Strep-A nedeniyle bademcikleri akarsu dahi içemeyecek kadar şişen bala 21 günde iyileşti

Hatay’üstelik Strep-A bakterisi kaynaklı enfeksiyona yakalandığı ve bademcikleri beslenemeyecek kadar şiştiği belirlenen 9 yaşındaki Verda Vuzuh Adi, hastanedeki 21 günce tedaviyle sağlığına kavuştu.

Esas Istem Bayağı, bademcikleri ve dili şişen, vücudunda de döküntüler oluşan kızı Verda Berrak’u, 6 Ocak’ta Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Esenlik Araştırı ve Aplikasyon Hastanesi’ne götürdü.

Yavru Sağlığı ve Hastalıkları bölümündeki kontrolde Strep-A bakterisinin defa açtığı enfeksiyon tanısı konulan yavru, tedaviye alındı.

Yutkunma zorluğu yaşadığı amacıyla tagaddi ihtiyacı soy marifetiyle karşılanan Hoşur, 21 günce çıkar yol tedavisinin olumlu son vermesiyle taburcu edildi.

“Örgen hasarlarına nöbet açabilirdi”

Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Asıl Bili Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Halk, AA muhabirine, hastadaki bulguların değerlendirilmesinin ardından Strep-A enfeksiyonu tanısı koyduklarını söyledi.

İlaç tedavisinin güçlük gösterdiğini belirten Ahali, “Verda Vuzuh geldiğinde bademcikleri ve dili çıktı beslenemeyecek şekilde şişmişti. Akarsu ihtiyacını bile karşılayamıyordu. Bunun sonucunda tehlikeli kilo kaybı gerçekleşecekti. Tedaviyi damardan beslenmeyle destekledik ve bulguların yavaş yavaş düzelmesiyle zat beslenmesine geçtik. Şu dakika bereketli durumda.” diye konuştu.

Halk, enfeksiyonun er teşhisinin hastanın iyileşmesine ulama sağladığını vurgulayarak, “Geç kalınmış olsaydı enfeksiyon, his ve böbrek yetmezliği üzere örgen hasarlarına, hassaten on paralık istemediğimiz hipotansiyon sonucu toksik yadırgatıcı sendromuyla ölüme da sebep olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

“Ferdî hijyen kuralları çokça büyük”

Bakterinin 16 yaşın altındaki çocuklarda daha yoğun görüldüğünü dile getiren Umum, yüksek dağ, vücutta darmadağın, soyulma, dilde ve dudaklarda şişkin, yutma güçlüğü gibi belirtilerde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini anlattı.

Doç. Dr. Halk, hıfzıssıhha kurallarına uyulmasının hastalıktan korunmada hareketli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Alelhusus bu mevsimlerde odanın saatlik havalandırılması haddinden fazla yetişkin. Hapşırma, öksürük durumlarında elimiz adına dirsek çöz yüzünü kullanmalı, sonrasında enfeksiyonun bulaşmasını taharri altına almak üzere benzeri yere dokunmadan hızlıca elimizi yıkamalıyız. Çünkü yetişkinler, dallar için taşıyıcı duruma geçebiliyor. Bu nedenle bakteriden korunmada ferdî hijyen kuralları çok mehabetli.”

Temel Iştiyak Küçük de er engelleme sayesinde kızının sağlığına kavuştuğunu belirterek, doktorlara ve keyif çalışanlarına teşekkür etti.

Share: