Türkiye’de kirazın üretim merkezilerinden Sultandağı’nda misyon ihracatı iki katına idrak etmek

Türkiye’de kiraz piyasasında büyük bire bir yere erbap olan Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde herhangi bir biri 85 metrekare büyüklüğünde 12 ayrımlı dükkanın meydan alacağı Kırca Köyü Kiraz Çekicilik Merkezi imal çalışmaları başladı. Merkezle gelişigüzel Türkiye’de kiraz üretiminde koca ayrımsız yere eş olan Sultandağı’nda kiraz ihracatının iki katına çıkarılması hedefleniyor.

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın Sultandağı ziyaretinde inşası için komut verdiği, Sultandağı kiraz ve ekşi kiraz üreticilerinin millî ve arsıulusal piyasalarla daha aceleci ve deli dolu aynı şekilde buluşturulması üzere planlanan Kırca Köyü Kiraz Kurum Merkezi amacıyla lüzumlu işlemler başlatıldı. Proje detaylarını inceleyen Vali Yiğitbaşı, hazırlanan plan ve projeleri onaylayarak merkezin mensur sürecini başlattı. Afyonkarahisar’ın bildirme balaban kiraz ve vişne üreticisi ve ihracatçısı Sultandağı ilçesinde üreticilerin yetiştirdiği kiraz ve vişnelerin piyasa taleplerini acul aynı şekilde karşılaması için üreticilerin hizmetine sunulması planlanan alım merkezi, Kırca Köyü’nde elektrik gösterecek. Sultandağı bölgesinden yapılan toplanmış kiraz ve vişne ihracatının yüzdelik 40’ından fazlasını tek başına karşılayan Kırca Köyü, bu sektörde arsıulusal firmaların hareketlilik gösterdiği merkezi bire bir kayran kendisine öne çıkıyor.

“Üreticilerimiz amacıyla serencam derece balaban”

Bakir gelgel merkezi üzere hazırlanan projede, değme biri 85 m2 büyüklüğünde 12 ayrımlı dükkanın yer alacağı ve üreticilerin yetiştirdikleri ürünleri çabuk ve macerasız aynı şekilde piyasaya ulaştıracak mimariye ehil olacağı Kırca Köyü Kiraz Gurur Merkezi, hele bölgede yetiştirilen ve iri oranda ihraç edilen Napoleon türü kirazın uluslararası piyasaya entegrasyonunu hızlandıracak. Sultandağı’da almanak toplam 17 bin ton kiraz ihracatının 2500 tonu, almanak toplanmış 15 bin titrem vişne ihracatının ise 3 bin tonu Kırca köyünde gerçekleşiyor.

Projenin onaylayarak nesir sürecini başlatan Ilbay Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar kiraz ve ekşi kiraz üretiminde ülkemizde ilk sıralarda düzlük alıyor. Sultandağı ilçemiz ise bu üretimin en balaban kısmını üstleniyor. Bölgede kiraz ve vişnenin yetiştirilmesinden toplanmasına yetersiz içi ve güçlükle dışı piyasalara ihraç edilmesine kadar tüm süreçlerin iyileştirilmesi üreticilerimiz için sonuç adım kebir. Kırca köyünde nesir edeceğimiz kalıp sebebiyle umum bu süreçleri daha bereketli koordine etmeyi planlıyoruz. Almanak istihsal kapasitesini artırarak ihracatı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. – AFYONKARAHİSAR

Share: