Bayburt’un sonuç tandır ustası yaptığı tandırları yurdun birçok iline gönderiyor

Bayburt’un son tandır ustası olan Recai Purutoğlu’nun elinde şekillenen tandırlar, değişik illere uzanmak için hazır hale getiriliyor. Bayburt’tan yola çıkarılan tandırlar, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Van, Trabzon, Erzincan, Erzurum özellikle tutmak için Türkiye’nin bir nice iline okul çocuğu göre hazırlanarak ulaştırılıyor.

Yaklaşık 900 yıllık atölyede tandırlarını özne ve buradan dahi tandırların sevkiyatını gerçekleştiren Purutoğlu, Bayburt tandırlarını, Bayburt kültürünü ayrımlı illere ulaştırabilmenin gururu içerisinde olduğunu söyledi.

Çamura elleriyle model veren ve meslekte 44 yılı geride bırakan yırtıkça Purutoğlu, atölyesinin önünden tandırları aracına yükleyip, düşmemesi için tıpkısı iplik sebebiyle kısmık ekti bağladıktan sonradan tandırların üzerine alıcının adını, soyadını, telefon numarasını yazıp Bayburt Otobüs Terminaline götürüyor. Bayburt’a ilgili bulaşan otobüslerinin portbagaj bölümüne tandırlarını yükleyen Purutoğlu, değişik illere tandırların gönderimini bu şekilde yapıyor.

Bugün Ankara’ya 1 skor, erte ise İstanbul’a 2 pare tandır göndereceğini söyleyen Purutoğlu, “Bayburt’tan Ankara’ya tandırımızı gönderiyoruz, ferda da inşallah İstanbul’a tandırlarımızı göndereceğiz. Sevkiyatı de hakeza yapıyoruz, kargolara veremiyoruz. Esen olsunlar Bayburt’taki otobüs firmaları bize ellerinden geldiği kadar havari oluyorlar, bize bıkılmayan bakım sunuyorlar. Bayburt’taki otobüs firmalarına tarihe, sanata, bu tarihi dokunun farklı yerlere ulaşmasına göstermiş oldukları ilgiden ve hassasiyetten dolayı birlikte teşekkürname ediyorum” diyerek konuştu. Tandır sevkiyatını gerçekleştiren otobüs şoförü ise “Teyit aldığımız tandırı sürücü arkadaşımla gelişigüzel sağ salim kırmadan Ankara’ya ulaştıracağız. Bayburt’un tandırını eksantrik illere ulaştırmaktan çalım duyuyoruz, bizim için çalım donör aynı iş” ifadelerini kullandı.

Bayburt’ta 44 yıldır tandır ustalığı özne Recai Purutoğlu, 2020 yılında Türkiye’dahi “yılın ahisi” seçilmişti. – BAYBURT

Share: