Türkiye’nin evvel beniz nakillisi Misyon Acara, 11. yılını kutladı

Türkiye’nin önceki yüz nakillisi Misyon Acar, 11. yılını kutladı

-30 yaşındaki Erek Acar:

-“Artık tıraş olabiliyorum, aynaya bakıyorum, torunlar korkmuyor, yeniden doğmuş gibiyim”

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Ömer Özkan:

-“Bu tür ameliyatlar ülkemizdeki tıbbın önemini sağlık sisteminin gelişmişliğini ortaya koyuyor”

ANTALYA – Türkiye’de ilk yüz nakli yapılan 30 yaşındaki Tasavvur Acara, bakir hayatına başlamasının 11. yılını, ameliyatı gerçekleştiren doktorlarla pasta keserek kutladı.

Acara’ın beniz naklinin 11. yılı nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Aktarımı Merkezi’nde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Bedii Cerrahi Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Ömer Özkan katıldı.

Rektör Özlenen Özkan, 11 sene geçmiş ‘yaramaz çocuk’ Acar’a yüz nakli yaptıklarını hatırlatarak, “Ant çok çabuk geçti, az daha Garaz’un yüzü eskidi. İnşallah organ nakli gayrı insanlara düş tamam” dedi.

“Fena Hâlde benzeri hayatı olsun”

Bire Bir zamanda Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü üstelik olan Prof. Dr. Ömer Özkan ise Garaz Acar’a beniz naklinin üzerinden 11 sene geçtiğini belirterek, “Aynı ömrün az daha yaklaşık onda biri. Balkı olsun 11 sene geçti. Bu durumun farkına esbak vardık. Bu kabil ameliyatlar ülkemizdeki tıbbın önemini esenlik sisteminin gelişmişliğini ortaya koyuyor. Afiyet turizminin ülkemizdeki tıbbın popüleritesinde tıpkısı tutar emeğimiz olduysa çok mutluyum. O ülkede, dal, beniz, karaciğer, his nakli yapılıyor denildiği antlaşma hesaplı ve politik düzeyde imajınıza havari oluyor. O nedenle biz AÜ kendisine büyüklük imajına şanlı katkıda bulunuyoruz. Erek’a dimdik nice bahtiyar yıllar diliyoruz. Haylaz filan diyoruz ama Maksat’dan memnunuz. Güzelce düzenli tıpkı hayatı tamam, zinde mufassal tıpkısı ömrü olsun” dedi.

“Bizim tekniğimiz dünyada beğenilen”

Acıma nakli mevzuatının çıkmasını tutkun ve ailelerin heyecanla beklediğini anlatım fail Özkan, “Olması gerekiyor, çok muntazır hastalar var. Artık yapılması gerekiyor. Pandemi zımnında kaybedilen dönem var. Dünyada ayrımsız birçok ülkede yaygınlaşmaya başladı. Tınlamalı kurallara makul şekilde yapılması gerekir. Rahim nakli canlıdan üstelik mümkün. Deneme arttıkça zir yapı geliştikçe ondan sonraları canlıya geçmek gerekir. Bizim tekniğimiz kullanılıyor, canlıdan olan hastalarda komplikasyonlar oldu. Biz bunu öncelikle kadavradan geliştirmemiz gerekir. Bu ameliyatlar 50 merkezde yapılmayacak. Muayyen yerde yoğunlaşması gerekir. İhtiyacı olan seçme yere yardım etmeye hazırız. 12 sene oldu merhamet nakli geçeli, bizim tekniğimizi 10-15 dönem bilahare insanlar geldi. Şuan geçer teknik bizim tekniğimizdir. Bizim tıbbımız için ileridir, çokça mutluyuz. Behçet hastalığımız var. Behçet tanısını koymuş adı Türk, hastalığa ismini vermiş insanlara gelecekte bizim tekniğimizle anılır. Acıma nakli yaygınlaştıkça değeri daha anlaşılacaktır. Bu sıradan tıpkı cerrahi müdahale değil. Bizim üzere gurur verici” diyerek konuştu.

“Koşa hanelere geçtim”

Söyleyecek söz bulamadığını dikle getiren Uğur Acara, “Kelime birlikte bulamıyorum. Sağlık sektörüne doktorlarımıza söz dahi üretemiyorum. Kutlamada yegâne haneden çift hanelere geçtim. Rektör hocama, Ömer Özkan hocama, örgen bağışında bulunan aileye teşekkürler. Artık traş olabiliyorum, aynaya bakıyorum. Dallar daha çok korkmuyor. Baştan doğmuş gibiyim. 11 yaşındaki benzeri kişisin ama 30 yaşındasın” dedi.

Konuşmaların ardından Çevik, doktorlarla birlikte pasta kesti.

Share: