Türkiye’de kirazın üretim merkezilerinden Sultandağı’nda murat ihracatı iki katına çakozlamak

Türkiye’de kiraz piyasasında kebir ayrımsız yere sahip olan Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde her biri 85 metrekare kadar 12 farklı dükkanın vadi alacağı Kırca Köyü Kiraz Hava Merkezi yapım çalışmaları başladı. Merkezle birlikte Türkiye’de kiraz üretiminde cesim tıpkısı yere cemaat olan Sultandağı’nda kiraz ihracatının iki katına çıkarılması hedefleniyor.

Ilbay Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın Sultandağı ziyaretinde inşası amacıyla buyruk verdiği, Sultandağı kiraz ve ekşi kiraz üreticilerinin millî ve uluslararası piyasalarla henüz çabuk ve deli dolu benzeri şekilde buluşturulması üzere planlanan Kırca Köyü Kiraz Çalım Merkezi için muktezi işlemler başlatıldı. Proje detaylarını inceleyen Vali Yiğitbaşı, hazırlanan traksiyon ve projeleri onaylayarak merkezin mensur sürecini başlattı. Afyonkarahisar’ın en balaban kiraz ve vişne üreticisi ve ihracatçısı Sultandağı ilçesinde üreticilerin yetiştirdiği kiraz ve vişnelerin etraf taleplerini çabuk benzeri şekilde karşılaması üzere üreticilerin hizmetine sunulması planlanan hava merkezi, Kırca Köyü’nde faaliyet gösterecek. Sultandağı bölgesinden yapılan toplam kiraz ve vişne ihracatının yüzdelik 40’ından fazlasını bir tane başına karşılayan Kırca Köyü, bu sektörde arsıulusal firmaların canlılık gösterdiği merkezi tıpkısı alan adına öne çıkıyor.

“Üreticilerimiz üzere son adım koskocaman”

Yeni çekicilik merkezi amacıyla hazırlanan projede, seçme biri 85 m2 büyüklüğünde 12 değişik dükkanın düz alacağı ve üreticilerin yetiştirdikleri ürünleri acul ve bayağı ayrımsız şekilde piyasaya ulaştıracak mimariye cemaat olacağı Kırca Köyü Kiraz Gelgel Merkezi, alelhusus bölgede yetiştirilen ve şişman oranda ihraç edilen Napoleon türü kirazın arsıulusal piyasaya entegrasyonunu hızlandıracak. Sultandağı’da yıllık toplanmış 17 bin titrem kiraz ihracatının 2500 tonu, almanak toplanmış 15 bin titrem vişne ihracatının ise 3 bin tonu Kırca köyünde gerçekleşiyor.

Projenin onaylayarak mensur sürecini başlatan Ilbay Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar kiraz ve vişne üretiminde ülkemizde önce sıralarda vadi alıyor. Sultandağı ilçemiz ise bu üretimin yeryüzü balaban kısmını üstleniyor. Bölgede kiraz ve vişnenin yetiştirilmesinden toplanmasına yetersiz içi ve mikro dışı piyasalara ihraç edilmesine büyüklüğünde tüm süreçlerin iyileştirilmesi üreticilerimiz amacıyla son basamak önemli. Kırca köyünde mensur edeceğimiz form sayesinde cümle bu süreçleri daha bol koordine etmeyi planlıyoruz. Yıllık üretim kapasitesini artırarak ihracatı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. – AFYONKARAHİSAR

Share: