıksı organlar, ciltte, kulakta, akciğerlerde hasar oluşturabiliyor. Bunların bütünü Kol A Streptokok enfeksiyonlarında invaziv dediğimiz yani doku hasarı oluşturabilen bakteri tablosu.”

Strep A bakterisi tanıdık çocuklarda antibiyotik kullanılması gerektiğini rapor fail Prof. Dr. Alper Şener, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Bu bakteri tablosu olduğu için değişik gribal enfeksiyonlardan ayrımlı olarak bunda antibiyotik kullanmamız lazım. Antibiyotiksiz geçmiyor. Er tanılama olması geçişsiz. Er tanılama dahi boğazdan alınan sürüntü üstelik aceleci tanı testleriyle Streptokok etkeninin, Strep A enfeksiyonunun gösterilmesi gerekiyor. Bunu gördüğümüz andan itibaren çocuklara averaj 10 ile 14 dönme süresince antibiyotik vermemiz gerekiyor. Bu antibiyotiği almayan çocuklarsa bu iltihap çabucak boğazla kapalı kalmıyor. Akciğere inebiliyor. Kulağa sıçrayabiliyor. Beyne sıçrayabiliyor. Vücudun ayrıksı bölgelerine sıçrayabiliyor. Başkaca daha ahir periyotta yani antibiyotiksiz düzelme döneminde olacak olursa bu füru enfeksiyon sonrası dediğimiz önsezi zarı iltihabı, ruh iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabına sebep olabiliyor. Zımnında bu açıdan ebeveynler bitirmiş olması geçişsiz. Erken dönemde başlanılan antibiyotikler bu çocuklarda hele enfeksiyon sürecinden bilahare görülen kalp, akciğer, kulak, mafsal ve diğer böbrek hasarını önlemiş oluyoruz. Bu dönemde alelhusus küşayiş tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz rahatlıkla dudak içine baktığımızda görebiliyorsak ve üzeri bölgesinde da lenf bezesi varsa kesinkes bire bir keyif çalışanına, hekime yada ev hekimine başvurmamız lazım.”

Share: