Telif Hakkı Bürosuna 2022 yılında gelen 617 dosyanın yüzde 97’si hesaplı çalışmalar neticesinde çözüme kavuşturuldu

Bayburt Cumhuriyet Altını Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna 2022 yılında gelen 617 dosyanın yaklaşık yüzdelik 97’si planlı çalışmalar neticesinde çözüme kavuşturuldu.

Gelen 617 dosyanın 603’ü ise uzlaştırmacılar eliyle nihayete vardırıldı. Çözüme mülaki dosyaların yüzdelik 60’ı müspet sonuçlanırken, yüzde 40’lık kısmına birlikte savca hazırlandı. Telif bürosu personelleri, yıl süresince şüpheli ve şikâyetçi ortada uzlaşmaya artmak namına kırıcı iş harcayarak 603 dosyada sonuca varmayı başardılar. Öncelikle zarara tutulmuş kişilerin zararlarını yutmak adına say yürüten uzlaştırmacılar, bala evlerinde küsurat çocukların gelişigüzel tip ihtiyaçlarının karşılanması, ağaç dikimi, okulların boyanması, vakıflara dünyalık bağışında bulunulması üzere sosyete yararına olan işlerde dahi sızlanan ve çirkin arasında mutedil yolu bularak ortalık arasındaki sorunları giderdiler.

Yıl süresince yaptıkları icraat karşı bilgiler veren uzlaştırmacı Elif Mumcu, uzlaşma sağladığı arakçılık dosyasında dikme dikiminde tarafların uzlaştığını belirterek, “yegâne hırsızlık dosyasında 2 yabansı vardı, yıldızlı cezaevinin bahçesi ağaçsız tıpkısı alandı, oraya 30 civarlarında dikme dikimi yaptırdık. Aynı farklı dosyada ise Akşar köyündeki Gençosman İlkokulunu bed burunlamak isteyince boyalarını alıp, okulumuzu boyadı. Canip bunu akseptans ederken bire bir faydam olsun diye yapıyor Gözdağı dosyamız vardı onda birlikte sokak hayvanlarına abla yardımında bulundu. Bu şekilde yardımlar oldu, normalde 300 liralık bir meblağ hezel konusuyken canip daha fazlasını vereceğini söyledi o şekilde ihsan yaparak, dosyayı nihayete vardırdık” diyerek konuştu.

Tıpkı başka uzlaştırmacı Ahmet Fırat ise ‘kadına karşı zılgıt’ dosyasında kıygın ile görüştüğünde yurtlarda kalan ayrıntılar amacıyla şüpheliyle 5 bin liralık uzlaşmaya varacağını söylemesi konusunda, şüpheliyle görüşerek Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki yurtlarda kalan çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi için 5 bin liraya uzlaşmaya varıldığını ve dosyanın kapandığını anlatım etti.

Uzlaşmaya gitmek amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını bildiren Fırat, “Haddinden Fazla çaba harcadığımız anlar oluyor, sırf uzlaşılsın birlikte dosya mahkemeye zeki etmesin diyoruz. Eş inatçıysa biz ne yaparsak yapalım fikrini değiştiremiyoruz. Bu el taraflarla imtizaç etmek hesabına tehlikeli çalışma harcayıp konu hakkında şahsı bilgilendiriyor, işin türel boyutlarına değiniyoruz. Zaman dahi çokça makro karşı tarafa antlaşma veriyoruz, uzlaştırmanın mahiyetini anlamasına ant vererek sorunu çözüyor, çözüme kavuşturuyoruz” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda ayyarlık dosyalarının bir hayli aşkın olduğunu söyleyen Fırat, geçmiş etapta mağdurun zararını bürümek namına çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, mağdurun zararını giderme gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Fırat, yıldırma, taşlama, arakçılık dosyalarında ise dikme dikimi, vakıflara, okullara, barınaklara ihsan etme konularında etraf ortada uzlaşmanın muvaffakiyetli bir şekilde sağlandığını vurguladı.

Kamu yararını gözeten edimlerle topluluk yararı terazi hedefleri doğrultusunda debi ettiklerini kaydeden uzlaştırmacı Bilal Durmuş, “Yaşama öncelikle kendi zararını seçmek istiyor yeryüzü haddinden fazla talepler o yönde geliyor. Uzlaştırmacı arkadaşlarla mevrut talepler doğrultusunda akım ediyor daha sonrasında bile amme yararına olacak hayır işlerde uzlaşma yoluna gidiyoruz. Biz da diyoruz iyilikle bu işi çözelim, nihayete vardıralım diye niteleyerek hediye yaptırma yoluna, amut ağaç işlerine yönelerek hem taraflarla uzlaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Toplumsal medyada ünlülere hakaret edilmesi dosyalarında uzlaşmanın bir hayli print gerçekleştiğine değinen Durmuş, “Toplumsal medyada şahıslar kıymetlendirme yapıyorlar, kendilerince taşlama etmediklerini düşünüyorlar amma yaptıkları yorumlarda hukuki yerine hakaret etmiş bulunuyorlar. Bu kalem dosyalarda harmoni keşfetmek çok yumruk. Galiba ücretlerle mağdurun avukatları bizlere geliyor ve şüpheliyle uyum için başvurmak istiyorlar. Ara Sıra kamuya yararlı amal dışında dahi uzlaşma yoluna giden mağdurlar oluyor” ifadelerini kullandı.

Içtimai medyada insanların kımıldatma edici, ajitatör haberlere kıymetlendirme yaparken aynı öğün elan düşünmesi çağrısında kâin uzlaştırmacı Muazzez Canaslan, “İnsanlar toplumsal medyada taşlama ettiklerinin farkında birlikte değiller, değerlendirme yaptıklarını zannediyorlar amma içeriğine baktığımızda bahis hakarete, tehdite kadar gidebiliyor. Çıktı insanlar çabucak ukubet davasıyla kalmıyor, ülfet davası açmaya başladılar başlangıçta hiç bu büyüklüğünde yoğun ünsiyet davası açılmazdı. Artık süratle insanlar taşlama davası açabiliyorlar. O yüzden vatandaşlar henüz titiz davranmalı. Uzlaştırma işini uzlaştırmacılar adına şöyle seviyoruz. Bizim aksiyon yükümüz haddinden fazla fazla, 100 dosyada diyelim 60 dosyada uzlaşmaya varmışmışız, bu emretmek oluyor kim 60 dosya mahkemede görülmeyecek, Yargıtay mahkemelerine gitmeyecek anlamına geliyor. Bu 60 dosyadan uzlaştırma vasıtasıyla kurtulmak çokça iyice diyebiliriz” sözlerini kullandı.

Bununla birlikte uzlaştırmacılar, uyum bürosunun çokça fazla dosya çıkardığını, işlemlerin hızlıca yürütüldüğünü ve kudretli sonuçlara ulaştıklarını bildirerek uyum oranını yüzdelik 60’lardan elan yukarıya çıkarma gayretin içerisinde olacaklarını söylediler. – BAYBURT

Share: