Telif ile 351 dosyanın tarafları, hakim karşısına çıkmadan anlaştı

Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Türe Bakanlığının ukubet muhakemelerinde dostane çözüm yolu yerine uygulamaya koyduğu uzlaştırma ile kentte 2022’de 351 dosyada itilaf sağlandı.

Kıygın ve şüphelinin kabulüyle başlayan, mutlak iradeleriyle bitmeme fail uzlaştırmada, tarafların uyum teklifini kabul etmesiyle müşavere aşamasına geçiliyor.

Bakanlıkça belirlenen tarafsız ve müstakil uzlaştırmacıların yürüttüğü müzakerelerde itilaf konusu olan edimi, esasen ortalık belirliyor. Tarafların memnuniyetini en son düzeye çıkaran uygulama sebebiyle mağdurların yanlışlık nedeniyle düçar oldukları uymazlık süratle tazmin ediliyor.

Bayburt’ta sonuç benzeri yılda haklarında kolay cerh, taşlama, mala beis ita kadar suçların bulunduğu 351 dosyada yakınan ve şüpheliler, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosundaki uzlaştırmacıların müzakereleri sonucu yardımseverliğin civar planda olduğu talepleri karşılayarak bilge karşısına çıkmadan anlaştı.

Uzlaştırmacı Ahmet Fırat, AA muhabirine, aynı çok dosyada yakınlar arasında uyum sağlanarak hem mağduriyetin giderildiğini hem üstelik yargının hareket yükünün hafifletildiğini söyledi.

Dosyaları müspet intaç etmek amacıyla ağır sıklet çaba harcadıklarını tamlayan Fırat, “Telif Hakkı dediğimiz özdek ahali nezdinde ‘barışmak’ yada ‘şikayetten vazgeçmek’ anlamında biliniyor. Gerçekte ikisi de değil. Telif sızlanan kıygın tarafla nahoş yani kabahatli canip arasında aynı edime bağlanarak yada bağlanmayarak dosyanın sonuçlandırılmasıdır. Kıygın burada özlük mağduriyetini izale yerine maddi yada manevi aynı kayıt, fiil kâm edebiliyor. Bizde bu talebi karanlık şahsa iletiyoruz ve itidalli yolu bularak dosyayı müspet kuzuluk getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde hem yargının hareket yükü azaltılmış oluyor hem üstelik yakınlar bahtiyar oluyor.” diye konuştu.

Fırat, en üst kendisine mevrut “kadına karşı yıldırma” dosyasıyla ilgilendiren şüphelinin, Karı ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sınırlı çocuk evlerinde artan çocukların ihtiyaçları amacıyla 5 bin liralık dürü yaparak mağdurla kavil sağladığını anlatarak bu durumun toplumsal duyarlılık ve barışa üstelik katkı sağladığını rapor etti.

Uzalaştırmacı Elif Mumcu birlikte müzakereler sırasında taraflarla karşı karşıya görüşmeyi yeğleme ettiğini bunun barışma açısından daha çalışkan olduğunu söyledi.

Kamu yararına edimleri tarafların müspet karşıladığına belen eden Mumcu, “Taraflar maddi namına benzeri ümit içerisinde olduğu ant bu mağdurluk yaşatan tarafta dahi suratsız tıpkısı bastırık yaratıyor. Ama elan aşkın amme yararına edimler olduğu takdirde kendileri amacıyla dahi yarayışlı olduğunu ‘benzeri şeye yarıyorum’ ‘evet yarar sağlıyorum’ ‘benim amacıyla dahi henüz ferah olur’ deyip müspet adımlar atıyor.” dedi.

Bu yıl içerisinde benzeri çokça dosyada tarafların uzlaşma sağladığına dikkati çeken Mumcu şunları kaydetti:

“Ayrımsız dosyamda mağduriyet yaşatan 2 ibret vardı. Yakınan onlardan edim istedi. Oturup düşündük ne yapabiliriz? Bir kişiye 30’a mail ongun diktirdik. Diğerine de boya aldırıp tıpkı okulu boyattık. Arz azından kendisinin dahi emeği olsun istendi. Şüpeli bunu yaparken kesinlikle ‘neden bunu yapıyorum’ deyip sitemkar tavırda bulunmadı. Tersine ‘evet ego okulu boyarım en azından bir şeye yarayışlı oldum’ fikrindeydi. Onun haricinde gine sahipsiz hayvanlara bir tutar abla yardımı yaptırdık. Bunu yapan canip hakeza tıpkı yardım sağladığı üzere ortaya konulan bedelin üzerinde nicelik verdi. İster istemez bu kalıp kamuya yarayışlı edimler yakınlar açısından daha olumlu sonuçlar doğruyor. Bizi bile bu anlamda bahtiyar ediyor. Bizde bir şeylere açkı olup müspet ayrımsız şekilde sonuçlanmasına halka, kamuya daha faydalı olmasından kaynaklı bizde bahtiyarlık içerisinde oluyoruz.”

Share: