Vekil Çavuşoğlu: Tel Aviv’e büyükelçi nasıp kararı aldık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye kendisine İsrail’e, Lif Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile görüştü ve görüşmenin ardından iki bakan kuma basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Herzog Cumhurbaşkanı adına seçildikten sonra İsrail ile tıpkısı diyalog süreci başlamıştı. Sayın Herzog’un Türkiye ziyareti, henüz sonradan benim İsrail seyahatim; Başbakan ve Dışişleri Bakanı Sayın Lapid’in Ankara ziyareti ile süreç bitmeme etti. Sonuçta; ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar üzere üstelik aykırı olarak gene tayin etmek üstelik vardı.

Bu salonda Sayın Lapid ile gerçekleştirdiğimiz matbuat toplantısında da büyükelçilerin atanması üstüne çalışmaları başlattık diyerek benzeri izah yapmıştık. Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den da hakeza müspet tıpkı adım geldi. Tığ dahi Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte, doğrusu kararnamemiz bile var. Sayın Cumhurbaşkanımıza yer ettikten bilahare proses yöntemince başlamış olacak.

Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya bitmeme edeceğiz. Bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçilerimiz seviyesinde iletilmesi dahi büyük. Filinta olsun. Henüz evvel zar etmiştik, iş başlattığımızı, büyükelçileri atama kararı aldık. imdi isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor.”

İsrail Başbakanı Yair Lapid ise toplumsal iletişim araçları hesabında; “Türkiye ilişkilerimizin yenilenmesi İsrail vatandaşları için kebir hesaplı gelişmeler ve lehçe istikrar açısından kıymetlidir. İsrail’in dünyadaki uluslararası konumunu yükseltmek için harekete geçmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Share: