Uzmanı uyardı: Okulların açılmasıyla çocuklardaki bulaşıcı çor riski artıyor

Okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesinin arttığını belirten Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, “Bazı bulaşan hastalıklar çokça sinsi seyirlidir, çocuğun kendisi pestil olmasa dahi taşıdığı hastalığı farklı öğrencilere bulaştırabilir” dedi.

Okulların açıldığı dönemde havaların serinlediğini ve çocukların kullanılmamış mevsime adaptasyonunun güçleştiğini ifade fail Medicana International Samsun Hastanesi Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, “Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterince havalandırılmaması, sınıf zarfında, tozların, mikropların çoğalmasına el açabilir. Hele, astım, böbrek ve ihtisas hastalıkları, kansızlık, üzere kronik hastalığı olan dallar bu anlamda güçlük yaşayabilir” ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT

Çocuklara ve ebeveynlere uyarılarda bulunan Dr. Yeşim Çınar Yakar, ferdî hijyenin önemine dikkat çekerek, okulların açılmasıyla birlikte bazen bulaşıcı hastalıkların sinsi seyirli olmasından hava öğrencilerin birbirlerine çok aşkın hastalık bulaştırmasının alışılagelen olduğunu ve her dönme tıpkısı arada hayatiyetli çocuklarda hastalıkların görülme oranının arttığına ilgi çekti

“UMUM TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Çocuklarda, abdesthane ve halk temizliğine dikkat edilmediği taktirde tufeyli oluşumu olabileceğinin altını çizen Yakar, “Açıkta makul olmayan gıdaların satışı da çöz solucanlarının bulaşmasına bozukluk evet. askarit olan çocuklarda kibir kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, ara sıra düşünce ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık kadar belirtiler görülür. Belirleme edilirse tedavisi mümkündür. Korunmada tuvaletten sonradan sabunla ahali yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin haddinden fazla dolgunca yıkanması önemlidir” dedi.

KAPALI ALANLAR HAVALANDIRILMALI

“Bağ Bozumu- kış mevsiminde çıktı enflüanza ile karşılaşıyoruz. Enflüanza solunum marifetiyle geçici öksürük, elem, halsizlik, dumağı ile seyreden ayrımsız hastalıktır” diyen Uzm. Dr. Yakar, hastalığı önleme yollarına dair şu bilgileri verdi:

“Çor hastalanmış olan çocukların okula gönderilmemesi, mecbur alanların havalandırılması ile önlenebilir. Enflüanza aşısı ise 6 aylıktan itibaren hekim önerisiyle   yapılabilir. Füru, okula başlamadan geçmiş genel tıpkısı muayeneden geçirilmeli. Belirli aralıklarla taramalar yapılmalı. Özellikle rüyet, sema, bulaşıcı emraz kadar esenlik sorunları amacıyla çokça müfit olur. Çocuklara akıllıcasına duruş ve oturuş, biçimleri öğretilmeli ve füru zat deste alanındaki egzersizlere yönlendirilmelidir.”

Share: